Staré kolky přestávají platit, poslední den na výměnu

Petr Kučera Petr Kučera
31. 12. 2011 8:30
V Rakousku a na Slovensku už kolky jako přežitek zrušili, Česko vydává novou emisi

Praha - Staré kolkové známky přestanou ke konci letošního roku platit. Lidé, firmy či úřady si je mohou vyměnit jen do 31. prosince, poté už to nebude možné.

Nový typ kolků, které mají více bezpečnostních prvků chránících proti padělání, přitom Česká pošta prodává teprve od začátku letošního října. Od stejného data je možná bezplatná výměna staršího typu, ta ale potrvá jen tři měsíce.

Prostřednictvím kolkových známek se platí některé správní a soudní poplatky, ty však lze obvykle uhradit také na pokladně úřadů.

Sousední Rakousko už přitom kolky zrušilo, na Slovensku skončí v závěru příštího roku. Podle tamních vlád jde o přežitek, přičemž zrušením výroby a distribuce lze ušetřit miliony eur ročně.

Také české ministerstvo financí sice uznává, že spotřeba kolků klesá, v rok staré vyhlášce se však místo jejich zrušení rozhodlo právě pro novou, nákladnější emisi.

Ochrana proti padělání se prodraží

Starými kolky lze v Česku naposledy platit podání učiněná 31. prosince 2011, podle vyhlášky pozbývají platnost 1. ledna 2012.

Výměna kolků je možná na vybraných pobočkách České pošty, v zásadě jde o krajská a okresní města. Žadatelé se musí prokázat platným dokladem totožnosti.

Podle ministerstva financí umožní nová emise kolků lepší ochranu těchto cenin proti padělání, které vede ke snížení příjmů do státního rozpočtu.

Z důvodové zprávy k vyhlášce vyplývá, že vylepšení bezpečnostních prvků zvýší náklady na výrobu kolků. Nárůst sice bude částečně kompenzovat použití méně nákladného způsobu tisku, přesto cena samostatného tiskového listu vzroste z dřívějších 4,80 koruny na 13 až 15 korun.

"Celkový finanční dopad lze těžko odhadovat, neboť záleží na množství zhotovených kolkových známek závisející na poptávce," uvádí ministerstvo financí v důvodové zprávě k vyhlášce.

Spotřeba klesá

Ministerstvo přitom potvrzuje, že spotřeba kolků klesá, zejména v souvislosti s možností zaplacení správního poplatku v pokladně úřadů.

Tento trend podpořil i nový daňový řád, účinný od ledna 2011. Odstranil totiž dosavadní povinnost, podle níž musely mít finanční úřady "přiměřenou zásobu" kolkových známek pro případného plátce, jenž chce zaplatit správní poplatek tímto způsobem.

Foto: Jan Langer
Čtěte také:
Dostanete nový občanský průkaz. K němu i čip za 500 Kč
Porno pro poslance zdarma? Vyberte Absurditu roku
Zápis do katastru zdraží na dvojnásobek, rozhodl Senát

"Výroba a distribuce kolků nyní přijde na 1,3 až 1,8 milionu korun ročně," říká Michal Žurovec z tiskového oddělení ministerstva financí.

Zavedení nových typů, zejména jejich "naskladnění" a výměna, přinese zvýšené počáteční (jednorázové) náklady od tří do čtyř milionů korun při odhadovaném počtu 20 milionů kusů kolkových známek.

Nová emise již neobsahuje kolek v hodnotě 30 korun, jinak však kopíruje dosavadní hodnoty - tedy 1, 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 a 1000 korun.

Přežitek, rozhodli sousedé

Sousední Rakousko kolky zrušilo už v roce 2000. Také slovenský parlament zhruba před měsícem rozhodl, že prodej kolků skončí v závěru roku 2012, používat je půjde do konce září 2013.

Podle slovenského ministerstva financí ušetří státní rozpočet díky zrušení jejich výroby a distribuce 4,8 milionu eur ročně.

Správní a soudní poplatky bude na Slovensku nadále možné platit v hotovosti nebo převodem z účtu, nově zřejmě i platební kartou nebo formou SMS.

Slovenská vláda považuje papírové kolky za přežitek, kvůli jejich falšování se navíc v minulosti zpřísnila jejich distribuce a z prodejní sítě vypadli soukromníci.

V Česku se zatím žádné zrušení nepřipravuje, potvrzuje Michal Žurovec z tiskového oddělení ministerstva financí. "Kolkové známky představují jeden z nejrozšířenějších způsobů úhrady soudních i správních poplatků," dodává.

 

Právě se děje

Další zprávy