Úrokové sazby zůstanou rekordně nízko, rozhodla ČNB

Petr Kučera Petr Kučera
4. 8. 2011 13:02
Základní sazba se drží u dna už rok a čtvrt, analytici teď zvýšení nečekali
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Bankovní rada České národní banky na svém čtvrtečním zasedání ponechala úrokové sazby beze změny. Informoval o tom mluvčí ČNB Marek Petruš. Rozhodnutí odpovídá očekáváním většiny analytiků.

Základní úroková sazba -  dvoutýdenní repo sazba - tak už rok a čtvrt zůstává na historickém minimu 0,75 procenta, centrální bankéři o tom rozhodli na začátku loňského května. Diskontní sazba zůstává na 0,25 % a lombardní sazba na 1,75 %.

Od sazeb ČNB se odvíjejí úroky půjček i zhodnocení vkladů. Nižší základní sazby obvykle vedou ke zlevnění úvěrů komerčních bank. Lidé tak zaplatí nižší úroky například u hypoték a dalších půjček, na druhou stranu se jim méně výhodně úročí vklady například na spořicím účtu.

Rozhodování o úrokových sazbách se zúčastnilo všech sedm členů rady. Pro ponechání sazeb beze změny hlasovalo pět členů bankovní rady, dva členové hlasovali pro růst sazeb o čtvrt procentního bodu.

"V souladu s novou prognózou ČNB by k počátku růstu sazeb mělo dojít na konci letošního roku a pokračování růstu pak následovat v příštím roce. Podle prognózy by tak ČNB do konce roku 2012 měla dodat tři zvýšení dvoutýdenní repo sazby, každé o 25 bazických bodů," říká makroekonomický analytik GE Money Bank Petr Gapko.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Za nejlevnější hypotéky zaplatíte víc, než láká reklama
Hypotéky jsou čím dál levnější, ukazuje nová statistika
Spořicí účty mají nového krále, přesto nevydělá nejvíc
 

Právě se děje

Další zprávy