Přehled novinek v srpnu: Změny čekají nejen na řidiče

Petr Kučera Petr Kučera
1. 8. 2011 5:30
Mění se bodový systém, jízdné v MHD, doplatky pojistného, poplatky bankám i Švýcarům
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Úpravy bodového systému jsou nejvýznamnější novinkou, kterou přináší začátek letošního srpna. Ostatních změn v oblasti osobních financí a drobného podnikání je méně, a přestože většinou nejsou tak zásadní, mohou nemile překvapit.

Bodový systém a silniční pravidla

Počet přestupků, při nichž řidiči mohou přijít o takzvané body, klesá od srpna ze 44 na 27. Zrušeny jsou dřívější jednobodové tresty, přísnější postih naopak hrozí za některé přestupky proti životu a zdraví.

TEST: Udělali byste řidičák podle nových pravidel?

O více bodů než dříve lze přijít hlavně při nepřipoutání se bezpečnostními pásy nebo převážení dítěte bez autosedačky. Přísněji bude trestáno také řízení pod vlivem alkoholu, naměří-li policisté přes 0,3 promile.

Více bodů sebere nedovolené předjíždění, ohrožení jiného řidiče při předjíždění, dále otáčení či couvání na dálnici či nedovolené vjíždění na železniční přejezd.

Od srpna hrozí ztráta bodů i za nepoužití reflexní vesty při nouzovém vystoupení řidiče na komunikaci mimo obec (kromě motocyklu, mopedu a nemotorových vozidel). Vesta je už sice součástí povinné výbavy, její nepoužití však dosud nebylo bodově trestáno.

Důležitější než dříve budou také zimní pneumatiky. Od začátku listopadu do konce března jsou nově povinné při souvislé vrstvě sněhu, ledu či námrazy a také tehdy, kdy lze takový stav vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat.

Novela silničního zákona odstraňuje i absurdní povinnost pro policisty. Ti dosud museli označovat úsek, v němž měřili rychlost, speciální dopravní značkou. Nově už řidičům takto napovídat nebudou.

Naopak bodový postih už nehrozí za malé překročení rychlosti (v obci nejvýše o pět kilometrů v hodině, mimo obec o deset kilometrů za hodinu). O body nepřijde ani ten, kdo nadýchá malé množství alkoholu (do 0,3 promile). V obou případech však lze i nadále trestat drobnější přestupky alespoň pokutou.

Policisté dostanou větší prostor řešit přestupky v blokovém řízení podle svého uvážení jen "domluvou", ze zákona totiž odpadla spodní hranice pokut.

Novela také zmírňuje nebo úplně odstraňuje bodový postih za některé přestupky. Podle poslanců totiž nepatří mezi příliš nebezpečné chování třeba nerespektování zákazové či příkazové značky, jízda neosvíceným vozidlem (nejen za dobré viditelnosti), držení telefonu během řízení, jízda v pásu vyhrazeném pro městskou dopravu nebo neoprávněné použití cizí registrační značky či výstražného "majáčku".

Foto: Ondřej Besperát
Čtěte podrobněji:
Změna pro řidiče. Co policie od pondělí trestá přísněji
Řidiči, pozor. Bodový systém se mění, trestá se méně
Za malé množství alkoholu už řidiči nepřijdou o body

Dálnice ve Švýcarsku

Další změna se dotkne jen řidičů projíždějících Švýcarskem. Zdražuje totiž roční dálniční známku o tři eura na 34,50 eura. Dražší už je také použití autovlaku přes Lötschberský tunel (Kandersteg-Goppenstein), pro osobní vůz včetně posádky přijde na 19 eur.

Dražší MHD

O dvě koruny - na 14 korun - zdraží základní jízdné v městské dopravě v Olomouci. Měsíční předplatné zdraží o 50 korun na 350 korun, čtvrtletní o 120 korun na 900 korun. Cena jízdenky u řidiče stoupne o šest korun na 20 korun.

Stoupne také cena SMS jízdenky v Ústí nad Labem, k dosavadním 15 korunám totiž přibude samostatný poplatek mobilnímu operátorovi za odeslání zprávy, který byl dosud obsažený v ceně. Dopravní podnik tuto změnu prezentuje jako zlepšení, které cestujícím umožní bezpečnější způsob objednávání jízdenky. Ušetří však pouze zlomek lidí, kteří občas poslali chybnou SMS. Ti totiž nově nepřijdou o celou cenu jízdenky, ale jen o poplatek operátorovi.

Čekání nebylo marné. Dříve či později vždy nějaká tramvaj přijela.
Čekání nebylo marné. Dříve či později vždy nějaká tramvaj přijela. | Foto: Ondřej Besperát
Čtěte také:
Co všechno se od července mění: Nejen dražší MHD
Dva měsíce výluk. Praha kvůli opravám zastaví tramvaje
Brněnská MHD zdraží až od ledna, rozhodli radní

Bankovní poplatky

Příjemná změna čeká některé klienty ČSOB. Banka totiž - jako jedna z posledních na trhu - ruší poplatek za vklad hotovosti. Právě on, alespoň pokud jde o vklad na vlastní účet, před rokem zvítězil v anketě o nejabsurdnější bankovní poplatek.

ČSOB mění také pravidla pro výměnu českých bankovek a mincí stejné nominální hodnoty. Výměna byla dosud bezplatná pouze do 50 kusů, nově se limit zvýší na 100 kusů. Banka tak s měsíčním zpožděním reaguje na nový zákon.

Foto: Ondřej Besperát
Čtěte podrobněji:
Banka zdraží levné konto z Kauflandu na šestinásobek
Banky už nesmí vybírat poplatek za platbu v hotovosti
Zrušení účtu: Zdarma není bezplatně, banky obešly zákon

Od 8. srpna mění sazebník také Volksbank. Výrazné zdražení čeká především na uživatele Aktiv konta, které banka v předchozích letech prodávala ve speciálních "pobočkách" v obchodních centrech Kaufland. Zatímco dosud platili nulový nebo jen devítikorunový paušál, nově zaplatí 55 korun, při případném přechodu na nový tarif pak 47 korun.

Volksbank zdraží i výběry z bankomatů. V její síti vyjdou na čtyři koruny (o korunu víc než dosud), v síti ČSOB na osm korun (o dvě koruny víc) a u ostatních bank na 35 korun (o pět korun víc).

Na poplatcích u Volksbank ale nově může ušetřit 25 procent každý, komu měsíčně přijde na účet alespoň jedna bezhotovostní platba v minimální výši 15 tisíc korun a současně provede alespoň pět odchozích transakcí - do nich se počítají i platby kartou u obchodníků a výběry z bankomatů.

Jednodušší doplatky pojistného

Lidem, kterým zpracovává přiznání daňový poradce, končí lhůta pro odevzdání přehledů o příjmech a výdajích České správě sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovně.

Výraznější změnou, která se však naplno projeví až v příštím roce, je pak sjednocení termínů pro doplatky sociálního a zdravotního pojištění právě po podání přehledů:

Lhůta pro doplatek zdravotního pojištění se prodlužuje zhruba o měsíc oproti současnému stavu a začnou pro ni platit stejná pravidla jako dosud pro doplatky sociálního pojištění.

Foto: Jan Langer
Čtěte více:
Konec komplikace pro OSVČ, sjednotí se čas na doplatky
Nová evidence živnostníků přežila pár měsíců, má končit
Dárek živnostníkům? Vyšší daně, nebo více papírování

Dražší škodovky

Automobilka Škoda Auto zdraží od 8. srpna o jedno procento vozy Fabia, Octavia, Superb a Yeti, které vyrábí s vyšší výbavou. Lidé tak zaplatí řádově tisíce korun navíc. Důvodem je prý zvýšení vstupních nákladů.

Přísnější pravidla pro dovozce pyrotechniky

Na dovoz velké zábavní pyrotechniky ze zemí mimo Evropskou unii je od pondělí potřeba speciální povolení Licenční správy ministerstva průmyslu a obchodu - podobně jako například pro výbušniny. Základní podmínkou je, že pyrotechnika odpovídá bezpečnostním standardům.

Přísnější režim se týká pyrotechnických výrobků druhé, třetí a čtvrté třídy nebo kategorie. Vedle výrobků určených pouze pro profesionály se tak vztahuje i na velkou zábavní pyrotechniku, jako jsou rakety nebo některé kompakty prodávané volně komukoli staršímu osmnácti let.

Naopak nic se nemění na dovozu běžně prodávané pyrotechniky třídy nebo kategorie 1, kam patří například prskavky nebo bouchací kuličky.

Zabavování a ničení padělků

Od srpna je účinná novela zákona, která zjednodušuje zabavování a ničení padělků značkového zboží.

Celníci například nově získají právo odebrat prodejci či přepravci zboží, u něhož je podezření na porušení práv duševního vlastnictví, i když nebude dobrovolně vydáno.

Levnější zkoušky pro lékaře

Za atestační zkoušky zaplatí lékaři, zubaři a farmaceuti jen 500 korun oproti dosavadním 3500 korunám. Klesnou také poplatky za zkoušky k vydání osvědčení pro sestry.

 

Právě se děje

Další zprávy