Spořitelna láká na účet zdarma, jde do boje s nováčky

Petr Kučera Petr Kučera
21. 9. 2011 11:30
Nabídka je omezena na jeden rok a týká se jen nových smluv přes internet
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Česká spořitelna reaguje na vstup nových bank, lákajících na levnější a jednodušší vedení běžného účtu.

Lidé, kteří si nově založí Osobní účet České spořitelny, za něj po dobu jednoho roku nebudou platit žádné poplatky. Podmínkou však je, že si účet založí online, tedy přes internet, nikoliv na pobočce.

"Tito noví klienti získají nejen vedení účtu zdarma, ale také bezplatný měsíční elektronický výpis, mezinárodní platební kartu, výběry ze všech bankomatů České spořitelny a přístup k účtu prostřednictvím internetového, telefonního nebo GSM bankovnictví," říká Marian Paraska, ředitel odboru pasivní produkty České spořitelny.

Zájemci z řad studentů získají při online založení účtu stejné výhody po celou dobu studia, absolventi pak na dva roky.

Podle zákona může klient po roce užívání běžný účet zrušit, za ukončení smlouvy mu přitom banka nesmí účtovat žádný poplatek (podrobněji zde).

Pro stávající klienty beze změn

"Osobní účet České spořitelny aktivně využívá už více než 2,24 milionu lidí," dodává Paraska. O zlevnění účtu pro stávající zákazníky se však nezmiňuje.

"O dalších připravovaných novinkách budeme s ohledem na konkurenci informovat až ve chvíli, kdy to bude aktuální," říká k tomu Jan Holinka z tiskového oddělení.

"Tento produkt České spořitelny patří - v porovnání se srovnatelnou nabídkou ostatních bank - spíše k těm dražším na trhu," připomíná Patrik Nacher, provozovatel webu BankovniPoplatky.com. Za vedení účtu a základní služby zaplatí běžný klient ČS i přes 100 korun měsíčně.

Spořitelna tak reaguje především na nástup nových bank jako Zuno, Equa nebo Air Bank. Ty sice - oproti mBank nebo Fio - nenabízejí zcela bezplatné vedení účtu, nicméně požadují výrazně nižší poplatky než většina "klasických" bank.

Česká spořitelna změní logo. Podívejte se na další zajímavá loga světových bank:

Levnější nebo bezplatný účet nabídlo v posledních měsících i několik větších bank, například Poštovní spořitelna, Raiffeisenbank nebo UniCredit. Podmínkou je, že si klient každý měsíc posílá do banky výplatu nebo jinou pravidelnou částku podle stanoveného limitu.

Některé další banky, například Volksbank, pak nabízejí několikaměsíční zkušební provoz zdarma, při němž si zájemce může běžný účet vyzkoušet bez standardních poplatků.

Na nástup nové konkurence reagovala v uplynulém týdnu také internetová mBank, která působí v Česku od listopadu 2007 jako první bezpoplatková banka. Od půlky listopadu zruší limity pro odchozí platby, které zavedla zhruba před rokem (podrobněji zde).

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Nová Equa bank láká na levný účet a vysoký úrok
Kellnerova Air Bank začne 1. listopadu. Známe detaily
Nová Zuno Bank zatím získala 16 tisíc klientů

 

Právě se děje

Další zprávy