Listopadové změny: Pneumatiky, plyn, televize i bydlení

Petr Kučera Petr Kučera
31. 10. 2011 20:12
Přehled novinek, které přináší začátek listopadu pro rodinné rozpočty
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Také začátek listopadu přináší několik změn v oblasti osobních financí. Nejvýraznějšími jsou povinné zimní pneumatiky, dražší plyn, konec analogové televize, nová pravidla pro nájemníky a změny některých bankovních poplatků.

Mnohem zásadnější změny pak přijdou od Nového roku, jejich podrobný a průběžně doplňovaný přehled najdete na konci tohoto článku.

Povinné zimní pneumatiky

Od letošního roku jsou zimní pneumatiky ještě důležitější než dosud. Začíná totiž platit novela zákona, podle níž jsou povinné "při souvislé vrstvě sněhu, ledu či námrazy a také tehdy, kdy lze takový stav vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat".

V opačném případě hrozí vedle škod na zdraví a majetku také pokuta až 2000 korun. Přísnější budou také pojišťovny, které v takovém případě mohou odmítnout vyplacení pojistky, nebo ji výrazně snížit.

Zimní pneumatiky nicméně nejsou povinné automaticky pro všechny případy. Například pro cestu z jednoho konce města na druhý při slunečném a jasném počasí, kdy teploměr ukazuje kolem deseti stupňů nad nulou a ani předpověď nehlásí zhoršení, nebudou s velkou pravděpodobností potřeba.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
10 klíčových rad kolem zimních pneu. Je nejvyšší čas
Jaké pneumatiky jsou na zimu nejlepší? Test ADAC napoví
Přehled novinek v srpnu: Změny čekají nejen na řidiče

Dražší plyn

V průměru o 5,2 procenta zdražuje zemní plyn od společnosti RWE Transgas. Od prosince pak zdraží i společnost E.ON, přestože obě původně počítaly se zachováním dosavadních cen až do konce roku. Třetí z největších dodavatelů, Pražská plynárenská, zdražil již od října.

"Důvodem je prudké oslabení koruny vůči americkému dolaru," vysvětluje mluvčí RWE Transgas Martin Chalupský.

Průměrné domácnosti, která využívá zemní plyn na vaření, ohřev vody a vytápění, vzrostou měsíční náklady na plyn o zhruba 80 korun. Zákazníci, kteří na zemním plynu pouze vaří, si měsíčně připlatí šest korun.

Od prosince pak E.ON zvedne ceny plynu o 3,5 procenta. Domácnosti si měsíčně připlatí v řádech desetikorun.

Plynový hořák
Plynový hořák | Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Pražská plynárenská a RWE zdraží. Srovnejte ceny plynu
Jak zdraží život ve velkých městech? MHD, nájmy i daně
Pozor na výhodné nabídky energetiků, varují právníci

Konec analogové televize

Více než půl milionu obyvatel přichází od listopadu o analogový signál České televize. Ta totiž vypíná analogové vysílače Jeseník (Praděd), Nový Jičín, Olomouc (Radíkov), Ostrava, Třinec, Valašské Klobouky a Valašské Meziříčí.

Do konce měsíce pak Česká televize vypne i zbývající analogové vysílače. Po šedesáti letech tak skončí "klasické" vysílání.

Přechod z analogového na digitální vysílání v Česku začal v roce 2005. Lidé nyní mohou televizi přijímat přes digitální nebo kabelové sítě, satelit či přes internet.

Podrobnosti o digitalizaci jsou k dispozici na webových stránkách www.digitalne.tv a na bezplatné infolince 800 90 60 30.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Dvořák sestavuje nový tým ČT, do zpráv se vrací Šámal
Odsun Večerníčku, první zlepšovák programu ČT1. Vážně?

Nová pravidla pro nájemníky

Nájemníci přijdou o část dosavadních výhod. Díky tomu posílí práva pronajímatelů, tedy majitelů bytů či domů. Změna se v praxi dotkne hlavně takzvaných regulovaných nájmů.

Od listopadu platí novela občanského zákoníku, která ruší některá z dosavadních omezení majitelů, nicméně i nadále zvýhodňuje nájemníky jako slabší stranu smluvního vztahu.

O nejvýraznější výhodu - výrazně nižší nájemné - přišlo zhruba 400 tisíc domácností už na přelomu roku. Ve většině míst totiž skončilo regulované nájemné.

Pouze v Praze, krajských městech (kromě Ostravy a Ústí nad Labem) a větších městech Středočeského kraje (s alespoň 10 tisíci obyvateli) potrvá cenová regulace až do konce roku 2012.

Po konci regulace závisí výše nájmu jen na dohodě mezi majitelem bytu (pronajímatelem) a nájemníkem. Teoreticky není omezena a záleží tak jen na nájemníkovi, na co přistoupí.

Pokud se nedohodnou, rozhodne soud. Ten by měl vycházet z obvyklé výše neregulovaných nájmů v daném místě a čase - tedy nejen podle lokality, ale i podle kvality bytu.

Stadion "Viktorky" se nachází téměř v centru Prahy, v sousedních domech byla také hrstka diváků.
Stadion "Viktorky" se nachází téměř v centru Prahy, v sousedních domech byla také hrstka diváků. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Čtěte také:
Příspěvek na bydlení pro chudé domácnosti stoupne
Jak zdraží nájem v městských bytech? Podrobný přehled
Kam míří cena hypoték a na co si dát pozor? Ptejte se

Majitel se také bude moci lépe bránit proti přeplněnosti svého bytu. Nově může požadovat, aby v něm žil jen přiměřený počet osob.

Ve smlouvě si dále může vyhradit právo na souhlas, pokud nájemník bude chtít do bytu trvale přijmout další osoby (kromě manžela, partnera či dětí). Pobyt do dvou měsíců je považován za návštěvu a není nutno jej hlásit.

Nájem sice automaticky přejde na nejbližší příbuzné, kteří žili v den smrti s nájemcem v bytě, nově však už nepůjde o vnuky (ledaže by s tím majitel výslovně souhlasil). Právě tato skupina je podle vlády nejvíce zneužívanou pro černý obchod s byty a uměle prodlužuje regulaci nájmů.

Na jiné osoby, které žily v den smrti s nájemcem v bytě, přejde nájem automaticky pouze tehdy, jestliže pronajímatel s jejich bydlením v bytě písemně souhlasil. Vždy musí být splněna podmínka, že osoba, na kterou má nájem přejít, nemá vlastní byt.

Současně novela omezuje dobu takto chráněného nájmu (po smrti nájemníka) na dva roky s výjimkou osob starších 70 let nebo mladších 18 let.

Majitel také získá právo na vstup do bytu v naléhavých případech při dlouhodobé nepřítomnosti a obtížné dosažitelnosti nájemce. Tu by měl nájemník předem oznámit a určit kontaktní osobu, která vstup umožní.

Pouze pokud si takovou kontaktní osobu nezvolí, může do bytu vstoupit majitel sám, a to jen v nezbytně nutných situacích, jako je například havárie, nutnost odvrácení hrozících škod a podobně.

Výměna (regulovaných) bytů má být nově možná jen se souhlasem obou majitelů, nejen nájemníků.

Novoroční změny
Autor fotografie: Tomáš Adamec

Novoroční změny

  • Čekají vás novinky v práci. Poslanci změnili zákoník
  • Rodičovský příspěvek se změní. Tady je podrobný přehled
  • Podpora v nezaměstnanosti zpřísní. Čtěte, co se změní
  • Zvýšíme DPH, rozhodli poslanci. Čtěte, co a kdy zdraží
  • Dokdy musíte vyčerpat zbytek dovolené? Časté omyly

Změny v bankách

Revoluci na tuzemský bankovní trh slibovala přinést nová Air Bank ze skupiny PPF miliardáře Petra Kellnera, svůj start ale už podruhé odložila. Ostrý provoz chce nicméně začít zhruba během tří týdnů, nejpozději do 24. listopadu.

Air Bank přinese několik novinek zejména co do přístupu k zákazníkovi, například možnost vybrat si bankovky určité hodnoty při výběru z bankomatu nebo "reklamovat" zaplacený poplatek.

Podobně jako další nové banky, které letos vstoupily na trh (Zuno a Equa), nabízí také jednoduchý a přehledný sazebník s nižšími cenami než většina klasických bank.

Další listopadovou změnou je nový sazebník ČSOB. Ta jako poslední z velkých bank přestane vybírat poplatek za zrušení jednorázového i trvalého příkazu či souhlasu s inkasem před datem splatnosti. Lidé je budou moci po internetu zrušit zdarma, dosud platí šest korun.

Současně zlevní pojištění platebních karet, na druhou stranu ale zdraží poplatek za vklad hotovosti třetí osobou a také paušál všem, kdo čerpají spotřebitelský úvěr.

Už od 24. října upravila sazebník Poštovní spořitelna. Nepotěšila bytová družstva a společenství vlastníků bytových jednotek - dosud bezplatné účty zdražila na 50 korun měsíčně. Oproti dřívějšku naopak ušetří města a obce.

Foto: Ondřej Besperát
Čtěte podrobněji:
ČSOB mění ceník. Ruší kritizovaný poplatek, jiné zdraží
Poštovní spořitelna mění ceník. Nepotěší majitele bytů
Ještě pár dnů. Kellnerova Air Bank opět odkládá start

 

Právě se děje

Další zprávy