Chcete změnit zdravotní pojišťovnu? Máte poslední den

Petr Kučera Petr Kučera, Rašíd Kamal
30. 11. 2011 9:30
Pravidla pro přestup výrazně zpřísní, od prosince začíná platit novela zákona

Praha - Uvažujete o změně zdravotní pojišťovny? Pak byste si měli hodně pospíšit. Už ve čtvrtek totiž výrazně zpřísní pravidla pro přestup.

Pokud nestihnete podat žádost do konce letošního listopadu, budete muset zůstat u stávající pojišťovny ještě více než rok - do konce prosince 2012.

Od 1. prosince 2011 začne platit novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, která změnu pojišťovny zkomplikuje.

Podle Národní ekonomické rady vlády (NERV), která zpřísnění doporučila, totiž přestupy pojištěnců během roku příliš zatěžují systém.

Ministerstvo zdravotnictví nyní očekává, že díky větší stabilitě budou moci pojišťovny efektivněji plánovat čerpání prostředků - získají jistotu, že u nich pojištěnec zůstane minimálně rok.

Místo čtyř termínů jen jediný

I dosud sice bylo možné změnit pojišťovnu pouze jednou ročně, nicméně zájemce si mohl vybrat čtyři různé termíny -  vždy od začátku následujícího čtvrtletí.

Kdo tedy požádal o změnu například 20. února nebo 15. března, přestoupil k nové pojišťovně už k 1. dubnu.

Nově bude změna možná vždy jen k 1. lednu. A současně začíná platit další zpřísnění:

Zájemce se musí přihlásit k nové pojišťovně nejpozději šest měsíců před plánovanou změnou.

Kdo tedy požádá o změnu mezi 1. prosincem 2011 a 30. červnem 2012, přestoupí k nové pojišťovně k 1. lednu 2013. Kdo to nestihne a požádá až v červenci 2012, bude si muset počkat na 1. leden 2014.

Až do účinnosti nového zákona se nic nemění. Podle dosavadních, volnějších pravidel, lze tedy požádat o změnu pojišťovny ještě do konce listopadu 2011. Přestup pak proběhne už k 1. lednu 2012.

Stejná pravidla pro změnu platí také u novorozenců. Jejich první pojišťovnou se přitom automaticky stává ta, u níž je pojištěna matka.

Osm konkurentů

Na českém trhu si nyní snaží konkurovat osm zdravotních pojišťoven, jsou však při tom výrazně omezeny státní regulací.

V tom zásadním - tedy kolik zaplatí klienti na povinném pojištění - si konkurovat nemohou, pojistné je vždy stejně vysoké.

Nabídka se liší například v různých výhodách či bonusových balíčcích, v šíři a dostupnosti poboček nebo v síti smluvních lékařů.

Změnu oznamte v práci i u lékaře

Samotné odhlášení klienta u dosavadní pojišťovny a jeho převedení k uvedenému datu zajišťuje přímo nová pojišťovna na základě takzvané předregistrace, tedy žádosti.

K žádosti stačí doklad totožnosti, při přihlášení dítěte také jeho rodný list. Osoby samostatně výdělečně činné musejí doložit, jaké zálohy pojistného mají pojišťovně platit.

Foto: Jaroslav Jiřička
Čtěte také:
Kdo o sebe nedbá, zaplatí u lékaře více, plánuje Heger
V nemocnici zaplatíte 100 korun denně už od prosince
Zdravotní revoluce pokračuje, Heger uspěl. Toto se mění

Po změně pojišťovny je potřeba splnit ještě dvě povinnosti: Do osmi dnů od účinnosti změny je nutné oznámit ji zaměstnavateli kvůli odvodům. Stejný termín platí i pro vrácení průkazu staré pojišťovně. Za obojí hrozí pokuty.

Nejpozději při první návštěvě - nebo před jiným plněním hrazeného z pojištění, pokud k němu dojde i bez návštěvy - je pak potřeba nahlásit změnu také příslušným lékařům.

 

Právě se děje

Další zprávy