Kalouskovy dluhopisy jsou už skoro vyprodány

Petr Kučera ČTK Petr Kučera, ČTK
4. 10. 2011 17:32
Ministr financí Miroslav Kalousek již zvažuje zvýšení celkového objemu emise

Praha - Zájem o státní dluhopisy pro občany je obrovský.

Ministerstvo financí evidovalo k úterní 14. hodině objednávky za 8,8 miliardy korun. Vyplývá to z informací na facebookovém profilu projektu spořících státních dluhopisů.

Pilotní emisi státních dluhopisů pro občany o objemu deset miliard korun začalo MF prodávat v pondělí. Ministr financí Miroslav Kalousek již řekl, že vzhledem k zájmu o dluhopisy téměř jistě rozhodne o překročení desetimiliardového limitu.

"Nerad bych zavíral krám dříve než v pátek, což při tom zájmu, který běží, bude znamenat, že to bude víc než deset miliard," uvedl Kalousek, aniž by však specifikoval, o kolik limit zvýší. 

Mnoho objednávek však ještě zájemci nezaplatili. Po celé upisovací období totiž platí pravidlo, že nebude-li úhrada ceny pořizovaných dluhopisů připsána na účet do pěti pracovních dnů od podání žádosti, žádost bude stornována.

Dluhopisy jsou k dostání na celkem 378 pobočkách České spořitelny, ČSOB a Komerční banky. Cenné papíry si mohou koupit občané ČR i cizí státní příslušníci. Dále jsou k dispozici občanským sdružením, nadacím a nadačním fondům, církvím, obecně prospěšným společnostem a zahraničním neziskovým společnostem.

Celkově banky evidují k úternímu odpoledni přes 10 400 objednávek. Na jednu objednávku tak připadá přes 840 tisíc korun. 

Ministerstvo přijímá objednávky na pilotní emisi dluhopisů od pondělí. Nabízí tři druhy dluhopisů se splatností jeden a pět let. Objednávat dluhopisy bude možné do 1. listopadu, vydány budou 11. listopadu.

Dlouhodobým cílem ministerstva v souvislosti s vydáváním dluhopisů pro občany je zvýšit podíl domácností na držbě státního dluhu na úroveň běžnou ve vyspělém světě, tedy kolem deseti procent.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte více:
Co vynese víc: Státní dluhopis, nebo spoření v bance?
Kalouskovy dluhopisy vydělají víc, stát si nestrhne daň
Za 3,5 % už svou banku nezradíte, Zuno snižuje úrok
 

Právě se děje

Další zprávy