Úleva pro dlužníky, drobné pokuty už tolik nenarostou

Petr Kučera Petr Kučera
26. 9. 2011 12:11
Ministr spravedlnosti chce snížit odměny advokátům a exekutorům u drobných dluhů
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Nezaplacení relativně malé částky by se už dlužníkům nemělo nepřiměřeně prodražit. Počítá s tím návrh předložený ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem z ODS.

Vláda tak chce zabránit případům, kdy například za dluh do 1000 korun zaplatí dlužník nejméně 15 tisíc korun. Jde třeba o pokuty za jízdu načerno nebo nezaplacené nemocniční poplatky.

Náklady, které dlužník u takzvaných bagatelních pohledávek musí zaplatit advokátovi a exekutorovi, mají klesnout o více než dvě pětiny oproti současnému stavu.

Například advokáti už prý nebudou moci tak snadno vydělávat za relativně jednoduché úkony, které za ně navíc často vykonávají administrativní pracovníci.

Podmínkou však bude, aby dlužník zaplatil dlužnou částku dobrovolně alespoň "na poslední chvíli" - nejpozději do 15 dnů od doručení výzvy od soudního exekutora.

U dluhu do 1000 korun činí současné náklady podle ministerstva 14 900 korun, po novele mají klesnout na 8750 korun (při dobrovolném uhrazení). U dluhů v rozmezí od 1001 do 5000 korun činí náklady 17 600 korun, po novele mají klesnout na 10 100 korun.

Na neúměrný nárůst dluhu, přestože původně činí třeba jen stokorunu, nedávno upozornila také nezisková organizace Člověk v tísni. Na svém webu zprovoznila kalkulačku ukazující, jak se původně malá částka mnohonásobně zvýší a kdo všechno si k ní "přisadí".

Ministr Pospíšil nyní posílá návrhy novel příslušných vyhlášek do připomínkového řízení. Mohly by začít platit na počátku příštího roku.

Na druhou stranu už od letošního září ministr zdražil soudní poplatky. Návrh na spor o peněžní částku do 20 tisíc přijde nově na tisícovku, dosud to bylo 600 korun. Poplatky má nakonec platit ten, kdo ve sporu prohraje. 

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Soudy o peníze, rozvody i obchodní rejstřík zdražují
Exekuce po česku: Pro pár stovek jí neprávem brali dům
Registr dlužníků: Zaplatíte za výpis, který je k ničemu

 

Právě se děje

Další zprávy