Česko má nového finančního arbitra

Ekonomika Ekonomika
16. 11. 2011 11:08
Vláda rozhodla o kandidátovi na nového finančního arbitra, kterého navrhlo ministerstvo financí.
Finanční arbitr František Klufa, který rezignoval letos v září.
Finanční arbitr František Klufa, který rezignoval letos v září. | Foto: Internet Info

Praha - Novým finanční arbitrem České republiky je od středečního jednání vlády Monika Strejcová. Rozhodla o tom jednoznačně na základě návrhu ministra financí vláda Petra Nečase. Monika Strejcová se ujme své nové funkce již od středy 16.11.2011, Aktuálně.cz to potvrdil vedoucí tiskového oddělení vlády Jakub Stadler. Původní finanční arbitr František Klufa předčasně rezignoval 16.září a od té doby jeho úřad vedl zástupce Petr Scholz.

Monika Strejcová má právnické vzdělání z Univerzity Karlovy a dosud působila jako ředitelka odboru Státní kontroly a dozoru nad finančním trhem na ministerstvu financí. Dříve vykonávala také funkci ředitele odboru sankčních řízení Komise pro cenné papíry a pracovala i v České národní bance (ČNB).

Na zasedání kabinetu se rozhodovalo nejen o jméně nového finančního arbitra, ale i o určení výše jeho platu. František Klufa se sice o důvodech rezignace v oficiálním prohlášení nijak nevyjádřil, s velkou pravděpodobností však jeho rozhodnutí o odchodu souviselo s červencovou novelou zákona o finančním arbitrovi.

Čtěte také:

Novela zákona finančnímu arbitrovi přinesla více kompetencí, ale současně i mnohem více práce a to za podstatně nižší plat. Působnost arbitra se od letošního července rozšířila o spotřebitelské úvěry a kolektivní investování. Do té doby měl kompetence pouze ke sporům týkajícím se převodů peněz a využívání elektronických platebních prostředků, zejména karet (podrobněji zde).
Rozšíření pravomocí zvýšilo i nároky na rozpočet kanceláře arbitra a na počet jeho zaměstnanců. Jeho plat však klesl. Podle webu Euro.cz se Klufovi snížil základní plat ze 129 tisíc na 60 až 80 tisíc korun hrubého měsíčně. Už v červenci proto Klufa připouštěl, že odejde pracovat do soukromé sféry.

Kancelář finančního arbitra se také po novele zákona stala organizační složkou státu hrazenou ze státního rozpočtu, konkrétně z kapitoly ministerstva financí. Dříve její činnost platila ČNB, což bylo v rozporu s požadavky Evropské unie na nezávislost národních centrálních bank.

V Česku působí kancelář Finančního arbitra od roku 2003. František Klufa v této funkci, volené Poslaneckou sněmovnou na pět let, působil od roku 2008 do září 2011. Po novele má Finančního arbitra nyní na pět let jmenovat vláda na návrh ministerstva financí.

 

Právě se děje

Další zprávy