Za 3,5 % už svou banku nezradíte, Zuno snižuje úrok

Petr Kučera Petr Kučera
3. 10. 2011 11:25
Sazby termínovaných vkladů u Evropsko-ruské banky jsou naopak od října výhodnější

Praha - "Za 3,5 procenta zradí svou banku každý," lákala nová Zuno Bank v reklamní kampani od poloviny července. Noví zájemci ale od října dostanou už jen 2% úrok.

Nadprůměrně vysokou sazbu nabízela Zuno Bank na půlroční termínovaný vklad. Nicméně v kampani už od začátku upozorňovala, že jde pouze o dárek na uvítanou do 30. září.

A skutečně - od 1. října úroková sazba výrazně klesla - z 3,5 na dvě procenta ročně.

Klientům, kteří si termínovaný vklad u Zuno Bank založili již dříve, zůstane vyšší sazba až do data splatnosti, tedy půl roku. Platnost vyšší sazby už ale nejde prodloužit, obnova se počítá jako nový vklad a uplatní se na ni aktuální, tedy nižší sazba.

Ostatní úrokové sazby, s nimiž Zuno Bank vstupovala na trh, se nemění. Na trhu tedy nadále patří ke špičce mezi bankami (zejména u vyšších vkladů ale nejsou jedničkou), větší konkurenci mají mezi některými kampeličkami.

Nejvyšší na trhu, ale spořicí účet je výhodnější

"I po říjnové změně nabídne šestiměsíční vklad nejlepší sazbu mezi bankami," říká mluvčí Zuno Bank Pavla Renčínová.

Pro zájemce, který si chce uložit peníze na půl roku, však banky nabízejí spořicí účty se stejným nebo i vyšším úrokem. Spořicí účet si lze navíc kdykoliv vybrat, není potřeba čekat půl roku jako u termínovaného vkladu.

Sama Zuno Bank nabízí u spořicího účtu sazbu 2 % (tedy stejně jako u půlročního termínovaného vkladu, ale bez nutnosti platit 15% daň z úroků), podobný výnos po zdanění nabízejí se sazbou 2,3 % i Equa bank nebo Wüstenrot hypoteční banka. Nejvíce na trhu - 2,8 % pro vklady - pak nabízí záložna Metropolitní spořitelní družstvo.

Aktuální žebříček výnosů a porovnání s novými státními dluhopisy najdete zde:

Další říjnové změny

Zájemce o spoření naopak potěšila Evropsko-ruská banka. Ta sice od července nejdříve své sazby výrazně snížila, od října je však opět zvyšuje a u termínovaných vkladů se díky tomu vrací v mnoha případech na první místo na trhu.

Úrokové sazby od října snížilo spořitelní družstvo WPB Capital. Jak ale potvrzuje aktuální žebříček, mezi termínovanými vklady i přesto patří nadále ke špičce.

Od 24. října pak snižuje sazby i GE Money Bank. Spořicí účet Gold nově nabídne jen 1,8 % místo 1,9 %. U spořicího účtu Optimal zůstává pro vklady do 499 999 korun sazba 1,8 %, ale nad 500 tisíc klesne z dosavadních 1,6 na 1,4 %.

V Anglii umírají padesátníci z nejchudších vrstev desetkrát častěji než majetní lidé přesto, že mají stejnou zdravotní péči.
V Anglii umírají padesátníci z nejchudších vrstev desetkrát častěji než majetní lidé přesto, že mají stejnou zdravotní péči. | Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Kalouskovi, nebo bance? Kdo dá vyšší úrok pro spoření
Daňový trik Zuno Bank pokračuje, pojistil ho zákon
Kalouskovy dluhopisy vydělají víc, stát si nestrhne daň

 

Právě se děje

Další zprávy