Poslední šance, Kalousek prodá dluhopisy jen do pátku

Petr Kučera Petr Kučera
6. 10. 2011 11:40
Pilotní emise je vyprodána, ministerstvo ale navýší její objem

Praha - Pátek je pro letošní rok posledním dnem, kdy si lidé budou moci objednat spořicí státní dluhopisy pro občany. Rozhodl o tom ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09.

Zájemci si už objednali dluhopisy v objemu 14,1 miliardy korun, pilotní emise v objemu 10 miliard korun je tedy vyprodána.

Ministerstvo proto navýší původní objem emise tak, aby uspokojilo všechny objednávky podané nejpozději v pátek 7. října. Původní plány počítaly s upisováním až do 1. listopadu.

Skutečně zaplaceny jsou zatím objednávky za 7,3 miliardy korun, na úhradu totiž mají zájemci pět kalendářních dnů od objednávky.

"Počet objednávek už přesáhl 20 tisíc," říká Kalousek. Nejvyšší zájem byl o jednoletý dluhopis, tedy s úrokovou sazbou dvě procenta ročně.

V příštím roce pak ministerstvo plánuje vydat podobné dluhopisy v objemu zhruba 40 miliard korun. 

Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters
Čtěte více:
Co vynese víc: Státní dluhopis, nebo spoření v bance?
Kalouskovy dluhopisy vydělají víc, stát si nestrhne daň
Za 3,5 % už svou banku nezradíte, Zuno snižuje úrok

Dluhopisy si mohli koupit nejen občané České republiky, ale i cizí státní příslušníci. "Nechceme, aby případné omezení obcházeli zahraniční zájemci přes takzvané bílé koně," vysvětlil Kalousek.

Objednávat je mohla také občanská sdružení, nadace a nadační fondy, registrované církve a náboženské společnosti, obecně prospěšné společnosti a zahraniční neziskové společnosti.

Neziskové organizace si podle Kalouska objednaly dvě procenta z celkového objemu, zbytek připadá na fyzické osoby.

Ani pro příští rok Kalousek neplánuje, že by omezil dostupnost těchto dluhopisů pro tyto právnické osoby.

Ministerstvo přijímá objednávky na pilotní emisi dluhopisů od pondělí a počítalo s tím, že se zájemci budou moci hlásit až do 1. listopadu. Na účet majitelů pak budou dluhopisy připsány 11. listopadu.

Prodej dluhopisů zprostředkovávají tři banky - ČSOB ve 224 pobočkách, Česká spořitelna a Komerční banka shodně v 77 pobočkách. Pro další emise se pak distribuční místa mají rozšířit, zejména o síť kontaktních míst Czech Point.

Ministerstvo vydalo tři typy dluhopisů - jednoletý diskontovaný, pětiletý kupónový a pětiletý reinvestiční.

 

Právě se děje

Další zprávy