Na účet zdarma láká další velká banka. Ale s poplatky

Petr Kučera Petr Kučera
6. 10. 2011 10:15
Také Komerční banka reaguje na vstup nových, levnějších konkurentů
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Na "účet zdarma" začíná nové klienty lákat další z největších bank. S podobnou nabídkou jako Česká spořitelna nyní přichází Komerční banka. Reaguje tak na vstup nových, levnějších konkurentů.

Lidé, kteří si během října založí běžné konto MůjÚčet u Komerční banky, získají vedení účtu na rok zdarma. Banka si sice každý měsíc strhne poplatky v plné výši, ale v následujícím měsíci je vrátí.

V ceně účtu - tedy první rok zdarma - je embosovaná platební karta s cestovním pojištěním, internetové bankovnictví včetně elektronických výpisů a všechny příchozí transakce v korunách. Kdo platí kartou u obchodníků, má každý měsíc zdarma také odpovídající počet výběru z bankomatu.

Za další služby však i noví klienti zaplatí standardní cenu. Jde zejména o poplatky za odchozí tuzemské platby - čtyři až šest korun při zadání přes internet. Alternativou je přikoupení balíčku za 39 korun měsíčně, umožňující neomezený počet odchozích plateb včetně trvalých příkazů a inkas.

Sleva pro věrné a aktivní

Podobně jako u České spořitelny je nabídka omezena jen na nové klienty, pro dosavadní se nic nemění.

Základní cena za vedení účtu s výše uvedeným balíčkem služeb činí u Komerční banky 68 korun. Od letošního dubna však banka zavedla systém slev pro věrné, aktivní či movitější klienty.

Čtvrtinu měsíčního paušálu získá zpátky ten, kdo splňuje alespoň jednu ze čtyř následujících podmínek. Kdo splňuje alespoň dvě, získá poloviční slevu.

Těmito podmínkami jsou měsíční příjem na účet alespoň 15 tisíc korun; vklady a investice ve skupině KB alespoň 250 tisíc korun; součet pravidelných plateb na stavební spoření, penzijní připojištění, životní pojištění či podobné produkty v rámci skupiny KB nebo půjčka v jakékoli výši.

Poplatků za ostatní služby nad rámec základního balíčku, tedy zejména odchozích plateb, se však slevy netýkají.

"Zařiď si studentské konto G2 s výhodami, ze kterých budeš hotová," inzeruje Komerční banka
"Zařiď si studentské konto G2 s výhodami, ze kterých budeš hotová," inzeruje Komerční banka | Foto: Komerční banka
Čtěte také:
Užij si první bankovní styk, láká nová kampaň KB
Komerční banka mění ceník. Prošli jsme jej za vás

Konkurence prospívá

Už od září láká na "účet zdarma po dobu jednoho roku" také Česká spořitelna. Ani v jejím případě však klient nemůže počítat s tím, že by měl všechny základní služby bezplatné.

Zdarma je totiž jen vedení účtu, měsíční elektronický výpis a tři vybrané služby (platební karta, výběry z bankomatů ČS a internetové bankovnictví). Za ostatní základní služby platí i noví klienti běžné poplatky - typicky tedy za samotné transakce.

Obě banky reagují především na nástup nových bank jako Zuno, Equa nebo Air Bank. Ty sice - oproti mBank nebo Fio - nenabízejí zcela bezplatné vedení účtu, nicméně požadují výrazně nižší poplatky než většina "klasických" bank.

Foto: ČTK
Čtěte také:
Ušetříte tisícovku. Nový přehled levných účtů v bance
Nenechte se nachytat, změnit banku je jednoduché

Levnější nebo bezplatný účet nabídlo v posledních měsících i několik větších bank, například Poštovní spořitelna, Raiffeisenbank nebo UniCredit. Podmínkou je, že si klient každý měsíc posílá do banky výplatu nebo jinou pravidelnou částku podle stanoveného limitu.

Některé další banky, například Volksbank, pak nabízejí několikaměsíční zkušební provoz zdarma, při němž si zájemce může běžný účet vyzkoušet bez standardních poplatků.

Na nástup nové konkurence reagovala v uplynulém týdnu také internetová mBank, která působí v Česku od listopadu 2007 jako první bezpoplatková banka. Od půlky listopadu zruší limity pro odchozí platby, které zavedla zhruba před rokem.

"Potvrzuje se očekávání, že příchod nových bank přinese změny ve prospěch klientů. Jako letitý kritik poplatkové politiky našich bank mám z posledního vývoje radost a je vidět, že konkurenční prostředí umí trh rozpohybovat," říká Patrik Nacher, provozovatel webu BankovniPoplatky.com.

 

Právě se děje

Další zprávy