Past v penzijní reformě: Na změnu fondu máte dva měsíce

Petr Kučera Petr Kučera
3. 1. 2012 18:30
Penzijní připojištění: Kdo přestoupí po 28. únoru, přijde o dosavadní výhody

Praha - Lidé s penzijním připojištěním mohou změnit svůj dosavadní fond už jen do 28. února. Pouze dvouměsíční prostor jim poskytly nové zákony týkající se vládní důchodové reformy.

Kdo únorový termín nestihne nebo se o něm ani nedozví, bude muset zůstat u současného fondu až do konce smluvního období, pokud nechce přijít o dosavadní výhody připojištění.

Ministerstvo financí, které návrh zákonů předkládalo, o blížícím se termínu informovalo na svém webu až v úterý 3. ledna - poté, co na nečekanou past v zákoně upozornily weby Peníze.cz a následně i ProduktovéListy.cz.

O krátkém termínu pro případnou změnu dosud klienty neinformovaly ani samy fondy, kterým toto omezení nahrává. Argumentují přitom tím, že zákony jsou "definitivní" až po jejich zveřejnění ve Sbírce zákonů, k čemuž došlo teprve 28. prosince.

Vládní koalice s výraznou většinou ve sněmovně schválila reformu už 9. září, publikaci ve Sbírce zákonů ale zdrželo nejdříve veto senátorů a poté nepodepsání zákona prezidentem republiky Václavem Klausem.

Jen dvouměsíční limit však nevznikl kvůli zpoždění zákona, koalice s ním počítala od začátku. Lhůta je totiž stanovena „do dvou měsíců od účinnosti zákona", přičemž účinnost tohoto bodu měla začít ihned publikací ve Sbírce zákonů.

Zůstaňte, nebo přijdete o výhody

"Žádost o převod prostředků k jinému penzijnímu fondu lze podat nejpozději do 28. února 2012," potvrzuje mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Kdo by vypověděl smlouvu později, přijde o dosavadní výhody. "Jde zejména o garanci nezáporného zhodnocení, výsluhovou penzi a výběr z mnoha druhů důchodových výplat," připomíná David Vondrák z webu ProduktovéListy.cz

I po konci února se budou moci do stávajícího systému penzijního připojištění se státním příspěvkem hlásit nováčci, ale u většiny fondů nejpozději do konce listopadu. "O přesném termínu budou klienti informováni penzijním fondem," říká Jakob.

Po startu takzvané velké důchodové reformy - tedy od začátku roku 2013 - se stávající penzijní fondy zjednodušeně řečeno zakonzervují a uzavřou. Noví klienti se budou moci hlásit pouze do nového systému penzijního připojištění za nových podmínek. Půjde o takzvaný třetí důchodový pilíř, nově nazývaný doplňkové penzijní spoření.

Od ledna 2013 se pak zpřísní i pravidla pro státní příspěvek - dostane jej pouze ten, kdo měsíčně vloží alespoň 300 korun (dosud to bylo 100 korun).

Foto: Jiří Kropáček
Čtěte také:
Co všechno se změnilo na Nový rok. Podrobný přehled
Předčasný důchod klesne, od ledna se mění výpočet

Odklad nečekejte, startujeme v lednu 2013

Vedle změněného připojištění začne nově fungovat také druhý pilíř. I jeho podstatou bude dobrovolné spoření v (nových) penzijních fondech. K němu sice lidé nedostanou přímý státní příspěvek, ale pro změnu ušetří na části dosavadních povinných odvodů do státního systému (prvního pilíře).

Do druhého pilíře se mohou zájemci hlásit po vzniku nových fondů. Lidé starší 35 let (k začátku reformy, tedy přelomu let 2012 a 2013) tak budou moci učinit jen do 1. července 2013, mladší pak nejpozději do konce kalendářního roku, ve kterém dosáhnou 35 let.

Hlavní část reformy má přitom podle Jakoba odstartovat skutečně v lednu 2013 tak, jak to předpokládá schválený zákon. Nedávné úvahy o ročním odkladu prý už nejsou aktuální. "Ministerstvo financí neuvažuje o ročním odkladu ať už celé reformy, nebo jen některých částí," ujišťuje mluvčí.

Foto: Jiří Kropáček
Čtěte také:
Kdy půjdete do důchodu? Začíná platit nová tabulka
Stát přidá na penzi jen těm, kteří spoří alespoň 300 Kč

Časově náročný proces

Proč vláda dává současným klientům penzijních fondů pouhé dva měsíce na definitivní rozhodnutí, zda svůj dosavadní fond bez ztráty výhod nezmění?

"Důvodem omezení přestupů je příprava penzijních fondů na transformaci na penzijní společnosti, která spočívá v oddělení majetku účastníků penzijního připojištění a majetku penzijního fondu," vysvětlil online deníku Aktuálně.cz mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. Oddělení majetku má posílit ochranu úspor klientů.

Transformační projekty musí být České národní bance předloženy ve stejném termínu. "Posouzení projektu spojené s udělením nových povolení ze strany ČNB je časově velice náročný proces a je třeba mu vyhradit náležitý časový prostor," vysvětluje mluvčí.

Během tohoto procesu není podle ministerstva možné, aby účastníci přestupovali z jednoho penzijního fondu do druhého, protože by to znamenalo neustále se měnící počet účastníků a objem peněžních prostředků v období, kdy by tyto parametry měly být kvůli hladkému průběhu transformace zafixovány.

"Lhůty musí být nastaveny tak, aby bylo schvalování projektů a licencí realizovatelné do data spuštění důchodové reformy," dodává Jakob.

 

Právě se děje

Další zprávy