ING Bank už nabízí i termínované vklady. Kolik vynesou?

Petr Kučera Petr Kučera
24. 10. 2011 12:50
S výjimkou půlročního vkladu jsou úrokové sazby spíše zklamáním

Praha - Spořicí ING konto, které je na trhu už přes deset let, dostalo bratry. Česká pobočka ING Bank nově začíná nabízet také termínované vklady.

V první fázi mají zájemci na výběr tři varianty - vklad na půl roku, na rok nebo na dva roky. Z "organizačních důvodů" je termínovaný vklad dostupný jen pro majitele spořicího ING konta - to si ale lze založit snadno a bez poplatků za vedení i transakce.

S výjimkou půlročního vkladu jsou však úrokové sazby spíše zklamáním. Pohybují se sice nad průměrem trhu, ale některé konkurenční banky a zejména záložny nabízejí ještě vyšší úroky.

U půlročního i ročního vkladu činí sazba 1,8 procenta ročně, u dvouletého pak 1,9 procenta. To je mimochodem méně, než nabídla pilotní emise spořicích státních dluhopisů (2 % u jednoletého "vkladu", navíc nepodléhající dani z úroků).

Podobně jako u jiných termínovaných vkladů jde o pevný úrok, banka jej tedy garantuje po celou dobu vkladu. Naopak u spořicích ůčtů může úroková sazba klesat nebo růst podle vývoje trhu, současně si lze vklady kdykoliv vybírat.

Kdo se u termínovaného vkladu v ING rozhodne pro předčasný výběr, dostane jej zpátky bez sankcí, ale také bez úroků.

Za založení ani vedení vkladu se neplatí žádné poplatky. Podmínkou je uložení alespoň 30 tisíc korun, maximální vklad činí 500 tisíc, přičemž jedna osoba si může u ING současně založit až deset vkladů.

U konkurence dostanete víc

Ke špičce - nikoliv úplně na vrchol - patří ING termínovaný vklad jen v šestiměsíční variantě.

Zůstaneme-li u garantovaných sazeb (neměnných po dobu vkladu), nabízejí nejvyšší úrok při částce do půl milionu korun kampelička Metropolitní spořitelní družstvo (3,3 % ročně pro vklady od 100 tisíc a 3,6 % pro vklady od 300 tisíc) a družstvo Artesa (2,5 % ročně pro vklady od 100 tisíc korun).

Následují záložna WPB Capital (2,05 %), Zuno Bank (2 % ročně), Equa bank a Wüstenrot hypoteční banka (shodně 1,9 %). ING Bank se sazbou 1,8 % je na stejné úrovni jako kampelička Unibon.

Alternativou je spořicí účet od Wüstenrot hypoteční banky - při půlroční fixaci nabízí 2,4 %. Pro vklady od půl milionu korun pak má nejlepší úrok termínovanáý vklad J&T Bank se sazbou 2,5 %.

Roční vklad pak má ještě více vážných konkurentů. Kdo si u ING uloží 50 tisíc na jeden rok, vydělá 765 korun po zdanění (bez odečtení inflace). Jednička na trhu, Evropsko-ruská banka, přitom nabízí téměř 1500 korun.

Vyšší výnos lze za rok získat také u záložen Creditas (1300 Kč), Unibon (1275 Kč), WPB Capital (1150 Kč), Wüstenrot hypoteční banky (1075 Kč) či zmíněného spořicího státního dluhopisu (1020 Kč). Před ING jsou i kampelička Moravský peněžní ústav, Zuno Bank, Equa bank, Oberbank či záložna Artesa.

Úměrně rostoucímu vkladu pak roste i počet lepších konkurenčních nabídek, zejména pak pro vklady od půl milionu.

U dvouletého vkladu je nabídka vyšších sazeb u konkurence ještě výraznější. Například za půl milionu uložených na dva roky nabízí  J&T Bank úrok 3,8 %, Evropsko-ruská banka 3,7 %, Volksbank 2,53 % a Zuno Bank 2,4 %.

Na druhou stranu většina "klasických" bank nabízí u termínovaných vkladů i spořicích ůčtů výrazně nižší sazby.

Žebříčky podle stavu k 17. říjnu a odkaz na kalkulačku:

 

Právě se děje

Další zprávy