Změny od začátku září: Další zdražování a konec žárovek

Petr Kučera Petr Kučera
1. 9. 2011 6:34
Přehled novinek, které se brzy dotknou vaší peněženky
Stowattové žárovky končí, koupíte už jen úsporné. Ilustrační snímek
Stowattové žárovky končí, koupíte už jen úsporné. Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Praha - Vedle začátku školního roku přináší září i několik novinek z pohledu osobních financí. Připravili jsme jejich přehled včetně odkazů na podrobnější informace, které jste si na Aktuálně.cz mohli přečíst už dříve.

Dražší soudy

Od září se výrazně zvýší soudní poplatky. Zdraží například spory o peníze, rozvod manželství, zápisy do obchodního rejstříku, rozhodnutí o exekuci nebo předběžné opatření.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil z ODS připomíná, že poplatky se za posledních deset let nezvýšily, přestože inflace i hrubá mzda rostly. V zásadě tak jde jen o dorovnání na stav z roku 2001.

Změny poplatků ale mají také motivovat účastníky ke smírnému řešení sporů či k omezení šikanózních, neúčelných a zbytečných žalob. Mají také více odpovídat náročnosti některých řízení.

Zůstane i možnost osvobození od poplatku a pravidlo, že poplatky nakonec platí poražená strana. Proto se Pospíšil neobává zhoršení přístupu ke spravedlnosti.

Podle kritiků, zejména z řad spotřebitelských organizací, ale vyšší poplatky odradí lidi od toho, aby se domáhali svých práv, zejména pokud jde o "drobné" spory v řádu stovek korun.

"Nejnižší možná sazba soudního poplatku se zvedá z 300 na 800 korun," připomíná Martina Vernerová, právní poradkyně časopisu dTest.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte podrobněji:
Zdraží rozvody, obchodní rejstřík i soudy o peníze

Konec klasických žárovek

Od 1. září nesmí být na český trh uváděny klasické žárovky s výkonem 60 wattů a vyšším. Začíná tak třetí fáze unijního tažení za úspornější svítidla. Prodejci, distributoři a dovozci nicméně mohou i po tomto datu doprodávat zásoby ze skladů.

Už před rokem zakázala Evropská komise v celé unii uvádět na trh žárovky s příkonem vyšším než 75 W, před dvěma lety musely skončit stowattové. Od příštího roku se zákaz dotkne i žárovek s výkonem 40 wattů.

Evropská komise bojuje proti klasickým žárovkám kvůli jejich neefektivnosti. Na světlo totiž využijí pouze pět procent příkonu.

Přestože jsou úsporné zářivky dražší, rodinám by se měly peníze poměrně rychle vrátit. Unijní zákaz má ale i mnoho kritiků. Vadí jim absence volby i některé vlastnosti úsporných zářivek.

Stowattové žárovky končí, koupíte už jen úsporné. Ilustrační snímek
Stowattové žárovky končí, koupíte už jen úsporné. Ilustrační snímek | Foto: Reuters
Čtěte podrobněji:
Brusel zakázal žárovky 60W, rodina ušetří ročně 1000 Kč
Inženýr chtěl dostat do EU 40 tisíc žárovek. Zabaveno

Hromadná doprava: Zdražení, ale i slevy

Po prázdninových omezeních se hromadná doprava vrací do běžných kolejí. Spojů bude opět více, zároveň končí většina výluk.

Železniční tratě s 25% slevou

  • Kutná Hora hl. n. - Zruč nad Sázavou
  • Strakonice - Vimperk
  • Blatná - Strakonice
  • Volary - Číčenice
  • Domažlice - Klatovy
  • Klatovy - Janovice nad Úhlavou
  • Staňkov - Horšovský Týn
  • Trutnov hl. n. - Teplice nad Metují
  • Trutnov hl. n. - Trutnov střed
  • Doudleby nad Orlicí - Rokytnice v Orl. horách
  • Studenec - Velké Meziříčí
  • Javorník ve Slezsku - Lipová Lázně
  • Lipová Lázně - Mikulovice
  • Mikulovice - Zlaté Hory
  • Kroměříž - Zborovice
  • Benešov u Prahy - Trhový Štěpánov (sleva 50 %)
  • Březnice - Rožmitál pod Třemšínem (sleva 50 %)
  • Havlíčkův Brod - Humpolec (sleva 50 %)

Příjemnou novinkou je dočasné zlevnění jízdného na vybraných regionálních tratích Českých drah. Na patnácti úsecích má až do 10. prosince platit čtvrtinová sleva, na třech dokonce poloviční.

V Praze začne jezdit nová minibusová linka 156, která lépe propojí s metrem některé části Holešovic a Manin, a expresní linka 334, která umožní rychlé spojení obcí Psáry a Jesenice s Prahou po loni zprovozněné části Pražského okruhu. Cesta z Jesenice na Smíchovské nádraží tak má trvat jen 21 minut.

Tramvaje se vrátí do pražské Podbaby, zkrátí se také výluka do Modřan (v provozu bude trať do Braníku). Znovu se otevírá i úsek Národní divadlo - Staroměstská. Bez tramvají ale i nadále zůstane část mezi Staroměstskou a Čechovým mostem a mezi zastávkami Jiráskovo náměstí a Národní divadlo.

Zdražení městské dopravy čeká na obyvatele Hradce Králové. Základní jízdenka zdraží o korunu na 15 korun, jízdenka placená elektronickou kartou z deseti na dvanáct korun. Roční předplatné zdraží o čtyři stovky na 3460 korun.

Zatímco v Praze a Olomouci už městská doprava zdražila v předchozích měsících, další krajská města - Brno a Plzeň - ohlásila tento krok na leden 2012.

Se začátkem školního roku se zvyšují pokuty za jízdu načerno v pražské MHD. Při zaplacení na místě nebo do 15 dnů stoupne pokuta z nynějších 700 na 800 korun, při pozdějším zaplacení z 950 na 1000 korun.

Od září zdražuje jízdné také městská doprava v Novém Jičíně, navíc přestanou jezdit dvě ze šesti linek. Ceny zvedají i autobusoví dopravci v Jihočeském kraji. Naopak slevy při placení čipovou kartou zavádí společnost ČSAD Vsetín, nejvýznamnější autobusový dopravce ve Zlínském kraji.

Čekání nebylo marné. Dříve či později vždy nějaká tramvaj přijela.
Čekání nebylo marné. Dříve či později vždy nějaká tramvaj přijela. | Foto: Ondřej Besperát
Čtěte také:
Brněnská MHD zdraží až od ledna, rozhodli radní
České dráhy nasazují proti Jančurovi stevardky
V jihlavské MHD začne jezdit deset nových trolejbusů

Od září začíná platit zvýhodněná sazba mýtného pro autobusy veřejné hromadné dopravy.

Ministerstvo dopravy také plánovalo zrušení slev (respektive jejich kompenzací dopravcům) pro žáky a seniory, nakonec ale zůstává vše při starém - přinejmenším do konce roku.

Další komplikace čekají řidiče na dálnici D1. V září totiž začne oprava mostu u Velkého Meziříčí, po dva měsíce se bude jezdit jen po jedné polovině.

Dražší plyn a více práv pro zákazníky

Dodavatelé plynu, kteří nezdražili v červnu a červenci, zdraží od 1. září. Jde o společnosti Elimon, Halimedes, Global Energy a Lama Invetsments.

Další vlnu zdražování lze očekávat od 1. října, oznámila ji už například společnost Bohemia Energy.

V letošním roce začaly se zdražováním společnosti RWE a E.ON v červnu. V červenci se pak přidaly Pražská plynárenská, ČEZ, Bohemia Energy a většina menších společností.

Už od poloviny srpna výrazně posílilo postavení zákazníků energetických firem. A to hlavně v situacích, které s sebou přinesla liberalizace trhu s energiemi a s ní související tvrdý a občas i nefér boj dodavatelů o klienty.

Dodavatelé energií mají nově povinnost lidem doručit změny cen a tarifů, čímž pro zákazníka automaticky vznikne právo od smlouvy odstoupit.

Pro zákazníka se také zásadně zjednodušuje a zpřehledňuje řešení sporů a nesnází na trhu s energiemi. Případného rozhodnutí se tak domůže rychleji a levněji než před soudem.

Foto: Ludvík Hradilek
Čtěte podrobněji:
Zdraží proud, ukončíte smlouvu. Teď už je to realita

U bank jen drobné změny

Jen drobné změny sazebníků přichystaly na začátek září banky.

Česká spořitelna se zpožděním reaguje na nový zákon o oběhu bankovek a mincí, který od července zvýšil limit pro bezplatnou výměnu bankovek a mincí stejné hodnoty z 50 na 100 kusů. Ruší také poplatek za placení závazku vůči bance v hotovosti.

Od září mění tyto položky v sazebníku také GE Money Bank, v praxi je ale přestala účtovat už od července, tedy hned s účinností nového zákona.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte podrobněji:
Banky už nesmí vybírat poplatek za platbu v hotovosti
Další nezákonný poplatek bank? ČNB řeší trvalé příkazy

Revoluce v pracovním právu na Slovensku

Zatímco v Česku přijdou zásadní změny v zákoníku práce zřejmě od ledna 2012, Slováci mění pracovní právo už od letošního září.

Některé body jsou přísnější, než v novele českého zákoníku navrhuje ministr Jaromír Drábek. Jiné změny by naopak mohli čeští zaměstnanci svým sousedům závidět.

Zaměstnanci, kteří na Slovensku přijdou o práci kvůli nadbytečnosti, se nově budou muset rozhodnout: Buď využijí výpovědní lhůty a zanikne jim nárok na odstupné, nebo si vyberou odstupné a skončí v práci ihned. Novela tedy ruší dosavadní "souběh" odstupného a výpovědní lhůty.

Novela také omezí vliv odborů. Všechny zaměstnance budou moci zastupovat jen tehdy, jestliže mají podporu alespoň 30 procent pracovníků. Působí-li ve firmě více odborových organizací, postačí, když tento limit splní společně.

Na druhou stranu získají slovenští zaměstnanci nárok na pátý týden dovolené přímo ze zákona. Musí ovšem být starší 33 let (postačí, když tuto podmínku splní do konce příslušného kalendářního roku).

Další změny se týkají zkušební doby, poměrů na dobu určitou, odměn za přesčasy či ochrany matek. Zajímavou novinkou jsou dělená pracovní místa umožňující částečný úvazek či pružnější pracovní dobu.

Stanice metra Prosek: dělníci na stavbě.
Stanice metra Prosek: dělníci na stavbě. | Foto: Ondřej Besperát
Čtěte podrobněji:
Konec odstupného a delší dovolená. Slováci mění zákoník
Minimální mzda vzroste nejvýše o 500 Kč, navrhne Drábek
 

Právě se děje

Další zprávy