Poštovní spořitelna mění ceník. Nepotěší majitele bytů

Petr Kučera Petr Kučera
22. 9. 2011 6:30
Porovnali jsme starý a nový sazebník. Pro běžné klienty se tentokrát ceny nemění

Praha - Jednodušší a přehlednější sazebník slibuje od 24. října zavést Poštovní spořitelna. Cenových změn je tentokrát velice málo, přesto však nejde pouze o samá zlepšení, jak banka uvádí v oficiální zprávě.

Výrazné zdražení totiž čeká na bytová družstva a společenství vlastníků bytových jednotek. Poštovní spořitelna jim účty, které dosud vedla zdarma, automaticky převede na nový typ s paušálem 50 korun měsíčně. Oproti nynějšku naopak ušetří města a obce.

Vyplývá to z podrobného porovnání, které uskutečnil online deník Aktuálně.cz.

Ostatních klientů ani cen základních služeb se nový sazebník prakticky nedotkne. Přináší jen zjednodušení některých položek a srozumitelnější, stručnější formulace. Například místo pojmu "výpis po obratovém dnu" nově používá "výpis po pohybu na účtu".

Změny pro bytová družstva i obce

Od 24. října převede Poštovní spořitelna stávající Postkonta na nové Era účty. Zatímco podnikatelů se tato změna cenově nedotkne, výrazně ji pocítí bytová družstva a společenství vlastníků bytových jednotek.

Družstva a společenství totiž dosud mohly využívat Postkonto pro neziskový sektor s nulovým paušálem za vedení účtu. Nově však budou převedena na Era účet pro právnické osoby, jehož vedení přijde na 50 korun měsíčně - tedy stejně jako u podnikatelů.

Převod na nový typ účtu (jeho číslo zůstane stejné) provede Poštovní spořitelna automaticky. Zabránit mu lze pouze výslovným nesouhlasem, vedoucím v praxi ke zrušení účtu. Pokud tak klienti učiní nejpozději 23. října, mají nárok na bezplatnou výpověď smlouvy.

I v nové nabídce sice zůstane bezplatný Era účet pro neziskovky, určen ale bude jen pro nadace a nadační fondy, občanská sdružení, obecně prospěšné společnosti, církve a náboženské společnosti a příspěvkové organizace. Oproti Postkontu tedy ze seznamu vypadly bytová družstva, společenství vlastníků a rozpočtové organizace.

Na změně naopak vydělají města a obce, tedy takzvané municipality. Za vedení Postkonta dosud platily paušál 99 korun měsíčně, zatímco po přechodu pod Era účet pro právnické osoby jim klesne na 50 korun.

Poštovní spořitelna - v praxi jen produktová značka ČSOB - tak mimo jiné pokračuje v postupné změně názvu na Era. Už dříve takto přejmenovala účty pro občany. Zaregistrovala si také internetovou doménu erabank.cz (zatím bez obsahu), nicméně era.cz už byla obsazená.

Bezplatný účet a Červené konto

Zajímavou změnou - ale jen z pohledu priorit a komunikace - je také zvýraznění Online konta, tedy nabídky bezplatného účtu pro běžné občany. Nově je v sazebníku zařazen na druhé místo hned po standardních (placených) účtech, zatímco dosud jej banka schovávala až na předposlední 52. straně.

Přitom až donedávna byl tento produkt - pod názvem Osobní účet zadarmo - nejlevnější na trhu. Od dubna však zůstal zdarma jen pro klienty, jejichž průměrný zůstatek v předchozím kalendářním měsíci činil alespoň 15 tisíc korun. Ostatní za jeho vedení zaplatí 50 korun měsíčně, v této ceně jsou i všechny základní služby.

Z příslušné stránky sice vypadl padesátikorunový poplatek za přechod z Osobního účtu na Online účet, neznamená to ale, že by úplně skončil - pouze se přesunul do jiného oddílu (Další služby).

Ceník spořicího účtu Červené konto se rozšířil o osmikorunový poplatek za vklad hotovosti na pobočce, dosud možnost takového vkladu oficiálně nenabízel.

V sazebníku Červeného konta je nyní výslovně uvedeno také omezení bezplatných odchozích plateb na dva předem definované účty. I dosud jej však zmiňovaly produktové podmínky, nejde tedy o novinku.

Foto: Jaroslav Jiřička
Čtěte také:
Komerční banka mění ceník. Prošli jsme jej za vás
Zdarma bude opět zdarma, mBank zruší omezení plateb
Nová Equa bank láká na levný účet a vysoký úrok

 

Právě se děje

Další zprávy