Česká pošta začne účtovat poplatek za výpis SIPO

ČTK ČTK
9. 8. 2011 16:05
Důvodem je růst nákladů na tvorbu a distribuci rozpisů, říká mluvčí

Praha - Česká pošta zavede od října poplatek pět korun za rozesílání rozpisu bezhotovostních plateb SIPO do schránek uživatelů. Dosud jej pošta rozesílala zdarma.

"Důvodem je růst nákladů na tvorbu a distribuci rozpisů," řekla mluvčí České pošty Marta Selicharová. Poplatek v sobě zahrnuje cenu za vyhotovení a distribuci papírové podoby rozpisu bezhotovostní platby SIPO jednotlivým plátcům.

Nový poplatek by firmě mohl přinést ročně na výnosech až 115 milionů korun. Celkové roční výnosy pošty přesahují 20 miliard korun a loni vykázala zisk 126 milionů korun. 

Službu SIPO (Sdružené inkaso plateb obyvatelstva) využívá 3,84 milionu zákazníků. Z toho 1,91 milionu platí SIPO inkasem, tedy bezhotovostně a 1,93 milionu na přepážkách pošty v hotovosti nebo jednorázovým příkazem k úhradě.

Plátcům, kteří mají bezhotovostní převod s nastaveným limitem a u nichž je rozdíl mezi limitem a výší reálné platby velmi nízký, rozešle pošta 15. srpna informační dopis ke zpoplatnění rozpisu. To se týká 25 665 klientů.

Při platbě SIPO na přepážce zákazníci platí poplatek 15 korun, platba u doručovatele vyjde na 20 korun, za platbu jednorázovým příkazem v bance si pošta účtuje pět korun. Platba inkasem je zdarma.

Uživatelé SIPO přitom mají možnost nechat si zasílat rozpis elektronicky. O tuto bezplatnou službu mohou požádat na každé poště.

Česká pošta. Ilustrační foto.
Česká pošta. Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát
Čtěte také:
Víme, kde vám letos pošta opraví pobočky. Podívejte se
Pošta kvůli DPH zdražuje balíky z tuzemských e-shopů
Pošťáci obléknou nové stejnokroje, podívejte se

Banky si běžně za rozesílání papírového měsíčního výpisu účtují mezi deseti a 20 Kč, například u GE Money je to deset korun, stejně jako u ČSOB, Komerční banka chce dvojnásobek.

Služba SIPO České pošty spočívá v inkasování plateb ve prospěch právnických a dalších osob, které s poštou uzavřely smlouvu. Slouží k úhradě například nájemného, elektřiny, plynu, rozhlasových a televizních poplatků či stavebního spoření nebo pojistek.

Pošta mění tvář, kupuje nové uniformy. Podívejte se:

 

Právě se děje

Další zprávy