Nová internetová banka vstoupí na trh už příští týden

Petr Kučera Petr Kučera
12. 7. 2011 18:25
Zuno Bank nabídne dvě varianty běžných účtů a slibuje zajímavé úroky pro spoření

Praha - Nová Zuno Bank ze skupiny Raiffeisen Bank International vstoupí na český trh během příštího týdne. Bez dalších nových informací to oznámila její mluvčí Pavla Renčínová.

Čistě internetová Zuno Bank má fungovat nezávisle na tuzemské Raiffeisenbank. "Cílovou skupinou jsou lidé, kteří chtějí využívat ke komunikaci s bankou primárně internet a nechtějí ztrácet čas návštěvami kamenných poboček," zopakovala mluvčí už dříve zveřejněné plány.

"Českým klientům nabídneme běžné účty v několika měnách, spořicí účty a termínované vklady. Sázíme na jednoduchost, zajímavé úroky a otevřenou komunikaci s klientem," říká András Hámori, předseda představenstva Zuno Bank.

Dvě varianty běžných účtů a "top úroky"

Nová banka získala licenci pro Českou republiku už vloni, od prosince však zatím působila jen na Slovensku.

Tam nabídla dva poplatkové modely pro běžné účty, podobný systém nabídne i v Česku.

Interiér jedné ze tří slovenských
Interiér jedné ze tří slovenských | Foto: Zuno Bank

U základní varianty jsou na Slovensku bezplatné jak vedení účtu, tak tuzemské transankce s výjimkou výběru z bankomatu (za ně klient zaplatí přinejmenším 0,80 eura, pokud využije síť partnerské Tatra banky).

Nadstandardní varianta stojí 2,80 eura měsíčně a v tomto paušálu zahrnuje i výběry z bankomatu (alespoň 50 eur) a některé další služby. Kdo chce mít i nadstandardní variantu zdarma, musí měsíčně utratit kartou alespoň 300 eur, nebo mít v bance minimálně 6000 euro.

České klienty chce Zuno nalákat také na "top úroky" na spořicím účtu a termínovaném vkladu. "Věříme, že je postupně přesvědčíme, aby si nás zvolili i jako hlavní banku pro všechny transakce," dodává Renčínová.

V příštích letech chce Zuno Bank vstoupit také do Maďarska a Polska, přesnější termín zatím neupřesnila.

Prostě krásné jméno

Na svém blogu banka také vysvětllila, proč si zvolila název Zuno. 

"Chtěli jsme pro ni vymyslet krásné jméno, svěží a takové ... internetové. Stejně jako při určování vizuální identity, i při výběru názvu se jako poradci zapojili marketingoví experti z Velké Británie," vzpomínají zástupci banky.

"Nápadů se dalo dohromady mnoho. Jeden, který můžeme odtajnit, byl Yelo. Název, který odkazuje ke žlutým barvám naší matky - Raiffky. Nakonec ale zvítězilo Zuno, které splňovalo všechna požadovaná kritéria a ... zkrátka se nám líbilo," uvádí banka na svém blogu.

Experti vybírali název, který si lze snadno zapamatovat, snadno se vyslovuje a příjemně zní v jazyce každé ze zemí, kde bude banka působit.

Přijdou i další noví přátelé

Kvůli "malebnému zvuku" si vybrala své jméno také nová Equa Bank, která vyrůstá na základech tuzemské sítě Banco Popolare.

"Je to slovo, které nemá v žádném jazyce konkrétní význam, ale jeho malebný zvuk by měl u klientů navozovat moderní, současný, transparentní a přátelský dojem," říká její šéf David Putts. Také její název pomáhala vybrat mezinárodní agentura.

Značka Banco Popolare na českém trhu končí, nová Equa Bank vlastněná britským fondem AnaCap představí nové produkty v září.

Stejně jako další dva nováčci neslibuje účet zcela zdarma, podobně jako oni láká na služby "bez zbytečného papírování, bezvýhradně férové, příjemné, transparentní a jednoduché bankovnictví, bez skrytých poplatků a nepříjemných překvapení".

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Zrušení účtu: Zdarma není bezplatně, banky obešly zákon
Rakouská banka pro bohaté vstupuje do Česka
Češi už neplatí bankám nejvíc ve střední Evropě

Na přelom září a října pak ohlásila vstup na trh i nová Air Bank ze skupiny PPF. "První banka, kterou budete mít rádi", slibuje revoluci v tuzemském bankovnictví - jednoduchost, transparentnost, srozumitelnost, otevřenost a přátelský přístup ke klientům.

Už při startu bude v provozu zhruba osm až dvanáct poboček v Praze, Brně, Ostravě, Plzni, Liberci, Ústí nad Labem a Českých Budějovicích. Do tří let jich chce provozovat kolem třiceti.

Air Bank nabídne dvě varianty běžných účtů pro drobné klienty. Zatím prozradila jen jejich koncepci, nikoliv konkrétní ceny - nicméně poplatky mají být pod průměrem trhu.

U "malé" varianty nebudou lidé hradit žádný měsíční paušál. Zaplatí však za jednotlivé služby podle toho, jak často je využívají - půjde hlavně o odchozí platby do jiných bank a výběry z "cizích" bankomatů. Příchozí platby a vklady, výběry z vlastních bankomatů nebo transakce v rámci banky budou vždy zdarma.

U "velké" varianty pak lidé naopak zaplatí pouze měsíční paušál. V jeho ceně získají všechny základní služby včetně výběrů ze všech bankomatů, a to i jinde v Evropské unii. Podrobněji jsme o plánech Air Bank psali zde.

 

Právě se děje

Další zprávy