Konec výhod pro ženy, pojištění zdraží až o 80 procent

Petr Kučera Petr Kučera
11. 1. 2012 5:00
Nejpozději do 21. prosince musí pojišťovny zavést jednotné sazby nezávisle na pohlaví

Praha - Rizikové životní pojištění pro ženy může podle společnosti Deloitte zdražit až o 80 procent. To je jeden z dopadů nové povinnosti, podle níž musí pojišťovny nejpozději do 21. prosince 2012 zavést jednotné sazby pojistného pro ženy a muže.

O tom, že rozdílné sazby podle pohlaví jsou nepřípustné, rozhodl Soudní dvůr EU na začátku března 2011.

"Sjednocení sazeb pro ženy a muže však může být pro pojišťovny v letošním roce i příležitostí na rychlé oslovení klientů, kterým se má po sjednocení sazeb zdražit," říká Karel Veselý, ředitel v oddělení poradenských služeb pro pojišťovnictví společnosti Deloitte.

Veselý připomíná, že na českém trhu se nyní používá pohlaví jako faktor pro stanovení pojistného především u životního pojištění, u důchodového pojištění, u pojištění nemoci a u některých úrazových pojištění.

Naopak u pojištění motorových vozidel se v Česku - na rozdíl například od Německa nebo Británie - pohlaví jako faktor pro výši pojistného většinou nepoužívá.

"U rizikového životního pojištění, které si klienti často sjednávají například současně s hypotékou, očekáváme, že dojde k výraznému zdražení pojistného pro ženy a k mírnému zlevnění pro muže. Zdražení pro ženy se bude lišit mezi jednotlivými pojišťovnami a záviset na jejich věku, cena stoupne o 40  až 80 procent," očekává Karel Veselý.

Foto: Aktuálně.cz
Psali jsme podrobněji:
Ženy nesmí mít levnější pojištění auta, rozhodl soud EU
Pravidlo unisex je tu, ženy uzavírejte rychle pojistky

Ženám se dále typicky zdraží pojištění nemoci a některá úrazová pojištění, pokud se dosud sazby lišily.

Naopak muži si oproti současnosti připlatí patrně pouze za komerční důchodové pojištění, které se v současné době na českém trhu příliš neprodává. To by se sice mohlo stát zajímavou alternativou k budoucím penzijním fondům, zdražení však pro muže učiní doživotně vyplácené důchody komerčně málo zajímavými, očekává společnost Deloitte.

"S ohledem na různé zastoupení žen a mužů mezi klienty a s ohledem na dodatečné riziko, které sjednocení sazeb pro pojišťovny přináší, očekáváme, že pojistné nebude sjednoceno na průměru sazeb mužů a žen, ale bude se spíše blížit vždy vyšší z obou sazeb," dodává Veselý.

 

Právě se děje

Další zprávy