Spořicí účty mají nového krále, přesto nevydělá nejvíc

Petr Kučera Petr Kučera
1. 8. 2011 16:12
Wüstenrot hypoteční banka zvýšila sazbu, novou Zuno Bank ale přesto nepřekonala
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Wüstenrot hypoteční banka se stala staronovou jedničkou co do výše úrokové sazby na spořicích účtech mezi bankami.

Od srpna totiž zvýšila základní sazbu na 2,1 procenta ročně, platí však jen pro vklady nad 30 tisíc korun. Vyšší sazbu uplatní jak pro nové klienty, tak i pro uživatele účtů založených od 17. ledna letošního roku.

Jako první z konkurentů tak reagovala na vstup nové Zuno Bank, která před 14 dny nabídla spořicí účet se sazbou dvě procenta ročně.

Lidem, kteří si účet sjednali do 27. prosince loňského roku, Wüstenrot nadále nabízí původní "zaváděcí" sazbu 2,6 procenta. Sazba se nemění ani pro účty sjednané mezi 28. prosincem a 16. lednem, zůstává na dvou procentech. U všech variant se nemění ani úrokový bonus při fixaci, tedy závazku nevybrat vklad dříve než po určité době.

Nejvyšší úrok, ale ne nejvyšší výnos

Stejnou sazbu jako Zuno nabízí také Axa Bank a s určitým omezením také mBank a Waldviertler Sparkasse von 1842. Všechny čtyři zůstávají jedničkou do vkladů do 30 tisíc korun - úročí je shodně dvěma procenty, zatímco Wüstenrot jen 0,1 procenty.

Nejvyšší čistý výnos ale nadále nabízí Zuno Bank, a to díky dennímu připisování úroků, zatím ojedinělému na českém trhu. Díky zaokrouhlení plynoucímu z příslušných předpisů to klientům v praxi umožňuje neplatit 15% daň z úroků, kterou všichni konkurenti strhávají.

Kdo si tedy uloží 100 tisíc korun s možností okamžitého výběru, ale nakonec si je vybere až po roce, získá - bez započtení inflace - u Zuno Bank zhruba 2020 korun, zatímco u Wüstenrot (při měsíčním připisování úroků) kolem 1800 korun.

Zařadíme-li do porovnání i kampeličky, pak absolutní jedničkou zůstává spořicí účet od Metropolitního spořitelního družstva s 2,8 procenty.

Konkrétní žebříčky a příklady zhodnocení najdete v následujícím přehledu, aktualizovanému k 1. srpnu. Nezařadili jsme do něj produkty či sazby, které jsou nyní dostupné už jen pro klienty s dříve uzavřenou smlouvou (záložna Moravský peněžní ústav a starší varianty spoření u Wüstenrot či Partners).

 

Právě se děje

Další zprávy