Kdo nabízí podvodné půjčky? Eurokomisař zatím neřekne

Tereza Holanová Tereza Holanová
11. 1. 2012 16:02
Testem EU neprošlo skoro 400 webů. Jaké to byly, se ale zákazník zatím nedozví
Euro. Ilustrační foto
Euro. Ilustrační foto | Foto: Reuters

Brusel - Jména finančních podvodníků zatím zveřejňovat nebudeme, reagoval evropský komisař na úterní zprávu o nekvalitních půjčkách přes internet. Podle šetření Evropské komise totiž nevyhověly dvě ze tří webových stránek, které nabízejí úvěry.

Jak informoval web EUobserver, zástupci evropských institucí odmítli odhalit jména internetových úvěrových společností, které klamaly zákazníky. A to navzdory stále častějším varování  ohledně různých podvodů.

U příležitosti zveřejnění obecných výsledků testu Evropská komise uspořádala speciální tiskovou konferenci. Komisař pro zdraví a spotřebitelskou politiku John Dalli ale odmítl jmenovat konkrétní viníky s tím, že je to záležitost národních úřadů, aby zajistily ochranu práv spotřebitele.

Web EUobserver se tedy obrátil na příslušné orgány v zemích EU, ani ty ale nebyly ochotné říct, které ze společností se podvodů dopouštěly.

Podle zástupců Evropské komise by jednotlivé vlády měly kontaktovat problémové společnosti a na podzim zaslat do Bruselu report, zda došlo ke zlepšení. Podle serveru Dutch News mají firmy na nápravu chyb čas do 20. ledna.

Následně Komise jména zveřejní, ale pouze těch společností, kterým se chyby odstranit nepodařilo.

Bez nedostatků jen čtyři země

Celounijním šetřením neprošly dvě třetiny z kontrolovaných 242 evropských bank a 320 dalších zprostředkovatelských skupin, které se úvěrovými službami zabývají. Kromě států sedmadvacítky se do testování zapojily i Norsko a Island.

Ze všech zemí, které se zúčastnily, prošly zcela bez problémů pouze společnosti z Bulharska, Řecka, Irska a Islandu.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Druhá největší banka mění poplatky. Máme jejich přehled
SMS půjčka je rychlá a snadná. Ale s velkým rizikem

Převážná část firem, které na internetu nabízejí úvěrové produkty - to znamená kreditní karty nebo například spotřebitelské půjčky - poskytovala zavádějící informace nebo je tajila, případně lhala ohledně nákladů.

"Nejčastěji se skupiny dopouštěly toho, že nezveřejnily roční procentní sazbu na úvěr (RSPN) a zda jsou úrokové sazby pevné nebo pohyblivé," komentuje EUobserver.

Euro. Ilustrační foto
Euro. Ilustrační foto | Foto: Reuters
Čtěte také:
Pozor na půjčku od predátorů. Pomůže vám žebříček
Zahrajte si na bankéře a půjčujte. Na vlastní nebezpečí
Půjčka od Providentu? Jsou i horší firmy, říká žebříček
 

Právě se děje

Další zprávy