Stop, řekli Švýcaři a určili hranici pro sílící frank

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
6. 9. 2011 10:48
Švýcarská centrální banka intervenovala proti silné domácí měně

Curych/Londýn - Švýcarská centrální banka se v úterý rozhodla intervenovat proti silné domácí měně a stanovila, že kurz franku vůči euru nesmí být silnější než 1,20 CHF.

Banka to zdůvodnila silně negativními dopady, které má neustálé posilování franku na švýcarskou ekonomiku.

Frank po zprávě bleskově oslabil asi o deset procent, z rekordů rychle sestoupila i cena zlata.

"Současné masivní nadhodnocení švýcarského franku znamená akutní hrozbu pro švýcarskou ekonomiku a riziko deflačního vývoje," píše se ve sdělení centrální banky.

"Švýcarská národní banka má proto v úmyslu výrazně a trvale oslabit frank. S okamžitou platností už nebudeme tolerovat vyšší kurz franku k euru, než 1,20 CHF," píše se dále.

Švýcarský frank dosáhl na nová historická maxima.
Švýcarský frank dosáhl na nová historická maxima. | Foto: Reuters
Čtěte také:
Evropané mají strach, švýcarský frank jim bere domy
Švýcaři krotí růst franku, pošlou do oběhu další peníze
Statisíce dlužníků se potí, o franku se jedná i v noci

Frank se v úterý ráno vůči euru pohyboval kolem 1,1020 CHF/EUR, po zprávě ale skokově oslabil a spadl až na 1,2150 CHF/EUR.

Proti pondělí je to propad o 9,5 procenta, což je u kurzů měn naprosto nevídané. Kurzy měn se zpravidla vychylují v řádu desetin procenta.

"Švýcarská centrální banka bojuje se silným frankem již řadu měsíců, kdy se investoři v době nejistoty na trzích přesouvali do bezpečí švýcarského franku, čímž došlo k jeho velmi výraznému posílení," připomíná analytik skupiny Citfin Jiří Šimek.

Dosavadní kroky švýcarské banky ale podle něj nebyly příliš úspěšné až do této chvíle, kdy přistoupila k tomuto mimořádnému kroku.

 

Právě se děje

Další zprávy