Neprodejné akcie teď můžete darovat. Když to zaplatíte

František Mašek, Peníze.cz
4. 7. 2011 6:30
Novinka pro všechny, kdo zdědili nezajímavé akcie z kuponové privatizace
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Zatímco během kuponové privatizace se o akcie zajímal snad každý, dnes mnozí Češi ani nevědí, zda ještě nějaké vůbec vlastní. Jejich zájem se často probudí, až když zdědí akcie po příbuzných.

Dědictví potěší. Pokud se ovšem místo akcií ČEZ nebo Komerční banky objeví firmy, u nichž není pořádně jasné, zda ještě vůbec existují, je to spíše danajský dar.

Může se stát, že dědic získá akcie, které je obtížné či nemožné prodat, s nimiž není možné obchodovat a za jejich držení musí navíc každoročně platit.

Platíte i za pouhé držení

Evidence akcií v Centrálním depozitáři cenných papírů, který od loňského července nahradil Středisko cenných papírů, totiž není zdarma. Pomineme-li akcie firem v konkurzu nebo likvidaci.

Drobný investor, který nehodlá obchodovat, může mít akcie v nezařazené evidenci, což ho nic nestojí a ještě může inkasovat dividendy od společností, jejichž akcie drží.

Pokud ale akcie zdědí a sám má maximálně cenné papíry v nezařazené evidenci a nevlastní žádný účet v Centrálním depozitáři cenných papírů, nezbývá mu než oslovit některého z účastníků depozitáře (to jsou zejména banky), aby mu za roční poplatek zařídil klasický účet v depozitáři.

Výše poplatku je závislá na hodnotě akcií. U akcií, s nimiž se neobchoduje, přitom může být paradoxně vyšší - v tom případě je totiž směrodatná hodnota nominální. Ta bývá často tisíc korun, což je více, než činí tržní hodnota řady jiných titulů.

Čtěte také
Autor fotografie: Reuters

Čtěte také

Podarujte potřebné...

Pokud chcete zjistit, zda vám Centrální depozitář registruje účet majitele cenných papírů, informace hledejte na jeho webu.

Na základě rodného čísla se zde dozvíte, zda máte registrovaný účet, a to včetně některých fondů, které vlastníte. Správci části fondů však využívají takzvanou samostatnou evidenci, v depozitáři je nenajdete.

Jaké cenné papíry však na svém případném účtu máte, to zjistíte pouze přes některého z účastníků depozitáře - za úplatu.

Od července je možné zděděné a těžko prodejné akcie darovat Nadačnímu fondu Centrálního depozitáře cenných papírů.

"Mohou to být akcie všech, včetně firem, které jsou v konkurzu nebo v likvidaci, s výjimkou Harvardského průmyslového holdingu v likvidaci," říká generální ředitelka depozitáře Helena Čacká. Převoditelnost akcií HPH je omezená kvůli právní nejistotě panující ohledně této společnosti.

Činnost Nadačního fondu CDCP bude sponzorovat burza. Pokud by se v něm díky darům podařilo koncentrovat zajímavější podíly v některých firmách, a pak je prodat, půjdou peníze z fondu pro lidi v tísni nebo na pomoc těm, které postihla živelná pohroma, a to přes některou z existujících nadací, kterou vybere správní rada fondu.

Zatím má podle Čacké možnost zprostředkovat Nadačnímu fondu CDCP darování neobchodovatelných akcií Česká spořitelna a Komerční banka, později se chtějí připojit i další účastníci Centrálního depozitáře.

Na co si při darování dát pozor? Dočtete se ve zbytku článku na webu Peníze.cz, kde najdete i diskusi k tématu.

Foto: Reuters
Čtěte více:
Pokračování a diskuzi najdete zde
 

Právě se děje

Další zprávy