Česká pojišťovna zdražuje staré pojistky až o 100 %

ČTK ČTK
21. 9. 2011 7:20
Automatické zdražení se týká pojistek staveb uzavřených před 15 až 17 lety

Praha - Největší tuzemská pojišťovna, Česká pojišťovna (ČP), zdražuje tisícům lidí až o 100 procent pojistky staveb uzavřené před mnoha lety.

Podle informací středečního Práva tak činí u klientů, kteří si sami už dříve ze své vlastní iniciativy smlouvy neaktualizovali, tedy nezvedalo se jim nejen pojistné, ale ani limity plnění.

Automatické zdražení se podle listu týká pojistek staveb uzavřených u ČP před 15 až 17 lety. Dotčeným klientům rozeslala dopis oznamující úpravu pojistné smlouvy s tím, že výslovně označuje smlouvu za unikátní. Slibuje, že díky ní ČP "zaplatí tolik, aby bylo možné napravit škody způsobené povodní, záplavou, vichřicí, krupobitím či požárem, a vy jste si mohli váš dům znovu opravit".

Deník upozornil, že jde o slib, a nikoliv závazné, jednoznačně uvedené nové parametry pojištění ke konkrétnímu klientovi. O konkrétním limitu plnění ČP v oznámení o úpravě pojistné smlouvy nepíše. To podle listu nasvědčuje tomu, že se jedná pouze o zdražení letité pojistky stavby, nikoliv však o skutečnou aktualizaci smlouvy se vším všudy, tedy zároveň také zejména navýšení pojistného limitu, které je po takové době rozhodně nutné.

Visací zámky značky FAB
Visací zámky značky FAB | Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Pravda o pojištění zavazadel: Čtěte, kdy vám nepomůže
Pojištění stornopoplatků nemusí stačit. Čtěte výjimky
Bojíte se o jízdní kolo? Prozkoumali jsme pojištění

ČP v dopise píše, že by byla ráda, aby klient zachoval smlouvu v platnosti navzdory zdražení. Zdůrazňuje, že "i takto nově navýšení pojistné zůstává i po této změně výrazně nižší oproti aktuálně sjednávaným pojištění staveb".

"I po zvýšení pojistného u daných smluv platí klienti za velmi kvalitní pojištění nesrovnatelně méně, než kdyby se nyní rozhodli sjednat novou smlouvu u jiné pojišťovny na českém trhu," sdělil deníku mluvčí ČP Tomáš Zavoral.

Česká pojišťovna zároveň klienty v dopise varuje, že změnou vlastníka nemovitosti pojištění automaticky zaniká, napsalo středeční Právo.

 

Právě se děje

Další zprávy