Zdraží platby, úvěry i upomínky. GE Money mění poplatky

Petr Kučera Petr Kučera
28. 12. 2011 9:15
Změny sazebníku GE Money Bank přijdou ve třech vlnách, první už od ledna
Bankomat GE Money Bank v novém designu
Bankomat GE Money Bank v novém designu | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Dražší odchozí platby, paušál za vedení úvěrového účtu, upomínky i výběr kreditní kartou z bankomatu.

To jsou některé z novinek, které na začátku roku přinese nový sazebník GE Money Bank. Změny přijdou ve třech vlnách - část od ledna, část od února a zbytek od března.

Na druhou stranu některé poplatky zlevní nebo úplně skončí - avšak jen pro balíček Genius Gold s nejdražším paušálem 499 korun měsíčně.

Banka nicméně před klienty nic netají a zveřejnila kompletní seznam změn včetně porovnání s dosavadním stavem. Taková transparentnost stále ještě není na trhu samozřejmostí, i když je častější než dříve.

Zdraží nejen platby na pobočce

Podobně jako většina konkurentů pokračuje také GE Money Bank ve zdražování transakcí zadaných osobně na přepážce.

Platební příkaz podaný na obchodním místě zdraží od ledna o pětikorunu na 50 korun, neplatí se jen u balíčku Genius Gold.

GE Money Bank však jde dál než konkurenti a zdraží i tuzemský platební příkaz zadaný přes internetové bankovnictví. Odchozí platba dosud stála čtyři koruny, od ledna to bude šest korun. Z aktuálně nabízených balíčků je však tento samostatný poplatek účtován pouze u nejlevnějšího Genius Start, zatímco u dalších je v ceně měsíčního paušálu a zdražení se tedy v praxi neprojeví.

O dvě koruny zdraží také odchozí platba z trvalého platebního příkazu nebo inkasa, nově přijde na osm korun. Také zde však platí, že s výjimkou konta Genius Start je tato služba zahrnuta v měsíčním paušálu všech aktuálně nabízených balíčků.

Poplatek za zasílání výpisů poštou stoupne z deseti na patnáct korun.

Dražší kreditní karty

Ještě méně výhodné než dosud bude použití kreditní karty k výběru hotovosti z bankomatu.

V případě bankomatů GE Money Bank zdraží výběr o 10 korun u karet MoneyCard, MoneyCard Business, Electro World a Makro, o 20 korun u karet OK Premium - nově na jednotnou cenu 59 korun.

Stejné zdražení - o deset či dvacet korun - čeká klienty také při výběru těmito kartami z bankomatů ostatních tuzemských bank, poplatek se sjednotí na 89 korun.

O desetikorunu - na 29 korun - stoupne poplatek za výběr hotovosti z bankomatu GE Money Bank prostřednictvím karty MoneyCard Gratis. Deset korun si připlatí i majitelé karty MoneyCard Plus, případný výběr hotovosti přijde nově na 39 korun.

Zdraží i správa revolvingového úvěru. U karet MoneyCard, MoneyCard Business, Electro World a Makro o dvacetikorunu, u karet OK Premium o desetikorunu - ve všech případech na 45 korun.

Spotřebitelské úvěry a upomínky

Podobně jako většina ostatních bank nechává GE Money Bank ve svém sazebníku i poplatek za "vedení úvěrového účtu" u spotřebitelských úvěrů. A podobně jako například nedávno ČSOB jej také ona zdražuje.

U Expres půjčky i služby Konsolidaci půjček lidé nově zaplatí paušál 59 korun měsíčně, tedy o desetikorunu více než dosud.

O stokorunu zdraží u spotřebitelského úvěru i kontokorentu zaslání upomínky - první přijde nově na 500, druhá a další na 600 korun.

Stejně stoupne poplatek také u některých typů hypoték, přičemž u hypotéky Standard (starší, už nenabízený produkt) dosud nebyly upomínky účtovány. U hypotéky Standard pak banka nově zavede i smluvní pokutu za neplnění podmínek smlouvy o úvěru - činí 1000 korun.

Zlatý Genius Gold

Na zlevnění se naopak mohou těšit majitelé účtu Genius Gold. Jde o nejdražší osobní konto GE Money Bank. Kdo zaplatí 499 korun měsíčně, dostane v ceně balíčku nejvíce služeb "zdarma". Vysoký paušál nemusí platit lidé, kteří mají v bance uloženo alespoň milion korun.

Foto: Aktuálně.cz
Změny u ostatních bank
Druhá největší banka mění poplatky. Máme jejich přehled
Banky ruší poplatek za trvalé příkazy, byl protizákonný
Komerční banka mění ceník. Prošli jsme jej za vás

Měsíční paušál u balíčku Genius Gold nově zahrne také prioritní platby zadané do 9:30 v den splatnosti - dosud přišly na 200 korun (při zadání na obchodním místě) či 160 korun (přes službu BankKlient), nově jsou v ceně balíčku.

V ceně paušálu bude nově také výběr hotovosti prostřednictvím karty na přepážce (cash advance). Dosud přišel na jedno procento z vybírané částky, minimálně však 30 korun při výběru v GE Money Bank nebo minimálně 200 korun při výběru z jiné tuzemské nebo zahraniční banky.

Ušetří i zájemci o osobní předávání výpisů jedenkrát měsíčně. Zatímco dosud přišly v rámci konta Genius Gold na 50 korun, nově jsou zahrnuty do ceny paušálu.

Vyšší poplatky i pro podnikatele

Obdobné změny čekají i na právnické osoby a podnikající fyzické osoby. Ti si navíc připlatí například i za vedení konta Genius Business (s elektronickým výpisem jednou měsíčně), zdraží o desetikorunu na 179 korun měsíčně.

Služba přímého bankovnictví BankKlient zdražuje o padesátikorunu na 300 korun měsíčně. O dvacetikorunu na 69 korun zdraží vedení služby Mobil Banka, o třicet korun pak vedení služeb Internet Banka a Telefon Banka (na 79 korun měsíčně).

Končí také bezplatné vedení účtu v cizí měně v rámci konta Genius Business Export/Import. Nově bude banka účtovat běžný poplatek za vedení účtu v eurech nebo dolarech - například čtyři eura měsíčně při zasílání výpisů poštou nebo elektronicky jednou měsíčně.

 

Právě se děje

Další zprávy