Finanční arbitr končí. Dostal více práce za méně peněz

Petr Kučera Petr Kučera
21. 9. 2011 13:48
Nového "ombudsmana" pro spory mezi lidmi a bankami vybere ministerstvo financí

Praha - Finanční arbitr České republiky František Klufa předčasně končí ve funkci. Ve středu oznámil, že se rozhodl abdikovat.

Do doby, než ministr financí vybere nového finančního arbitra, povede kancelář úřadu Petr Scholz, dosavadní zástupce Františka Klufy.

O důvodech odchodu se Klufa v oficiálním prohlášení nezmiňuje. S velkou pravděpodobností však jeho krok souvisí s červencovou novelou zákona, která mu - zjednodušeně řečeno - přinesla více práce za výrazně nižší plat.

Finanční arbitr, který rozhoduje spory mezi spotřebiteli a finančními institucemi, získal od července výrazně širší kompetence. Jeho působnost se rozšířila o dvě nové oblasti - spotřebitelské úvěry a kolektivní investování. Dosud mohl rozhodovat jen spory ohledně převodů peněz a využívání elektronických platebních prostředků, zejména karet (podrobněji zde).

To s sebou sice přineslo zvýšení rozpočtu jeho kanceláře a počtu zaměstnanců, plat samotného arbitra ale klesl. Kancelář finančního arbitra se totiž stala organizační složkou státu hrazenou ze státního rozpočtu, konkrétně z kapitoly ministerstva financí. Dříve její činnost platila Česká národní banka, což bylo v rozporu s požadavky Evropské unie na nezávislost národních centrálních bank

Podle webu Euro.cz se Klufovi snížil základní plat ze 129 tisíc na 60 až 80 tisíc korun hrubého měsíčně. Už v červenci proto Klufa připouštěl, že odejde pracovat do soukromé sféry.

Finanční arbitr v Česku funguje od roku 2003, Klufa jím byl od roku 2008. Na pětileté funkční období byl volen Poslaneckou sněmovnou z návrhů různých sdružení. Po novele jej má nyní jmenovat vláda na návrh ministerstva financí.

Foto: Ludvík Hradilek
Čtěte také:
Nezaplatili jste stovku? Dluh brzy naroste na 18 tisíc
Nová Equa bank láká na levný účet a vysoký úrok
Banky už nesmí vybírat poplatek za platbu v hotovosti
 

Právě se děje

Další zprávy