EU chce levný bankovní účet pro každého. I bezdomovce

ČTK ČTK
18. 7. 2011 15:58
Sedm milionů Evropanů nemůže mít bankovní účet, upozornila Evropská komise
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Brusel - Evropská komise v pondělí vyzvala, aby se země EU zasadily, že bude takřka pro kohokoli a kdekoli napříč EU možné si otevřít základní a cenově dostupný bankovní účet. Zatím tomu tak podle komise v mnoha případech není.

Pokud se situace do roka nezlepší, pak Brusel přijde s návrhy, jak to zajistit pomocí nařízení.

Podle komise v EU nemá bankovní účet 30 milionů lidí starších 18 let. U až sedmi milionů z nich to je prý tím, že jim byl přístup k účtu odepřen.

Bez účtu ale tito lidé mají komplikovanější situaci, hůř se jim třeba platí faktury či přijímají mzdy nebo dávky.

"Přístup k základnímu bankovnímu účtu dokáže zlepšit život milionům Evropanů. Je důležité skoncovat s praktikami, které lidem odepírají přístup k této základní a důležité službě, a umožnit jim tak, aby se mohli plně zapojit do společnosti, v níž žijí, a těžit z přínosů jednotného trhu," uvedl eurokomisař pro vnitřní trh Michel Barnier.

Doporučení komise jsou zatím nezávazným materiálem a výzvou pro státy "sedmadvacítky". Jedním z problémů je třeba to, že lidé nemohou prokázat bydliště. To se netýká jen bezdomovců, ale také lidí, kteří někde pracují dočasně nebo jsou na stáži v jiném státě.

"Komise vyzývá členské státy, aby zajistily, že takové účty budou spotřebitelům dostupné za přijatelné ceny bez ohledu na zemi jejich bydliště v EU a jejich finanční situaci," uvedla komise.

Co přesně znamená přijatelná cena, ale komise neuvedla. To by si měly státy EU určit samy s přihlédnutím k úrovni tamních příjmů a různých nákladů.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Banky už nesmí vybírat poplatek za platbu v hotovosti
ČNB: Banky nesmí komplikovat rušení účtu kvůli příkazům
Zrušení účtu: Zdarma není bezplatně, banky obešly zákon
 

Právě se děje

Další zprávy