Více než třetina Čechů nemá žádnou platební kartu

Petr Kučera Petr Kučera
16. 11. 2011 6:00
Z bankomatu lidé nejčastěji vybírají dvakrát až třikrát měsíčně, ukázal průzkum
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Více než třetina obyvatel České republiky nevlastní žádnou platební kartu. Ukázal to průzkum MML společnosti Median pro Poštovní spořitelnu na reprezentativním vzorku 15 tisíc občanů.

Podíl lidí bez karty je mírně vyšší na "vesnicích", tedy zjednodušeně řečeno v obcích do pěti tisíc obyvatel (39,5 procenta), než ve "městech", tedy obcích nad pět tisíc obyvatel (35,4 procenta).

Nejvíce lidí - 43,6 procenta na vesnici a 48,8 procenta ve městě - vlastní jednu platební kartu. Desetina lidí na vesnici a 12,1 procenta ve městě má dvě karty, obvykle jednu debetní a jednu kreditní.

Ve vlastnictví více karet pak překvapivě vedou vesnice nad městy. Tři karty má 2,5 procenta obyvatel vesnic a jedno procento lidí z měst. Čtyři a více karet vlastní 1,3 procenta lidí na vesnici a 0,7 procenta ve městě.

Jak často používáte bankomat?

Většina obyvatel měst (33 procent) i vesnic (37 procent) využívá bankomat dvakrát až třikrát měsíčně.

Jednou týdně jej používá 16 procent obyvatel vesnic a 21 procent obyvatel měst. Několikrát týdně pak 4,5 procenta lidí z vesnic a 14 procent z měst. Jedno procento lidí z měst používá bankomat dokonce denně.

Naopak jen jednou měsíčně používá bankomat 16 až 18 procent lidí. Ještě méně často je využije 19 procent lidí na vesnici a 12 procent ve městě.

Vedle samotného výběru hotovosti mohou lidé používat některé bankomaty například ke zjištění zůstatku na účtu, dobití kreditu, vložení hotovosti nebo změně PIN.

Pouze pět procent lidí na vesnici a tři procenta ve městě pak bankomat vůbec nepoužívají.

Údaje o bankomatech pocházejí z jiného průzkumu pro Poštovní spořitelnu, zpracovaného agenturou Perfect Crowd na vzorku 400 uživatelů internetu.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Nákup zaplatíte rychleji, startují bezkontaktní karty
Tři procenta z nákupu dostanete zpátky, láká nová banka
Bez hotovosti, karty i mobilu. K placení stačí nálepka
 

Právě se děje

Další zprávy