Který penzijní fond je nejlepší? Tady je nový žebříček

Petr Kučera Petr Kučera
13. 9. 2011 5:30
Soutěž Zlaté euro hodnotí fondy podle několika objektivních ukazatelů
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Nejlepším penzijním fondem je Allianz. Vyplývá to z výsledků druhého ročníku soutěže Zlaté euro.

"Jedná se o jediné hodnocení finančních produktů, které je založeno na objektivním a zcela transparentním postupu," tvrdí manažer projektu David Vondrák.

Pořadí určilo několik ukazatelů, zejména nákladovost penzijního připojištění; vyplacené provize, které ještě nebyly účetně vykázány v nákladech (takzvané náklady příštích období), a dále výše kapitálové přiměřenosti, průměrné historické výnosy či služby nabízené penzijním fondem.

"Z vypočtených hodnot lze snadno odhadnout, který penzijní fond v budoucnosti bude připisovat nižší výnosy díky své vysoké nákladovosti nebo neumořeným provizním nákladům," dodává Vondrák.

Jasný vítěz

S výrazným náskokem zvítězil Allianz penzijní fond. Bodoval prakticky ve všech parametrech - již několik let za sebou přináší svým klientům nejvyšší zhodnocení prostředků na úrovni 3 %, průměrné nákladové procento je pouze 0,8 % a náklady příštích období drží na hodnotě 1,6 %. Naopak stále nenabízí on-line náhled na stav účtu.

Stříbrnou medaili získal Penzijní fond České spořitelny. Důvodem je hlavně nejvyšší výnos z velkých penzijních fondů (2 % za posledních pět let) a nejnižší náklady příštích období (zcela zanedbatelných 0,4 %).

Reforma nepřiláká moc nováčků

Samostatný žebříček pak hodnotil nákladovost fondu, tedy jeho náklady vůči prostředkům klientů ve správě.

Nejvyšší náklady má AEGON penzijní fond. "Je to dáno jeho pozdním vstupem na trh a vysokými počátečními náklady včetně nadprůměrně vysoké vyplácené provize zprostředkovatelům," říká Vondrák.

Z toho lze podle něj usuzovat, že nelze příliš očekávat vstup nových poskytovatelů do druhého a třetího pilíře důchodové reformy.

"Bude se jednat maximálně o jeden nebo dva případy. Většina penzijních společností vznikne transformací současných penzijních fondů," domnívá se Vondrák.

Podrobnější kritéria a kompletní hodnocení jednotlivých kritérií lze najít na stránkách soutěže. Odborným partnerem soutěže je web Produktové listy.cz.

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Reuters
Čtěte také:
Kdy půjdete do důchodu? Tabulka schválená poslanci
Stát přidá na penzi jen těm, kteří spoří alespoň 300 Kč

 

Právě se děje

Další zprávy