Konec komplikací, spořitelna zlepšila internetbanking

Petr Kučera Petr Kučera
18. 10. 2011 14:20
Zájemci si teď mohou jednoduše změnit i limity na platební kartě
Foto: ČS

Praha - Čtrnáct nových funkcí přidala do svého internetového bankovnictví Česká spořitelna. Jedenáct z nich se týká drobných klientů, tři zákazníků z řad podnikatelů a firem.

V některých případech však spořitelna jen dohání náskok konkurence. Tak je tomu zejména u zřejmě nejvýraznější změny - prodloužení období pro zobrazení transakční historie.

Dosud si uživatelé internetového bankovnictví Servis 24 mohli prohlížet historii transakcí na svém účtu vždy jen za tři měsíce vcelku. Nově si mohou zobrazit najednou až 13 měsíců zpětně.

Také dosud se sice uživatelé mohli dostat i k platbám starším 91 dnů, ale vždy si museli vybrat příslušné maximálně tříměsíční období. Kdo tedy chtěl vyhledat například odchozí platby na konkrétní účet za celý poslední rok, musel to komplikovaně udělat postupně ve čtyřech krocích.

Druhá z největších tuzemských bank, ČSOB, umožňuje vcelku vyhledat a zobrazit historii transakcí až za rok a půl zpětně.

U jednorázových platebních příkazů zároveň přidala spořitelna nové pole nazvané Zpráva pro příkazce. Tato poznámka pak může majiteli účtu (odesílateli) pomoci právě při pozdějším vyhledávání starších plateb.

Změníte si limity na kartě

Další výraznější novinka v internetovém bankovnictví České spořitelny se týká změny limitů u platebních karet, změny parametrů karty či sjednání pojištění karty a osobních věcí.

Také klienti největší tuzemské banky si teď mohou trvale zvýšit částky, které mohou vybírat z bankomatu nebo platit u obchodníků či na internetu. Konkurenční ČSOB tuto možnost už nabízí.

Dosud šlo změnit limity jen na pobočce nebo přes telefonní bankovnictví, každá změna přišla na 30 korun. Přes internet je teď dočasně zdarma, od 1. ledna 2012 však klienti za každou online změnu zaplatí šest korun.

Novinkou je také dočasná změna limitu. "Pokud někdo chce platit v internetovém obchodě, ale zároveň nechce mít trvale nastaven vysoký limit pro platby na internetu, nebo si potřebuje mimořádně vybrat z bankomatu vyšší částku, může si transakční limity změnit i dočasně," říká mluvčí spořitelny Helena Matuszná.

Dočasná změna limitu je možná po dobu jedné hodiny až pěti dní. Po uplynutí stanovené lhůty se limit automaticky vrátí na původní úroveň.

Každý účet s vlastním jménem

Mezi další změny patří podle mluvčí zpřehlednění přihlašovací obrazovky. Nově si lze také všechny typy účtů pojmenovat (dosud to bylo možné jen u sporožirového a běžného účtu, nově to půjde například u spořicího účtu, stavebního spoření, úvěrů, penzijního připojištění a podobně).

Dvě novinky se týkají elektronických faktur, které nyní přijímá téměř 30 tisíc klientů. Zájemci si mohou nově nastavit zaslání informační SMS těsně před datem splatnosti, aby nezapomněli na včasnou platbu za elektřinu či vodu. Ze čtyř na padesát se pak rozšířil počet faktur pro jednoho výstavce.

 

Právě se děje

Další zprávy