Zápisné pro finanční poradce zdražuje na pětinásobek

Petr Zámečník, Investujeme.cz
4. 7. 2011 9:45
ČNB chce snížit počet pojišťovacích zprostředkovatelů

Praha - Nové registrace finančních poradců u České národní banky od července výrazně zdražily. Centrální banka chce navíc prosadit povinné přeregistrace stávajících finančních poradců.

ČNB tak reaguje na fakt, že finančních poradců je moc. Místo vyčištění databáze od "mrtvých duší" však zvolila jinou strategii: Zdražení správního poplatku za registraci PPZ - podřízeného pojišťovacího zprostředkovatele.

Zatímco do konce června činil poplatek dva tisíce korun, od července stoupl na 10 tisíc. Zdražení se ale týká jen nově registrovaných.

ČNB má ale širší ambici a bude usilovat o přeregistrace i stávajících podřízených pojišťovacích zprostředkovatelů.

Jak na mrtvé duše?

Registrovaných pojišťovacích zprostředkovatelů eviduje ČNB více než 100 tisíc. Ve skutečnosti je jich aktivních maximálně několik desítek tisíc.

Centrální banka sice může po dvou letech nečinnosti podřízeného zprostředkovatele z evidence vymazat, ale příliš často to nedělá. Musí k tomu zahájit správní řízení a pro něj potřebuje přesvědčivé důkazy nečinnosti.

Ke zjištění skutečného stavu počtu podřízených pojišťovacích zprostředkovatelů má Česká národní banka jeden plán: Chce nařídit povinné přeregistrace.

"V tomto směru probíhají jednání, neboť k tomu může dojít jen na základě zákona," uvedla Jarmila Musilová z ČNB.

Zavedení povinné přeregistrace by nepochybně mělo dvojí efekt: Snížení počtu registrovaných PPZ, neboť z evidence vypadnou "mrtvé duše" (a to včetně skutečně zesnulých poradců, kteří v registrech figurují bez ohledu na svůj současný stav).

Druhým efektem je naplnění kasy České národní banky - a při počtu současných aktivních poradců a nové ceně za registraci se rozhodně nejedná o malé částky.

Na živnostenský list stačí desetina

Zajímavě ovšem vychází porovnání ceny oprávnění prodávat pojištění s jinými podnikatelskými oprávněními.

Živnostenský list, který je ve finančně poradenské branži potřeba kupříkladu k prodeji hypoték, stavebního spoření či penzijního připojištění, stojí jen 1000 korun, tedy desetinu současného stavu ceny registrace PPZ.

Kuriozitou je, že na prodej hypoték - tedy úvěrů zajištěných zástavou nemovitosti - stačí živnost volná, pro prodej spotřebitelských úvěrů se jedná o živnost koncesovanou.

Přísnější nároky na kvalifikaci a prokázání odborné způsobilosti než při pojištění jsou při prodeji investic. Neplatí to ale o finančních nárocích.

Zatímco při registraci jako pojišťovací podřízený zprostředkovatel činí správní poplatek nově 10 tisíc korun, zápis vázaného zástupce, který prodává investiční produkty, je zdarma.

Rozdíl je mezi "registrací" a "zápisem". ČNB vede registry jak podřízených pojišťovacích zprostředkovatelů, tak vázaných zástupců. Zatímco u PPZ dochází k registraci, u vázaných zástupců ČNB provádí pouze zápis. Faktický rozdíl je v kontrole splnění povinností registrovaného/zapisovaného.

Provádí-li ČNB registraci, je to ona, kdo je zodpovědný za kontrolu dokumentů potvrzujících oprávněnost k zanesení do databáze. Jedná-li se o zápis, zodpovědnost za správnost a kontrolu dokumentů leží na zastoupeném - v případě vázaného zástupce na investičním zprostředkovateli či obchodníku s cennými papíry.

Zvýšený poplatek dlouho nevydrží?

Zvýšení poplatku za registraci PPZ bylo připojeno k zákonu s pojišťovnictvím nesouvisejícím, kam ho "propašovala" ČNB v rámci připomínkového řízení.

Zákon prošel bez další odborné diskuse a poradenské společnosti se ani nestačily divit, jakou Jobovu zvěst jim zákonodárci schválili.

V současnosti je ale na pořadu dne další, opět kontroverzní, novela - tentokrát zákona č. 38/2004 Sb. o pojišťovacích zprostředkovatelích a likvidátorech pojistných událostí.

V něm je mimo jiné poplatek za registraci PPZ od příštího roku snížen z dnešních 10 tisíc opět na dva tisíce korun...

Diskusi k článku najdete na webu Investujeme.cz

Foto: ČTK
Čtěte také:
Šéf poradenské firmy: Vyndejte na půl roku mozek
Šéfům multilevelů jde o krk, pyramidy se otřásají
Jak začít bohatnout, aniž se zvýší vaše příjmy
 

Právě se děje

Další zprávy