Charita je jen pro bohaté, myslí si čtvrtina Čechů

Petr Kučera Petr Kučera
29. 11. 2011 12:42
Dvě třetiny lidí přispívají na dobročinné účely částkou do 500 korun ročně
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Michal Štůsek

Praha - Čtvrtina obyvatel České republiky (27,6 %) nedává peníze na dobročinné účely, protože si myslí, že charita je jen pro dárce, kteří mají peníze nazbyt.

Naopak téměř dvě třetiny lidí přispívají na dobročinné účely částkou do 500 korun ročně. Patnáct procent pak přispívá v rozmezí od 501 do 1000 korun, dalších devět procent v rozmezí 1001 až 2000 korun.

Vyplývá to z průzkumu agentury Factum Invenio pro ČSOB na reprezentativním vzorku 961 respondentů starších 15 let.

Třetina lidí přispívá prostřednictvím náhodných sbírek na ulici, čtvrtina formou dárcovské SMS (DMS). Jen jedno procento lidí má na nějakou charitativní sbírku založen trvalý příkaz.

Dárci z řad fyzických osob nejčastěji směřují své peníze na podporu lidí postižených živelnou katastrofou (87 %), handicapovaných (54 %) a dětí (52 %). Na zvířata, typicky v ZOO, přispívá téměř 17 procent lidí.

Naopak relativně malý zájem je o podporu seniorů (necelých 10 %), církví (9 %), azylových domů (5 %), záchranu ekologického systému (3,2 %) nebo vzdělání (2,8 %).

Jak často lidé během roku přispívají? U téměř poloviny je tato frekvence náhodná. Více než třetina pak přispívá několikrát do roka, zhruba 13 procent "asi jednou ročně". Přibližně jednou měsíčně přispějí dvě procenta Čechů.

Jednorázový příspěvek přitom nejčastěji (u 62 procent lidí) činí maximálně 100 korun.

Přestože dominují dary směřující na území České republiky, čtvrtina lidí podporuje i nadace a projekty zabývající se pomocí především v takzvaném třetím světě - jde například o výstavbu škol a nemocnic či adopci na dálku.

Foto: Ludvík Hradilek
Čtěte také:
Obrazem: Pokus z ulice. Na co jste schopni dát dvacku
Tisíce Britek se pro boj s rakovinou vzdaly podprsenek
 

Právě se děje

Další zprávy