Další bezplatná banka? Nová kampelička má velké plány

Petr Kučera Petr Kučera
9. 11. 2011 12:05
Na trh vstupuje ANO spořitelní družstvo, nahradí dosavadní Royal Capital

Praha - Na tuzemský trh vstupuje prakticky nová kampelička pod názvem ANO spořitelní družstvo.

Vznikla přejmenováním družstevní záložny Royal Capital, která dosud fungovala jen v takzvaném uzavřeném režimu a aktivně nenabízela služby široké veřejnosti.

Nezůstane přitom jen u změny jména, která se již projevila v evidenci České národní banky i v obchodním rejstříku.

Nové vedení družstva má mnohem ambicióznějšími plány, o čemž svědčí i registrace ochranných známek ANO banka a ANO karta, stejně jako internetových domén.

"V našem dlouhodobém plánu je transformace na banku. Proto i změny, které nyní probíhají, uskutečňujeme s ohledem na tuto možnost. Mluvíme o horizontu minimálně sedmi let, rozhodující budou požadavky členů," říká místopředseda družstva Jiří Tuvora.

ANO spořitelní družstvo chce zaujmout především jednoduchým a bezplatným bankovnictvím. Investovalo do moderního systému, díky němuž od příštího roku nabídne internetové bankovnictví.

Konkurence na českém trhu tak opět posílí, lidé tak dostanou ještě širší nabídku levných účtů a výhodnějšího spoření. Vedle startu několika nových bank jsou v posledních dvou letech aktivní právě některé záložny.

Neviditelná kampelička ožívá

Dosavadní Royal Capital družstevní záložna získala příslušné povolení České národní banky už v roce 1999. Má přes 1500 členů, prakticky však nenabízela služby širší veřejnosti, o produktech neinformovala ani na webu. Vklady i úvěry zatím dosahují řádově jen desítek milionů korun.

Během letošního roku členové kompletně vyměnili vedení družstva, novým předsedou představenstva se stal Pavel Pulkráb.

"Chceme oslovit širší okruh zájemců o služby jednoduchého bankovnictví za minimální náklady," říká k nové strategii Jiří Tuvora, nový místopředseda představenstva.

Podle informací online deníku Aktuálně.cz se na přeměně podílejí také autoři iniciativy Jednoduché bankovnictví, která vznikla v loňském roce.

Oproti jiným nováčkům nebo novým názvům (Fio, Zuno, Equa, Air Bank, Era) chce ANO záložna zaujmout i českým jménem. "Éra nic neříkajících cizojazyčných názvů firem je již za námi, s výjimkou světově známých značek. Název by měl plně vystihovat to, co společnost reprezentuje. Ten náš znamená ano jednoduchému a bezplatnému bankovnictví ušitému na míru potřebám českých domácností a podniků," vysvětluje Tuvora.

Žádost o registraci podobné zkratky podal shodou okolností také miliardář Andrej Babiš, v jeho případě jde o název nového politického hnutí ANO - Akce Nespokojených Občanů.

Posilují i ostatní

Konkrétní novou nabídku představí ANO spořitelní družstvo během prosince. "Svou flexibilitou i výnosem budou tyto produkty patřit k nejvýhodnějším na trhu," slibuje Tuvora zatím bez bližších podrobností.

Mnoho kampeliček nabízí oproti klasickým bankám výrazně vyšší úroky na spořicích účtech nebo termínovaných vkladech, protože nemají přístup k "levnějším" penězům na mezibankovním trhu.

Čím dál větší konkurencí pro banky jsou záložny také v oblasti běžných účtů, za jejichž vedení a základní služby si obvykle účtují nižší, nebo dokonce nulové poplatky. Díky zavádění internetového bankovnictví přitom odpadá i jedna z hlavních nevýhod záložen - malá síť poboček.

Internetbanking už zavedla většina z  kampeliček aktivně nabízejících služby širší veřejnosti. Konkrétně jsou to WPB Capital, Creditas, Artesa, Akcenta, Moravský peněžní ústav, Unibon a Peněžní dům. Zbývající - Metropolitní spořitelní družstvo -  jej teprve chystá.

"Rozvoj pobočkové sítě bude záviset na požadavcích členů, ale s menší pobočkovou sítí v blízké budoucnosti počítáme," říká Tuvora z ANO spořitelního družstva.

S výjimkou družstva Creditas, které v posledních měsících zvýšilo počet poboček téměř na dvacet, jich mají ostatní záložny minimum. Unibon má pět poboček, Moravský peněžní ústav a Metropolitní spořitelní družstvo shodně po třech, zbývající pak pouze jedinou.

ANO spořitelní družstvo plánuje zavést i platební karty. Ty nyní nabízí jediná záložna - Creditas. Dříve je nabízela i záložna Akcenta, po roce však s nimi kvůli vysokým nákladům skončila.

"Karty jsou v dnešní době standardem, který je členy vyžadován, proto i v naší nabídce s vysokou pravděpodobností nebudou chybět," vysvětluje Tuvora z ANO spořitelního družstva.

Uznává však, že jejich nevýhodou je cena přenášená na klienty. "Tím se lidem zvyšují náklady na bankovní služby, které chceme udržet na nule. Proto máme připraveny další alternativy," dodává Tuvora zatím bez bližších podrobností.

Jako v klasické bance

Kampeličky jsou přitom nyní pojištěny za stejných podmínek jako banky, tedy 100 procent vkladů až do výše 100 tisíc eur (zhruba 2,5 milionu korun) na jednoho vkladatele.

Už v roce 2005 se výrazně zpřísnila pravidla pro fungování těchto družstev, dohlíží na ně Česká národní banka. Povinný základní kapitál vzrostl z dřívějších 500 tisíc na 35 milionů korun.

Oproti většině bank nabízejí kampeličky obvykle vyšší úroky při spoření či levnější běžné účty, za určitých podmínek také výhodnější nebo dostupnější úvěry.

Mezi nevýhody naopak patří obecně malá síť poboček, pro zřízení účtu je přitom u řady z nich nutná osobní návštěva. Zájemce se totiž musí nejdříve stát členem družstva. Jako člen zaplatí i vstupní poplatek, jehož výše je nicméně u většiny kampeliček jen symbolická.

Klienti se jako členové musejí také podílet na krytí případné ztráty záložny. Podle zákona je však tato povinnost omezena řádově na maximálně stovky korun - na dvojnásobek členského vkladu a případného zápisného.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Ušetříte tisícovku. Nový přehled levných účtů v bance
Nenechte se nachytat, změnit banku je jednoduché
Plaťte dál. Banky chtějí poplatek v Německu nezákonný

Zatím "nejúspěšnější" kampeličkou je Fio, která v loňském roce získala bankovní licenci. I po přeměně na banku nabízí prakticky bezplatný účet. Navíc disponuje solidní sítí zhruba šedesáti poboček a rostoucím počtem vlastních bankomatů.

Získání bankovní licence je podle dřívějších vyjádření cílem i přinejmenším pro další dvě záložny - WPB Capital a Moravský peněžní ústav. Obě mají nejblíže ke splnění jedné ze základních podmínek, kterou je základní kapitál ve výši alespoň 500 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy