Máte volných 50 tisíc? Nový žebříček spoření v bankách

Petr Kučera Petr Kučera
29. 8. 2011 15:01
Velké banky snižují úroky termínovaných vkladů, dvě menší zvýhodnily spořicí účet
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Velké banky dál snižují úroky na termínovaných vkladech. Vyplývá to z nejnovějšího porovnání, připraveného online deníkem Aktuálně.cz.

Z bank, které dosud alespoň v některých variantách termínovaných vkladů nabízely solidnější úrok, snížily během srpna sazby ČSOB, Poštovní spořitelna, UniCredit Bank a GE Money Bank.

U kratších vkladů výrazně srazila úroky také družstevní záložna Unibon, i přesto se drží mezi nejlepšími nabídkami na trhu.

Kdo chce nejvyšší úrok a zůstat přitom u bezpečného spoření, musí i nadále zkusit některou z menších bank nebo družstevních záložen.

Konkurence naopak vzrostla u spořicích účtů s možností okamžitého výběru. Na krok nové Zuno Bank, která díky daňovému "fíglu" nabídla nejvyšší čistý zisk, reagovaly během srpna Wüstenrot hypoteční banka a Axa Bank.

Z celkového pohledu zůstávají úrokové sazby u spoření i nadále na rekordním minimu. Důvodem je situace na trhu, respektive pokračující nízké sazby České národní banky. Nicméně dobré spořicí účty a termínované vklady ochrání úspory přinejmenším proti inflaci, což běžné bankovní účty nedokážou (podrobněji zde).

Konkrétní žebříčky a příklady zhodnocení najdete v následujícím přehledu. Nezařadili jsme do něj produkty či sazby, které jsou nyní dostupné už jen pro klienty s dříve uzavřenou smlouvou (např. záložna Moravský peněžní ústav a starší varianty spoření s Wüstenrot či Partners).

Spořicí účty

Absolutní jedničkou co do výše úroku (2,8 % ročně) zůstává spořicí účet od Metropolitního spořitelního družstva. Kvůli jeho založení a pozdějšímu výběru či převodu úspor je ale nutné navštívit pobočku této záložny v Praze, Brně nebo Olomouci.

Zákonné pojištění vkladu je u takzvaných kampeliček stejné jako v případě bank, tedy až do výše 100 tisíc eur. Oproti 90. letům výrazně zpřísnila i regulace, tedy zákonné požadavky na záložny.

Pro lidi, kteří chtějí bezpečně spořit v "opravdové" bance a mít možnost si kdykoliv vybrat peníze, zůstává jedničkou Zuno Bank (součást rakouské Raiffeisen Bank International).

Pozor na způsob úročení

  • Sazby spořicích účtů a další podmínky jsou čím dál tím víc komplikovanější. Zájemci by si měli dát pozor nejen na nutnost vedení (placeného) běžného účtu u některých bank nebo rozdílné poplatky za výběr z účtu, ale také na takzvané pásmové úročení.
  • Banka například láká na sazbu až tři procenta, ta se však týká jen části vkladů přesahujících 150 tisíc korun. Nižší část vkladu je úročena třeba jen jedním procentem. Příkladem jsou účty od UniCredit Bank (Partners).
  • O trochu přehlednější je druhý typ pásmového úročení. Například u Poštovní spořitelny se vklady do 49 999 korun úročí jen 0,1 procenty, ale přesáhne-li zůstatek 50 tisíc, pak se celý vklad (nikoliv tedy jen část přesahující tuto částku) úročí 1,7 procenty.
  • I druhý zmíněný typ dokáže být záludný, pokud jej banka použije opačně. Příkladem je spoření eMax Plus od mBank, která vklady do 100 tisíc úročí dvěma procenty, vyšší vklady už ale jen 0,5 procenty. Jakmile tedy zůstatek přesáhne 100 tisíc, celý vklad - nikoliv jen tato část - se úročí výrazně méně. Kvůli navýšení zůstatku způsobené jen připsáním úroku však u mBank o lepší sazbu nepřijdete.

Čistě internetová Zuno Bank přišla u spořicího účtu s úrokem dvě procenta ročně. Co do výše úroku ji během srpna překonala Wüstenrot hypoteční banka, když zvýšila základní sazbu na 2,3 %, ovšem až pro vklady od 30 tisíc.

Jenže nehledě na nižší sazbu zatím Zuno nabízí o trochu vyšší čistý výnos. Její spořicí účet totiž nabízí způsob, jak se vyhnout dani z připsaných úroků.

Dvouprocentní sazba navíc u Zuno platí nezávisle na výši vkladu, banka nestanovila žádný minimální ani maximální zůstatek. Trendem na trhu je spíše vymýšlení stále komplikovanějších způsobů úročení, pásem či bonusů, které laikům znesnadňují porovnání i výpočet.

Na vyšší sazbu než Zuno - konkrétně 2,3 % ročně, stejně jako Wüstenrot - láká od konce srpna klienty také Axa Bank. Tento roční bonus ale bude počítat jen za část roku, uváděná sazba je tedy především marketingovým tahem (podrobněji zde).

Dobré zhodnocení - tedy pokrývající alespoň loňskou inflaci - bez omezujících podmínek umožňují i ING (1,75 %) a Poštovní spořitelna (1,7 %), u vkladů nad 100 tisíc korun i LBBW.

Při splnění určitých podmínek (platba kartou alespoň 4000 korun měsíčně) lze získat 2% úrok u mBank, ale jen do vkladů do 100 tisíc korun.

Pouze k (placenému) běžnému účtu nabízejí relativně vysoký úrok i GE Money Bank a Citibank.

Nadprůměrně úročený spořicí účet má také malá banka Waldviertler Sparkasse von 1842, dvěma procenty ale úročí jen část zůstatku do 59 999 korun. K založení je nutná návštěva některé ze šesti poboček na jihu Čech nebo Vysočiny.

Termínované vklady

Druhou možností bezpečného a konzervativního spoření, pomineme-li dlouhodobější produkty jako stavební nebo penzijní spoření, jsou termínované vklady.

Oproti spořicímu účtu je termínovaný vklad nutné ponechat v bance po smluvenou dobu, jinak přijdete o jeho výhody. Obvykle platí, že čím je tato výpovědní doba delší, tím je vyšší úrok.

Žebříčky nejvýhodnějších termínovaných vkladů pak závisí na tom, kolik peněz si uložíte a na jak dlouho. Obvykle platí, že úrok roste, když bance svěříte více peněz na delší dobu.

Nová Zuno Bank propaguje hlavně sazbu 3,5 % ročně pro vklady na půl roku. V této kategorii je skutečně jedničkou, a to i v porovnání se záložnami. Ovšem pouze do výše 300 tisíc, od níž pak nabízí vyšší úrok Metropolitní spořitelní družstvo.

Takto uložených 50 tisíc Zuno po půl roce zhodnotí - bez započtení inflace - o zhruba 750 korun (po odečtení 15% daně z úroků, které se lze vyhnout jen u spořicích účtů). Dvojka na trhu, kterou se po snížení sazeb Unibonu stala záložna WPB Capital, připíše o tři stovky méně.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Nejvyšší úrok u spořicího účtu? Ani 2,3 není víc než 2
Běžný účet vám požírá peníze. Podívejte, jak se ztrácí
Ušetřete přes tisícovku ročně, neplaťte za účet v bance

Jen ke špičce mezi bankami, nikoliv však úplně na vrchol, pak Zuno patří u termínovaných vkladů na jeden nebo dva roky. U nižších vkladů (od 10 tisíc do půl milionu) jej předčí Evropsko-ruská banka, u vkladu nad půl milionu také J&T Banka a Raiffeisenbank (ta jen u dvouleté varianty).

Mnoho silnějších konkurentů u jednoletých a dvouletých vkladů najde Zuno i mezi záložnami. Vyšší sazby mají - alespoň v některých variantách - vedle zmíněných MSD a Unibon také WPB Capital, Artesa, Creditas, Akcenta či Peněžní dům.

Některé z družstevních záložen - takzvaných kampeliček - ale oproti Zuno uplatňují omezující podmínky, obvykle nutnost vložit určitou minimální částku nebo osobně navštívit pobočku. Některé zájemce může odradit i povinné členství v družstvu.

Konkrétní žebříčky a příklady zhodnocení najdete v následujícím přehledu. Nezařadili jsme do něj produkty či sazby, které jsou nyní dostupné už jen pro klienty s dříve uzavřenou smlouvou (např. záložna Moravský peněžní ústav a starší varianty spoření s Wüstenrot či Partners).

 

Právě se děje

Další zprávy