Odchod do důchodu? Na to zapomeňte do 80 let

Tomáš Poděbrad, invesicniweb.cz
30. 11. 2011 5:00
Průzkum mezi střední třídou v USA ukázal, že finanční rezervy na stáří se tenčí
Jeden z lidí, kteří se na důchod zajistili dobře. Warren Buffett, investor, druhý nejbohatší Američan
Jeden z lidí, kteří se na důchod zajistili dobře. Warren Buffett, investor, druhý nejbohatší Američan | Foto: Reuters

Washington - Téma, kdy odejít do důchodu, se ve Spojených státech stává bezpředmětným.

Podle nové studie, která zkoumala stav střední třídy, mají lidé natolik nedostatečnou finanční rezervu na stáří, že se budou muset rozhodnout k odchodu do penze mnohem později, než počítá stát.

Finanční rezervy klesají hlavně s rostoucími náklady na zdravotní péči a s hypotečními dluhy. Celá čtvrtina americké střední třídy (tedy lidí vydělávajích mezi 25 tisíci až 99 tisíci dolary ročně) tvrdí, že musí pracovat minimálně do 80 let.

"Chtějí mít totiž ušetřeno mnohem více než dříve. V průměru je to 350 tisíc dolarů. Průměrné důchodové úspory však dosahují zhruba 25 tisíc dolarů," říká Laurie Nordquistová z banky Wells Fargo, která se na průzkumu podílela.

Podle odborníků je důvod jasný - dlouhodobě špatná ekonomická situace, která nejvíce postihuje střední třídu. Ta se v současnosti nejvíce zaměřuje na sociální zabezpečení a splácení dluhů. Peníze, které by se měly šetřit na důchod, pak nezbývají.

Celkově 86 procent respondentů průzkumu uvedlo, že chtějí splatit hypotéku ještě před odchodem do důchodu.  Dosáhnout toho chce celých 91 procent lidí ve věku od 25 do 29 let. Jiné je to však s lidmi nad 60 let. Tam je to pouze 40 procent.

Více než čtvrtina lidí ve věku od 20 do 40 let neočekává při odchodu do důchodu žádné sociální dávky. V průměru očekávají, že výdaje v důchodu jim bude sociální zabezpečení krýt pouze z 20 procent.

Stále více Američanů, hlavně těch starších, chce "sedět na penězích" co nejdéle. V podstatě až do smrti. Pouze 22 procent uvedlo, že chtějí své úspory odkázat. Ať už rodině, nadacím, nebo sociálně slabším.

Čtěte také:
Stát přidá na penzi jen těm, kteří spoří alespoň 300 Kč
Šest investičních strategií pro váš důchod
Příprava na důchod: kdy s ní začít

 

Právě se děje

Další zprávy