Novinka v Česku: Bankomat vám dá bankovky, jaké zvolíte

Petr Kučera Petr Kučera
14. 9. 2011 5:01
Možnost volby nabídne nová Air Bank, zvažují ji i někteří konkurenti
Bankomat Air Bank umožní volbu konkrétních hodnot požadovaných bankovek
Bankomat Air Bank umožní volbu konkrétních hodnot požadovaných bankovek | Foto: Air Bank

Praha - Při výběru z bankomatu si už sami vyberete, v jakých bankovkách chcete požadovanou částku vydat.

S novinkou na českém trhu přijde nová Air Bank ze skupiny PPF, která spustí své služby ve druhé polovině října.

Lidé se tak budou moci snadněji vyhnout situaci, kdy dostanou jen samé "velké" bankovky, přestože zrovna potřebují drobné, či naopak.

Ostatní banky dosud takovou přímou volbu nenabízejí, ačkoliv to některé jejich bankomaty technicky umožňují. Zájemci o bankovky nižších hodnot tedy musí požadovat celkový výběr částky, nezaokrouhlené na tisíce - například 3800 korun.

Podobnou službu chystá také UniCredit Bank, zvažují ji Česká spořitelna a GE Money Bank.

Zatím jen dvanáct přístrojů

Pro klienty Air Bank budou výběry z vlastní sítě zdarma, ostatní lidé zaplatí standardní poplatek za výběr z cizího bankomatu podle sazebníku své banky (ten se nejčastěji pohybuje mezi 30 až 40 korunami).

Air Bank však takové bankomaty zprovozní zatím jen u svých poboček. Těch bude v první fázi dvanáct - pět v Praze, dva v Brně a po jedné v Ostravě, Plzni, Liberci, Českých Budějovicích a Zlíně. Jejich počet by se měl postupně rozšiřovat. Do tří let plánuje Air Bank provozovat kolem třiceti poboček.

Ani bankovní nováček však nenabídne bankovky nejnižší a nejvyšší nominální hodnoty, tedy stokoruny a pětitisícovky. Lidé si tedy budou moci vybírat jen z hodnot 200, 500, 1000 a 2000 korun, podobně jako u většiny ostatních bank.

Kdo se nebude chtít zdržovat volbou nebo nemá speciální přání, může nechat skladbu nominálních hodnot na rozhodnutí bankomatu.

Interiér první pobočky Air Bank
Interiér první pobočky Air Bank | Foto: Aktuálně.cz
Čtěte podrobně o nabídce Air Bank:
Kellnerova banka odtajnila ceny. Vyšší, než se čekalo
Naši banku budete mít rádi, slibuje Kellnerova Air Bank

Bezdotykově ovládané bankomaty Air Bank uvnitř poboček umožní také vkládat peníze na účet. Podobné vkladomaty už nabízejí také Česká spořitelna, ČSOB, Poštovní spořitelna, UniCredit  a GE Money.

Jak to funguje u konkurence

Volbu, v jakých hodnotách chtějí částku vyplatit, zatím bankomaty ostatních tuzemských bank nenabízejí.

Jedinou z významnějších tuzemských bank, která online deníku Aktuálně.cz potvrdila, že připravuje podobnou možnost, je UniCredit Bank. Bližší termín však zatím neupřesnila.

"Dosud je skladba nominálů optimalizována do co nejmenšího počtu bankovek. Při vyšší částce dochází k rovnoměrné skladbě všech nominálů, které bankomat nabízí. Nejnižší je 200, nejvyšší 2000 korun," říká mluvčí UniCredit Bank Tomáš Pavlík.

Největší tuzemská banka, Česká spořitelna, o podobné novince uvažuje. "V našich bankomatech nyní máme historicky k dispozici bankovky v hodnotě 200, 1000 a 2000 korun. Principem výdeje je vyplacení požadované částky co možná nejnižším počtem bankovek," popisuje současný stav Jan Holinka z tiskového oddělení.

Možnost volby zvažuje i GE Money Bank. Také její bankomaty v současnosti nabízejí jen nominální hodnoty 200, 1000 a 2000 korun, přičemž výběr probíhá automaticky.

Naopak Raiffeisenbank takovou novinku nechystá. Její přístroje nabízí hodnoty 200, 1000 a 2000 korun. "Kdo chce nižší bankovky, může tomu výběr z bankomatu přizpůsobit - například místo 3000 zvolit 2800 korun," doporučuje mluvčí Tomáš Kofroň.

Bankomaty ČSOB a Poštovní spořitelny obsahují podle mluvčí Denisy Salátkové hodnoty 100, 500, 1000 a 2000 korun, skladbu určuje počítač.

Komerční banka nabízí dva typy bankomatů. První obsahuje nominály 200, 1000 a 2000 korun a je umisťován například ke školám nebo v menších městech. Druhý je vybaven bankovkami v hodnotě 500, 1000 a 2000 korun.

"Do částky 5000 korun jsou vypláceny bankovky v nominální hodnotě 1000 korun. Vyšší částky jsou vypláceny v kombinacích bankovek 1000 a 2000 korun, případně podle aktuálních možností," upřesňuje mluvčí Komerční banky Monika Klucová.

Foto: Jaroslav Jiřička
Čtěte také:
Slevy už čekají i v bankomatech, stačí si vybrat peníze
V obchodech zaplatíte rychleji, od října bezkontaktně
Na internetu zaplatíte bezpečněji, banky vylepší karty

V rozšiřování sítě co-brandovaných bankomatů pokračuje Fio banka, která na trh vstoupila vloni. "Stávající přístroje tuto volbu neumožňují, neboť se jedná o starší modely. Na řadě míst, zejména na pobočkách, však plánujeme instalaci moderních stěnových bankomatů nové řady," říká bez bližších podrobností mluvčí Fio banky Vendula Žaloudíková.

 

Právě se děje

Další zprávy