Změny od prosince: Zdraží nemocnice, plyn i doprava

Petr Kučera Petr Kučera
30. 11. 2011 19:55
Začátek měsíce přináší řadu novinek v oblasti osobních financí, tady je přehled
Prosinec přinese řadu změn, mnohem víc jich pak přijde od Nového roku (ilustrační foto).
Prosinec přinese řadu změn, mnohem víc jich pak přijde od Nového roku (ilustrační foto). | Foto: Reuters

Praha - Také začátek prosince přináší několik změn v oblasti osobních financí. Zvyšují se poplatky v nemocnici a zpřísňují pravidla pro změnu zdravotní pojišťovny. Zdražuje plyn, dálniční známky i hromadná doprava. A definitivně končí analogové televizní vysílání.

Mnohem výraznější změny pak přijdou od Nového roku. Jejich podrobný a průběžně doplňovaný přehled najdete na konci tohoto článku.

Poplatky v nemocnici

Od prosince začíná platit první část zdravotnické reformy. Poplatek za den v nemocnici se zvedne ze šedesáti na sto korun.

Další změny přijdou od ledna.

Lidé si budou muset připlácet za léky do 50 korun a za podpůrné léky, třeba na migrénu či vysoký tlak.

Na druhou stranu už by se nemělo platit 30 korun za položku na receptu, ale jen za celý recept. Lékárny ale nebudou moci lákat pacienty na třicetikorunové slevy nebo bonusy.

Pacienti dostanou i možnost připlácet si za lepší péči -  půjde například o kvalitnější sádru, nitrooční čočky a některé vakcíny nepovinného očkování.

Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Čtěte také:
Nemocnice zdražily na 100 Kč, ale nic za to nedostanete
Kdo o sebe nedbá, zaplatí u lékaře více, plánuje Heger
První seznam existuje: Toto už u lékaře nebude zadarmo

Soukromým lékařům, ale i nemocnicím budou nově hrozit statisícové pokuty za to, že poruší práva pacientů. Dalšími změnami chce ministr Leoš Heger zamezit tomu, aby se dál plýtvalo.

Změna zdravotní pojišťovny

Přestup k jiné zdravotní pojišťovně je od 1. prosince komplikovanější. Podle vlády totiž přestupy během roku příliš zatěžují systém.

Ministerstvo zdravotnictví nyní očekává, že díky větší stabilitě budou moci pojišťovny efektivněji plánovat čerpání prostředků - získají jistotu, že u nich pojištěnec zůstane minimálně rok.

Nově bude změna možná vždy jen k 1. lednu. A současně začíná platit další zpřísnění: Zájemce se musí přihlásit k nové pojišťovně nejpozději šest měsíců před plánovanou změnou.

Také dosud sice bylo možné změnit pojišťovnu pouze jednou ročně, nicméně zájemce si mohl vybrat čtyři různé termíny -  vždy od začátku následujícího čtvrtletí.

Kdo tedy požádá o změnu mezi 1. prosincem 2011 a 30. červnem 2012, přestoupí k nové pojišťovně k 1. lednu 2013. Kdo to nestihne a požádá až v červenci 2012, bude si muset počkat na 1. leden 2014.

Dražší zemní plyn

Domácnosti se musí připravit na další zdražení zemního plynu. Společnost E.ON sice původně slíbila, že cenu nezvedne, nakonec ale od prosince zdražuje o 3,5 procenta.

Znovu zdraží i skupina RWE - od 19. prosince v průměru o devět procent. Důvod je podle mluvčího Martina Chalupského stejný jako při listopadovém zdražení - oslabení koruny vůči americkému dolaru. RWE letos zvedá ceny již počtvrté, v součtu o téměř 30 procent.

Od listopadu zdražila také Pražská plynárenská. V minulých měsících zvedly ceny i menší plynárenské společnosti, většina z nich zatím o dalších záměrech neinformovala. Jen společnost Lama Investments uvedla, že od ledna ceny plynu sníží.

Letos už přitom neplatí, že by plynárenské společnosti musely měnit ceny vždy jen k začátku čtvrtletí. Podle aktuálního vývoje na trhu je mohou měnit operativně.

Konec analogové televize

Od prosince už nenaladíte analogový signál České televize. Vypnula totiž poslední dva velké analogové vysílače ve Zlíně a Vsetíně, stejně jako všech zbývajících 31 analogových vysílačů malého výkonu, takzvaných dokrývačů. Nyní už vysílá jen digitálně.

Proces digitalizace definitivně skončí v polovině roku 2012, kdy své zbývající analogové vysílače na Zlínsku a Jesenicku vypnou také soukromé televize Nova a Prima.

Dálniční známky

Od prosince platí nové dálniční známky, ty dosavadní lze nicméně používat až do konce ledna.

Roční známka zdražila o tři stovky na 1500 korun, měsíční z 350 na 440 korun a desetidenní z 250 na 310 Kč.

"Očekávaný výtěžek ve výši 750 milionů korun ročně bude použit pouze pro opravy a údržbu dálnic a rychlostních silnic," slibuje ministr dopravy Pavel Dobeš z Věcí veřejných.

Změny na železnici

České dráhy zdraží od 11. prosince jízdné zhruba o pět procent, především kvůli novoročnímu zvýšení DPH.  Ještě prvních deset dní v prosinci si lze pořídit rezervace za staré ceny, tedy i na spoje jedoucí po zdražení.

Ke stejnému datu se tradičně mění také jízdní řády. Dráhy ruší některé rychlíky, k výraznějším změnám během dne ale nedojde.

Další chystané změny
Autor fotografie: Tomáš Adamec

Další chystané změny

Soukromý dopravce RegioJet od prosince zvyšuje počet spojení mezi Prahou, Olomoucí, Ostravou a Havířovem. K současným čtyřem párům spojů denně přibudou další dva. Oproti původnímu plánu však ke zvyšování počtu spojů nedojde skokově, ale postupně - původně mělo už od prosince jezdit devět párů.

Městská hromadná doprava

Další města zvyšují jízdné v městské hromadné dopravě.

V Ústí nad Labem zdražuje jednorázová jízdenka o tři koruny na 18 korun, platnost se prodloužila z 30 na 45 minut. Hodinová jízdenka zdražila z 19 na 23 korun, nově je platná 75 minut. Měsíční kupon zdražil z 410 na 535 korun.

V Českých Budějovicích se od 11. prosince zvýší cena základní dvacetiminutové jízdenky o korunu na 13 korun. Zrušena bude jízdenka na 40 minut za 14 korun. Půlhodinová jízdenka koupená u řidiče nebo přes SMS zdraží na 25 korun, cena hodinové jízdenky (16 Kč) se nemění. Celodenní jízdné přijde na 50 Kč.

Nově bude v jihočeské metropoli k dispozici rodinná jízdenka za 100 korun, která bude platit o víkendech a o svátcích pro dvě dospělé osoby a až tři děti do patnácti let. Předplatné (pro jednu tarifní zónu, tedy jízdy po krajském městě) zdraží jen o růst DPH. Dvě noční linky začnou po třech letech opět jezdit za běžné jízdné, a to ve čtyřicetiminutových intervalech.

V Libereckém kraji zdraží cestování s papírovými jízdenkami v rámci integrovaného systému dopravy IDOL v průměru o devět procent.

V pražské integrované dopravě se od 11. prosince změní zejména vedení autobusových linek v jihozápadní části města, jde především o obsluhu Butovic, Řep a Zličína. Cestující budou moci využít také několik nových minibusových linek. Menší změny čekají cestující i na východě Prahy. Vlaková linka S9 bude prodloužena do Horních Počernic.

 

Právě se děje

Další zprávy