Co všechno se změnilo na Nový rok. Podrobný přehled

Petr Kučera Petr Kučera
2. 1. 2012 11:00
Novoroční změny se dotknou každého obyvatele Česka. Přečtěte si, co vás čeká

Praha - Výrazné zdražení nejen kvůli vyšší DPH, změna zákoníku práce, přísnější podpora v nezaměstnanosti, nižší státní příspěvek na stavební spoření, změna poplatků v lékárnách, nová pravidla rodičovského příspěvku... To jsou jen některé z velkých změn, které přinesl začátek roku 2012.

O chystaných změnách psal online deník Aktuálně.cz podrobně už v předchozích měsících, mnohdy i jako první z tuzemských médií. V následujícím přehledu proto přinášíme jen relativně stručný souhrn s odkazy na detailnější informace.

Zdražení nejen kvůli DPH

Snížená sazba daně z přidané hodnoty od Nového roku vzrostla z deseti na čtrnáct procent. Zdražují tedy zejména potraviny, nealkoholické nápoje, vodné a stočné, teplo, městská doprava, knihy, časopisy a noviny, ubytovací služby, vstupné na kulturní akce, léky a zdravotnické pomůcky, dětské pleny či stavební práce.

Elektřina pro domácnosti zdražila od Nového roku v průměru o 3,4 %. ČEZ zvedl ceny o téměř pět procent, Pražská energetika o 2,7 % a E.ON o 0,1 %.

Zemní plyn od dominantního dodavatele - RWE - sice od Nového roku mírně zlevnil (o 0,6 procenta), zdaleka to ale nevykompenzovalo loňské zvýšení cen téměř o třetinu. Znovu zdražuje také Pražská plynárenská, od ledna v průměru o 2,6 procenta. Na konci roku zdražovala také společnost E.ON.

V mnoha městech výrazně zdraží také vodné a stočné nebo teplo. Podrobný přehled podle jednotlivých měst najdete v této mapě.

O tři stovky více než dosud, nově 1500 korun, zaplatí řidiči za roční dálniční známku. Měsíční zdražila z 350 na 440 korun a desetidenní z 250 na 310 korun. O čtvrtinu stouplo mýtné pro nákladní automobily - i to se může promítnout do ceny zboží a služeb.

Nezávisle na zvýšení daně z přidané hodnoty zdražuje i jízdné v hromadné dopravě například v Brně, Ostravě, Plzni, Liberci a Zlíně. V některých dalších městech - Praze, Olomouci, Hradci Králové, Ústí nad Labem či Českých Budějovicích - zvedli ceny ještě před Novým rokem (zde je podrobný přehled podle měst).

Řada dalších dopravců pak zdraží především kvůli zvýšení DPH, například České dráhy nebo RegioJet.

Znovu se prodraží také kouření - spotřební daň totiž stoupla o pět haléřů za kus, u doutníků o deset haléřů a u řezaného tabáku o 60 korun za jeden kilogram.

Foto: Jaroslav Jiřička
Čtěte podrobněji:
Co všechno zdražuje: Velký přehled, který vás nepotěší
Jak zdraží život ve vašem městě? MHD, voda, bydlení...
Co přináší změna DPH: Tady je podrobný přehled

Zákoník práce

Všech zaměstnanců i zaměstnavatelů se dotýká novela zákoníku práce, přinášející nejvýraznější změny za posledních pět let.

Novela mimo jiné zavádí nižší povinné odstupné pro zaměstnance, kteří u stejného zaměstnavatele nevydrží alespoň dva roky. Mění se také pravidla pro přesčasy, konkurenční doložky, smlouvy na dobu určitou nebo vyčerpání zbytku dovolené.

Přibyl i nový výpovědní důvod: Zaměstnavatelé teď mohou dát výpověď lidem, kteří "zvlášť hrubým způsobem" poruší lékařem stanovený režim při nemocenské. Mimochodem jiná novela omezila také délku vycházek při nemocenské (podrobněji zde).

Změn v zákoníku práce je však mnohem více, dotknou se třeba i působení odborů nebo takzvaných dohod.

Podrobný seznam novinek najdete v tomto přehledu:


Podpora v nezaměstnanosti

Po roce se znovu zpřísňují pravidla pro podporu v nezaměstnanosti. Standardní délka ani výše podpory od roku 2012 neklesnou, mnozí zájemci ji ale získají doslova pracněji než dosud.

O jeden rok se zkracuje takzvané rozhodné období, důležité pro nárok na podporu.

Od třetího měsíce pobírání podpory by uchazeči o zaměstnání měli nově vykonávat veřejnou službu, pokud jim to úřad práce "nabídne" (podrobněji zde).

Přísnější budou úřady práce i k lidem, kteří si "neváží" jimi zprostředkovaného zaměstnání.

Cílem dalších změn je pak omezení nelegální práce, kvůli níž státu unikají peníze z daní i pojistného.

Podrobný seznam změn najdete v tomto přehledu:


Stavební spoření a bydlení

Státní podpora stavebního spoření klesne na maximálně 2000 korun ročně, a to včetně starých smluv uzavřených do roku 2003.

Stane se tak počínaje příspěvkem za rok 2011, připsaným na začátku roku 2012. Tedy o rok později oproti původnímu plánu, který neprošel přes Ústavní soud.

Podpora zároveň klesne na maximálně 10 procent z uspořené částky v příslušném kalendářním roce. Dosud činila 15 procent u smluv uzavřených po roce 2003, u starších smluv dokonce 25 procent.

Končí také osvobození úroků od daně z příjmů, nově jsou zdaněny běžnou 15% sazbou stejně jako úroky v bance.

Od roku 2013 pak vláda plánuje omezení státní podpory jen na financování vlastního bydlení. Podporu má získat jen ten, kdo ji použije na bydlení, nebo si ke stejnému účelu vezme úvěr od stavební spořitelny. Tato změna zatím nebyla schválena.

Na Nový rok současně zdražil poplatek za zápis do katastru nemovitostí, a to z 500 na 1000 korun. Naopak chystané zdražení stavebního povolení má roční zpoždění, přijde zřejmě až od roku 2013.

Některá města také zvyšují daň z nemovitostí (podrobný přehled zde). Mění se i výpočet daně z takzvaných plošných staveb.

KOTI Hostivař, projekt YIT Stavo
KOTI Hostivař, projekt YIT Stavo | Foto: YIT Stavo
Čtěte podrobněji:
Změny ve stavebním spoření jsou tu. Přehledný seznam
Zápis do katastru nemovitostí zdražuje na dvojnásobek
Stavební spoření: Podpora klesne i pro starší smlouvy

Povodňová daň a sleva na dítě

Vedle zvýšení DPH či spotřební daně u cigaret přináší Nový rok i některé příjemnější novinky.

Ministr financí Miroslav Kalousek dodržel slib a takzvanou povodňovou daň neprodloužil. Základní daňová sleva na poplatníka se tedy po roce opět zvyšuje na původní hodnotu, v praxi tak stát nechá lidem měsíčně o stokorunu více než v předchozím roce.

Jako alespoň částečná kompenzace za zvýšení DPH se zvyšuje daňová sleva na vyživované dítě, a to o 150 korun měsíčně. Současně roste i hranice pro takzvaný daňový bonus.

Ostatní výraznější změny - například zrušení superhrubé mzdy, daňového zvýhodnění stravenek, omezení odpočtu hypoték nebo zavedení zaměstnaneckého paušálu - měly i podle původních plánů přijít nejdříve až od roku 2013. Zřejmě však budou mít roční až dvouleté zpoždění, přičemž zrušení výhod u stravenek zůstává jen přáním ministra Kalouska, schválená novela tento bod neobsahuje.

Foto: Jan Langer
Čtěte podrobněji:
Co přináší daňová reforma? Podrobný přehled změn
Kalousek opět odkládá daňovou reformu, prý jen dočasně
Limit pro nemocenské pojištění stoupne, rozhodla vláda

Životní a existenční minimum

Od ledna se po pěti letech zvyšuje životní minimum, důležitá hranice pro nárok na některé státní dávky a podpory.

Podle dosavadních pravidel činilo životní minimum 3126 korun měsíčně pro samostatně žijící osobu. U domácnosti se odvíjí od počtu jejích členů, například u dvou dospělých se dvěma dětmi ve věku 8 a 16 let činilo v součtu 9690 korun měsíčně.

Od Nového roku stouplo životní minimum pro jednotlivce na 3410 korun, u zmíněné rodiny pak na 10 562 korun.

Ještě o stupeň níže je pak takzvané existenční minimum. Pro dospělou osobu dosud činilo 2020 korun, i tato částka od Nového roku vzrostla o devět procent na 2200 korun.

Vláda však oproti očekáváním neschválila zvýšení minimální mzdy, která tak zůstane na 8000 korun měsíčně (podrobněji zde). Ministr Drábek přitom odborářům v létě přislíbil, že stoupne o 400 nebo 500 korun, obě varianty navrhl vládě.


Sociální reforma, rodičovský příspěvek

Od ledna 2012 startuje takzvaná sociální reforma z dílny ministra Jaromíra Drábka. Vedle zpřísnění podpory v nezaměstnanosti upravuje pravidla dalších státních podpor, například pro rodiče nebo zdravotně postižené. Omezuje také dobu čerpání příspěvku na bydlení.

Cílem je podle Drábka snížit zbytečnou administrativu, přitvrdit boj proti nelegální práci a zvýšit motivaci u příjemců některých dávek. Nový systém má být efektivnější, lépe cílený a s nižšími náklady jak na straně státu, tak žadatelů.

Všech osmnáct sociálních dávek začnou od ledna 2012 vyplácet úřady práce. Dosud bylo papírování rozděleno mezi tři různé instituce.

Tříletá varianta rodičovského příspěvku klesne až o téměř 16 tisíc korun. Na rodiny ale čekají i příjemnější novinky - zjednoduší se pravidla pro čerpání této dávky, takže se pro některé lidi stane dostupnější než nyní (podrobněji zde).


Změny v důchodech

Od Nového roku se zpřísňují pravidla pro krácení předčasných starobních důchodů. Lidé, kteří půjdou do předčasné penze o více než 360 kalendářních dní dříve, dostanou od státu méně peněz než dosud.

Takzvaná malá důchodová reforma už od podzimu 2011 změnila také výpočet penzí tak, aby alespoň částečně zmírnila nerovnost mezi lidmi s nižšími a vyššími příjmy. Postupně se prodlouží i věk odchodu do důchodu.

Další výraznější změny - takzvaná velká důchodová reforma - mají platit od roku 2013, vláda přitom nevylučuje roční odklad.

Foto: Reuters
Čtěte podrobněji:
Důchodová reforma schválena. Podívejte se, co přináší
Předčasný důchod klesne, od ledna se mění výpočet
Kdy půjdete do důchodu? Začíná platit nová tabulka

Poplatky v lékárnách, příplatky

Od ledna se už v lékárnách neplatí 30 korun za každou položku na receptu, ale za celý recept. Na druhou stranu si lidé musí připlácet za léky do 50 korun a za podpůrné léky, třeba na migrénu nebo vysoký tlak.

Lidé si mohou od ledna připlatit za lehčí sádru, lepší oční čočku nebo některá očkování.

Už od prosince 2011 začali pacienti v nemocnicích platit 100 korun místo dosavadních 60 korun.

Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Čtěte podrobněji:
Co přináší zdravotnická reforma? Tady je podrobný přehled
Definitivní seznam: Za to od ledna zaplatíte u lékaře

Z dalších změn

Od Nového roku mají lidé dostávat elektronické občanské průkazy, žádat o ně budou moci i děti do 15 let (podrobněji zde).

Novela zákona o provozu na pozemních komunikacích mimo jiné zvyšuje minimální věk pro řízení silných motocyklů na 24 let (až na výjimky).

Novela obchodního zákoníku mimo jiné umožní takzvaný souběh funkcí ve firmách. Podnikatelského prostředí se dotkne i zcela nový zákon o trestní odpovědnosti právnických osob.

Začíná fungovat Specializovaný finanční úřad, pod nějž budou spadat banky, pobočky zahraničních bank, pojišťovny, zajišťovny a právnické osoby založené za účelem podnikání, které dosáhly obratu více než dvě miliardy korun.

Soudním znalcům a tlumočníkům nově hrozí postih za špatnou práci, nejtvrdším trestem bude zákaz činnosti.

Své sazebníky mění od Nového roku některé banky, zejména Komerční banka a GE Money Bank. Další změny pak chystá od února ČSOB.

Nenašli jste v přehledu důležitou změnu, o níž se v předchozích měsících hodně mluvilo? Zřejmě už začala platit dříve, nebo naopak odstartuje později. Projděte si další přehledy:

Japonské javory se hodí i menší zahradky.krásný podzimní převlek přiláká oko i objektiv.
Japonské javory se hodí i menší zahradky.krásný podzimní převlek přiláká oko i objektiv. | Foto: pangracovi
Předchozí přehledy změn:
Změny od prosince: Zdraží nemocnice, plyn i doprava
Listopadové změny: Pneumatiky, plyn, televize i bydlení
Změny od října: Pošta, důchody, plyn i platby v obchodě

Ovčín má s největší pravděpodobností pro tentokrát vyhráno. Předpověď je příznivá a hladina centimetr po centimetru klesá.
Ovčín má s největší pravděpodobností pro tentokrát vyhráno. Předpověď je příznivá a hladina centimetr po centimetru klesá. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Chystané změny:
Přehled vládních reforem: Které už platí a které až později
Stát přidá na penzi jen těm, kteří spoří alespoň 300 Kč
Limit pro placení daní z příležitostných příjmů stoupne
 

Právě se děje

Další zprávy