Máte společný účet s partnerem? Třetina párů ano

Petr Kučera Petr Kučera
29. 9. 2011 11:57
Dvě pětiny partnerů však dávají přednost oddělenému vedení účtu
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Více než třetina (37 procent) českých domácností volí formu hospodaření na jediném společném účtu, z něhož jsou hrazeny všechny rodinné výdaje. Vyplývá to z průzkumu Era Poštovní spořitelny.

Ještě více domácností však dává přednost oddělenému vedení účtu. Systém "každý na sebe" totiž upřednostňuje 41 procent párů, ukázal průzkum.

"Hledání funkčního modelu rodinných financí je pro vztah zátěžovým obdobím," upozorňuje Milan Jursík, manažer marketingu Poštovní spořitelny.

"Dalším zdrojem možných konfliktů ohledně rodinných financí jsou situace, které mohou navozovat ve vztahu asymetrii - například nástup ženy na mateřskou dovolenou, rodičovská dovolená, nezaměstnanost, dlouhodobá nemoc a podobně," Milan Jursík.

Společný účet lidé upřednostňují především kvůli úspoře nákladů souvisejících s vedením více účtů, a také pro větší přehlednost. Podle Jursíka to předpokládá velmi dobrou komunikaci mezi partnery, důvěru a naprostou otevřenost ve správě rodinných financí.

"Je důležité dodržovat tři základní principy: Partneři by měli znát výši všech svých příjmů. O větších výdajích musejí rozhodovat společně. A společně by měli vybrat spořicí produkty, pomocí nichž zhodnotí své úspory," dodává Jursík.

 

Právě se děje

Další zprávy