Umíte to s penězi? Češi se přeceňují, ukázal průzkum

Petr Kučera Petr Kučera
6. 10. 2011 6:45
Nižší finanční gramotnost mají ze zkoumaných zemí jen Mexičané a Slováci
Peníze. Ilustrační foto
Peníze. Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Třetina Čechů je přesvědčená, že to s financemi umí. Ve skutečnosti jim ale doopravdy rozumí jen 21 procent, tedy pětina.

Naopak čtyři pětiny (79 % obyvatel) mají jen základní nebo špatné finančními znalosti.

Vyplynulo to z mezinárodní studie ING Pojišťovny, provedené ve dvanácti zemích Ameriky, Evropy a Asie.

Češi skončili v nejhorší trojici zkoumaných států, nižší finanční gramotnost mají podle průzkumu jen Mexičané a Slováci.

Problémy se spořením i úvěry

Největší problémy přitom obyvatelům Česka činí spoření a úvěry.

"Správně si spočítat úroky u spořicího účtu dokázalo ve finančním testu jen 43 procent lidí. Přitom se jedná o základní finanční produkt, ke kterému stačí znalost malé násobilky," říká Renata Mrázová, generální ředitelka ING Pojišťovny pro Českou a Slovenskou republiku.

V otázkách ohledně úvěrů si pak správně vedlo 46 procent respondentů.

Otázky z průzkumu jsou k dispozici na webu pojišťovny, nebo si můžete vyzkoušet náš test připravený online deníkem Aktuálně.cz:

Nejlépe se vyznají Japonci

Mezi dvanácti zkoumanými národy se ve financích nejlépe orientují Japonci, kde průzkum ING zjistil 44 procent lidí s vyšší finanční vzdělaností.

Druzí skončili Indové (40 %), třetí Korejci (37 %). Následuje Nizozemsko, USA, Belgie, Polsko, Španělsko a Rumunsko.

Češi (21 % procent lidí s vyšší finanční vzdělaností) skončili na 10. místě před Mexikem (19 %) a posledními Slováky (12 %).

Mezi obyvateli Česka, kteří v testu dosáhli výborných znalostí, byly tři čtvrtiny mužů. Mezigenerační "souboj" vyhrála věková skupina 20-34 let (do této kategorie patřilo 44 % respondentů, kteří dosáhli výborných znalostí).

Peníze. Ilustrační foto
Peníze. Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Finanční gramotnost Čechů je úděsná, zjistil Kalousek
Běžný účet vám požírá peníze. Podívejte, jak se ztrácí
Češi vědí, jak znehodnotit své úspory, ukázal průzkum

Ani ekonomické vzdělání není podle testu zárukou úspěchu. "Lidé znalí ekonomie tvořili více než pětinu nejhůře finančně vzdělaných respondentů," říká Renata Mrázová.

Chceme se zlepšit

Devět z deseti účastníků průzkumu chce své finanční znalosti zlepšit. Co jim v tom brání?

Nejvíce - 36 procent lidí - uvádí, že na takové zlepšení nemá čas. Dalších 26 procent to neustále odkládá a 23 procent neví, kde by měli začít.

Dalších 18 procent lidí se sice chce zlepšit, ale "až tak moc je to nezajímá". Podle 17 procent Čechů je to příliš komplikované. Desetina lidí pak potřebuje pomoc, ale neví, na koho se obrátit.

Různé programy na podporu finanční gramotnosti dětí či dospělých připravuje vedle ING také řada dalších finančních společností, například GE Money Bank, ČSOB, Provident Financial nebo poradenská společnost Partners. Podílí se také stát, Česká národní banka vydala třeba učebnici pro základní školy.

Společnost Partners nedávno požádala UNESCO, aby bylo 8. září oficiálně vyhlášeno Dnem finanční gramotnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy