Až polovina lidí má v mobilu i PIN k bankovnímu účtu

Petr Kučera ČTK Petr Kučera, ČTK
15. 11. 2011 12:27
Průzkum ukázal, že každý třetí člověk má v mobilu také citlivá firemní data
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Až polovina uživatelů v tuzemsku si do mobilních telefonů ukládá PIN a přístupová hesla k bankovním účtům a jeden ze tří má v mobilu citlivá firemní data. Vyplývá to z průzkumu firem McAfee, AutoCont a Commservis.com.

Podle odborníků lidé podstupují při ukládání citlivých údajů do mobilu stejné riziko, jako kdyby si zapisovali přístupová hesla nebo PIN na papírek do peněženky.

"Nejčastější chybou je nepoužívání hesel pro vstup do mobilního zařízení. Kdokoliv se tak může do vašeho telefonu ve chvíli vaší nepozornosti, či při ztrátě zařízení, dostat a zneužít jej. Další velkou chybou jsou nezabezpečená data na paměťových kartách v těchto zařízeních a také nezabezpečené vstupy do firemních systémů skrze mobilní zařízení. Lidé také podceňují nezabezpečené využívání technologií bluetooth a wifi," uvedl expert AutoContu Milan Chromý.

Čtyři z deseti tuzemských firem zaznamenaly ztrátu nebo krádež mobilního zařízení. Polovina z nich obsahovala kritická firemní data.

Špatným nebo žádným zabezpečením lidé riskují také odcizení identity, takže někdo jiný může provolávat jejich peníze nebo může zneužít přístupové informace například k elektronickému bankovnictví. V tomto případě bankovní účet neochrání ani ověření platby pomocí SMS.

V Česku je kolem 13,5 milionu aktivních mobilních čísel. Podíl chytrých mobilních telefonů s operačním systémem, přístupem na internet a dalšími aplikacemi, které jsou zneužitelné, se letos zhruba zdvojnásobil a pohybuje se okolo pětiny.

 

Právě se děje

Další zprávy