Nová jednička pro spoření na půl roku. Tady je žebříček

Petr Kučera Petr Kučera
11. 11. 2011 5:30
Termínované vklady v bankách: Equa bank vystřídala Zuno, ale některé záložny dají víc
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Úrokovou sazbu tři procenta ročně u termínovaného vkladu na šest měsíců nově nabízí Equa bank, která na tuzemský trh aktivně vstoupila letos v září.

Mezi půlročními vklady v bankách se tak stala novou jedničkou, a to nezávisle na množství uložených peněz.

Nejvyšší sazbu dosud pro šestiměsíční vklady do půl milionu korun nabízela Zuno bank (2 % p. a.), pro vklady od půl milionu pak J&T Bank (2,5 %).

Absolutní jedničkou je však nová nabídka Equa bank jen do vkladu 100 tisíc, kdy ji nepředčí ani žádná z družstevních záložen. Od vyššího vkladu totiž nabízí nejvyšší úrok Metropolitní spořitelní družstvo, u vyšších částek i Artesa.

Kdo si chce zachovat možnost okamžitého výběru, má k dispozici spořicí účty. Mezi nimi zůstává nejvýhodnější Metropolitní spořitelní družstvo se sazbou 2,8 % ročně, mezi bankami pak trojice  Wüstenrot, Equa (obě 2,3 %) a Zuno (2 %, ale s možností neplatit daň z úroků).

Jen do konce roku...

Tříprocentní úrok od Equa bank získají jen lidé, kteří si založí termínovaný vklad do konce prosince. Stejná sazba jim pak zůstane až do konce půlročního vkladu, na rozdíl od spořicích účtů se tedy nemůže změnit.

Minimální vklad činí 20 tisíc korun, maximální pak dva miliony. Samotné zřízení, vedení i výběr z termínovaného vkladu (po uplynutí šesti měsíců) jsou zdarma.  Při předčasném zrušení si banka strhne dvě procenta z jistiny.

... a jen s běžným účtem

Termínovaný vklad si však mohou založit jen lidé, kteří mají u Equa bank zároveň i běžný účet. Ten je první tři měsíce zdarma v každém případě, od čtvrtého měsíce pak poplatky závisí na aktivitě klienta.

Vedení běžného účtu je po prvním čtvrt roce zdarma jen při splnění alespoň jedné ze tří podmínek: Každý měsíc přijde na účet minimálně 15 tisíc korun, součet všech zůstatků (na běžném či spořicím účtu nebo termínovaném vkladu) činí alespoň 150 tisíc nebo hypotéka od stejné banky.

Při využití některé z těchto výhod pak mají klienti nejen vedení účtu zdarma, ale i nulové poplatky za odchozí či příchozí platby, inkasa, trvalé příkazy a vedení neembosované karty. Platí se jen devět korun za výběr z jakéhokoliv bankomatu v ČR i v zahraničí.

Kdo nesplňuje ani jednu z uvedených podmínek, zaplatí za běžný účet měsíční paušál 99 korun, a to i když jej prakticky nevyužije.

Na termínované vklady se vztahuje zákonné pojištění, tedy až do výše 100 tisíc eur (zhruba 2,5 milionu korun) na jednoho klienta.

Foto: Aktuálně.cz
Nejlepší spořicí účet a termínovaný vklad teď najdete rychle
a jednoduše. Zkuste online kalkulačku Finparáda.cz a spočítejte si, kolik opravdu vyděláte!
 

Právě se děje

Další zprávy