Půjčka od Providentu? Jsou i horší firmy, říká žebříček

Petr Kučera Petr Kučera
7. 12. 2011 10:55
Nová analýza porovnala nebankovní poskytovatele spotřebitelských úvěrů
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pokud si berete půjčku od nebankovní společnosti, zvolte navzdory jejich pověsti Provident Financial, nebo Home Credit. Jsou totiž relativně nejméně rizikové.

Takovou radu přináší nové vydání Indexu etického úvěrování, připraveného neziskovou organizací Člověk v tísni.

Žebříček byl v předchozích letech vydáván pod názvem Index predátorského úvěrování. Autoři však - i po protestech některých společností - uznali, že takové pojmenování je zavádějící, protože na trhu jsou i mnohem horší poskytovatelé.

Analýza, na jejímž základě žebříček vzniká, se totiž zabývá pouze osmi nebankovními poskytovateli půjček, kteří v rámci celého nebankovního trhu patří mezi serióznější. Většinou jsou členy České leasingové a finanční asociace a na svých webech zveřejňují smluvní podmínky i úvěrové kalkulačky.

"Další nebankovní společnosti, které nejsou zařazeny v žebříčku, považujeme za tak rizikové, že plošně doporučujeme si u takovýchto firem peníze nepůjčovat," vysvětluje Daniel Hůle z organizace Člověk v tísni.

Nejde jen o výši úroku

Žebříček vznikl podle několika základních kritérií, zdaleka nejde jen o cenu produktu (výše úroku a poplatků) v případě řádného splácení.

Mezi kritéria patří srozumitelnost (vyjádřena délkou smluvních podmínek a četností výskytu různých zkratek) nebo přítomnost úroků z prodlení nad rámec zákonné úpravy.

Důležité jsou také náklady na jednu zpožděnou splátku v podobě sankcí a využívání (zneužívání) institutu rozhodčí doložky.

Od letošního roku se analýza zaměřuje také na případné vymáhání pohledávky ze strany věřitele, nově sleduje využívání zajišťovacích titulů, jako je směnka, exekutorský zápis, dohoda o srážkách ze mzdy. Dalšími kritérii jsou úprava započítávání příchozích plateb, náklady soudního či rozhodčího řízení a možnost slučování žalob.

Posun k lepšímu

"Za dobu, po kterou situaci na trhu spotřebitelských úvěrů sledujeme, došlo k několika pozitivním změnám. Tou hlavní je, že největší sledované společnosti provedly zásadní změny ve využívání rozhodčích doložek," říká Hůle.

Některé firmy také zkrátily a zpřehlednily své smluvní podmínky, snížily sankce nebo odstoupily od využívání úroků z prodlení nad rámec zákona.

"Konkurenční" žebříček

Na porovnání spotřebitelských úvěrů se zaměřuje i nový projekt Navigátor bezpečného úvěru, který před pár dny představila Univerzita Karlova a společnost EEIP s garancí profesora Michala Mejstříka.

Projekt porovnal 50 spotřebitelských úvěrů od 34 různých poskytovatelů včetně bank, z tohoto pohledu má tedy širší záběr než Člověk v tísni.

Foto: Ludvík Hradilek
Čtěte podrobněji:
Pozor na půjčku od predátorů. Pomůže vám žebříček
 

Právě se děje

Další zprávy