Na stáří šetří dvě pětiny lidí, ostatní nemají z čeho

Petr Kučera Petr Kučera
1. 11. 2011 7:15
Pouze pět procent lidí se v důchodu plně spoléhá na penzi od státu
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Přes dvě pětiny obyvatel České republiky (41 procent) si šetří na stáří. Další pětina by velmi ráda spořila, ale nezbývají jí na to peníze.

Pouze dvacetina lidí (pět procent) lidí se v důchodu plně spoléhá na penzi od státu. Další desetina (devět procent) zatím o spoření na stáří nepřemýšlí - většinou mladí lidé, podle nichž je to na ještě brzy.

Vyplývá to z průzkumu společnosti Provident Financial na vzorku tisícovky jejích klientů ze střední až nižší příjmové skupiny.

Více než třetina (36 procent) lidí má nějakou formu důchodového spoření, dalších sedm procent se zajišťuje jinak - například spořicími účty, investicemi a podobně.

Průzkum také ukázal, že klienti Providentu nemají zájem o odvádění části příjmů do soukromých důchodových fondů, jak to plánuje důchodová reforma. Čtyři pětiny respondentů, kteří ještě nejsou v důchodovém věku, by této možnosti nevyužilo.

Třetina z obavy, že by o své úspory mohla přijít. Dalších patnáct procent o této variantě ani neuvažuje, protože se domnívá, že nebude schválena nebo že důchodový systém ještě tato nebo některá z budoucích vlád opět změní.

Nejraději v hotovosti

Velmi konzervativní jsou typičtí zákazníci Providentu ve způsobu vyplácení důchodů.

Co nás čeká na stáří? Ilustrační snímek
Co nás čeká na stáří? Ilustrační snímek | Foto: Reuters
Čtěte také:
Kdy půjdete do důchodu? Začíná platit nová tabulka
Dohodnuto. Některé profese půjdou do důchodu dříve
Nové spoření v penzijních fondech využije čtvrtina lidí

Polovina lidí si přeje, aby důchody nadále dostávali prostřednictvím České pošty, tedy aby je nosila pošťačka. Čtvrtina by přivítala platby důchodů na účet, čtvrtině si líbí nápad se speciálními platebními kartami.

Průzkum ukázal, že stále více Čechů se obává o svou budoucnost. Předloni mělo obavy - zejméne za ztráty zaměstnání, snížení příjmů nebo růstu cen - 77 procent obyvatel, o rok později už 85 procent a letos 87 procent.

Polovina lidí by nejraději odcházela do penze v šedesáti letech, jen 13 procent by jako ideální věk pro odchod do důchodu vidělo věk mezi 61 a 65 lety. Pozdější odchodu do důchodu Češi považují za zcela nepřijatelný.

 

Právě se děje

Další zprávy