Co všechno se od července mění: Nejen dražší MHD

Petr Kučera Petr Kučera
1. 7. 2011 5:12
Přehled novinek v oblasti osobních financí od 1. července
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Začátek prázdnin a druhého pololetí tradičně přináší řadu novinek. Vedle městské dopravy se týkají například cestovních dokladů, mobilů, cen plynu nebo příjmu televizního vysílání.

Změny při cestě do zahraničí

Od července už nelze zapisovat děti mladší deseti let do cestovního pasu rodičů. Dosavadní zápisy platí až do 26. června 2012.

Děti včetně kojenců budou muset mít nově vlastní cestovní pasy (či elektronické občanské průkazy). Jejich vydání má přitom - podle zatím neschváleného návrhu - od roku 2012 šestinásobně zdražit.

Psi, kočky a fretky budou moci od 3. července cestovat do zahraničí jen s čipem. Nadále ale postačí i tetování, pokud je dosud čitelné a bylo provedeno před tímto datem.

Nákladní auta a autobusy na velkých polských silnicích a dálnicích začnou platit elektronické mýtné.

V Maďarsku se drasticky zvyšují pokuty, které mohou udělit policisté řidičům, ale také chodcům. Za překročenou rychlost hrozí pokuta v přepočtu až 27 tisíc korun, stejně jako za řízení pod vlivem alkoholu nebo jízdu na červenou.

Nezapnuté pásy na dálnicích vyjdou na 4000 korun, naopak na 2700 korun klesnou pokuty za telefonování za jízdy a za nepoužívání ochranných přileb. Novinkou je možnost dočasného zabavení vozidla, jehož řidič nemá zaplacenou pokutu.

Zákaz kouření v Belgii se rozšíří na všechny kavárny a bary. Dosud platil jen pro restaurace a podobná zařízení, kde se kromě pití nabízí i jídlo. Za velmi přísných podmínek ale mají být povoleny výjimky, v kuřáckých prostorech přitom nebude fungovat obsluha.

Zlevní roaming, datové přenosy až o polovinu

Tuzemští operátoři musí kvůli nařízení Evropské unie od července snížit ceny roamingového volání i SMS. Za minutu hovoru zákazníci nově zaplatí 10,30 Kč, což je o zhruba 1,60 Kč méně než dosud.

Cena příchozího hovoru se sníží zhruba o 1,4 Kč na 3,20 Kč u O2, u Vodafonu a T-Mobilu bude 3,24 Kč. Stejná cena platí i u posílaných SMS, což představuje pokles asi o desetník.

Vedle takzvaného eurotarifu nabízí operátoři další neregulované tarify, které jsou v některých případech levnější. Například u T-Mobilu mohou nově využít tarif Twist Dovolená pro majitele předplacených karet. Ten sjednocuje cenu za minutu odchozího i příchozího hovoru na 6,90 Kč, SMS vyjde na 3,90 Kč a MMS na deset korun.

Foto: Reuters
Čtěte také:
Nenápadná cesta k obřímu účtu. Pozor na mobil v cizině
Nová karta vám zlevní volání z mobilu. O víkendu zdarma

Datový roaming zlevnil před prázdninami až o polovinu. Všichni operátoři navíc museli zavést limit na zahraniční datové přenosy.

Dražší jízdenky v Praze, ale i pár změn k lepšímu

Jednorázové jízdenky v pražské MHD zdraží. Je to kompenzace úlevy, kterou zastupitelé nově zavádějí pro děti do 15 let a důchodce od 65 roků - ti totiž pro změnu začnou jezdit zdarma.

Dosavadní nepřestupní jízdenka zdraží z 18 na 24 korun, stane se však přestupní a její platnost stoupne z nynějších 20 na 30 minut. Jízdenka, která dosud stála 26 korun, zdraží na 32 korun, platnost se prodlouží ze 75 na 90 minut.

Na dvojnásobek - z deseti na dvacet korun - vzroste cena záchytných parkovišť P+R.  Současně skončí i možnost zakoupit si zvýhodněnou jízdenku.

Rozšíří se také možnosti při nákupu SMS jízdenek. Dosud byla v nabídce pouze jízdenka na 90 minut za 26 korun, ta zdraží na 32 korun. Nově přibude i celodenní za 110 korun a třídenní za 310 korun. Naopak pro kratší jízdy si půjde koupit i půlhodinovou variantu za 24 korun.

Zdarma začnou jezdit děti do 15 let (dosud jen do 10 let) a senioři od 65 let (dosud od 70 let). Budou si však muset koupit kartu opencard za 120 korun na šest let. Těm, kteří si již zakoupili předplatní jízdenky, bude nevyužitá částka vrácena.

Nově bude možné používat v pražské MHD také rodinné jízdenky Českých drah SONE+. Ty nabízejí zvýhodněné celodenní jízdné na sobotu, neděli nebo státní svátek pro skupinu až pěti cestujících, z toho však jen dva mohou být starší 15 let.

Ceny všech stávajících druhů předplatních jízdenek ani podmínky pro jejich používání se nemění.

Levnější MHD v Jihlavě a Jablonci, od srpna dražší v Olomouci

Změny čekají také cestující v Jihlavě, kde MHD v praxi zlevní. Po roce se vrací přestupní hodinová jízdenka - zdraží sice z loňských 12 na 20 korun, ale nabídne levnější jízdu lidem, kteří si dosud na každý přestup museli kupovat samostatnou. Ze tří na čtyři úseky pak vzroste platnost desetikorunové papírové jízdenky a elektronického jízdného za osm korun.

Nové tarify začnou platit také v Jablonci nad Nisou. Senioři nad 70 let budou jezdit zdarma.  Cena žákovského a studentského jízdného se sjednotí na 210 korun, nově půjde tuto slevu uplatnit i o prázdninách. Příplatek za nákup jízdenky u řidiče se sjednotí s libereckým tarifem (čtyři koruny u základní, dvě koruny u zlevněné jízdenky).

Naopak od srpna zdraží základní jízdné v Olomouci - o dvě koruny na 14 korun. Měsíční předplatné zdraží o 50 korun na 350 korun, čtvrtletní o 120 korun na 900 korun. Cena jízdenky u řidiče stoupne o šest korun na 20 korun.

Méně spojů a jiné trasy

Zejména kvůli letním prázdninám se tradičně mění jízdní řády městské hromadné dopravy, regionálních autobusů a v některých případech i vlaků. Zjednodušeně řečeno - ubude spojů, hlavně ve špičkách.

Na cestující opět čekají i výluky, mnohdy rozsáhlé.

V Praze nebudou jezdit tramvaje v úseku Čechův most - Jiráskovo náměstí, dále mezi Malostranskou a Staroměstskou a také mezi zastávkami Výtoň a Sídliště Modřany. Zároveň bude pokračovat výluka kvůli výstavbě prodloužení tramvajové tratě v Podbabě.

V hlavním městě od července výrazně přibude i počet zastávek na znamení, jejich seznam najdete na webu dopravního podniku.

Čekání nebylo marné. Dříve či později vždy nějaká tramvaj přijela.
Čekání nebylo marné. Dříve či později vždy nějaká tramvaj přijela. | Foto: Ondřej Besperát
Čtěte podrobněji:
Dva měsíce výluk. Praha kvůli opravám zastaví tramvaje
Ve Zlíně začne oprava vytížené Gahurovy ulice

V Brně dočasně přestanou jezdit trolejbusy do sídliště Vinohrady. Linky 25 a 26 budou ukončeny na Staré osadě, linka 27 bude mimo provoz. Tramvaje linky 4 nepojedou do Masarykovy čtvrti, skončí na České. Náhradní dopravu v obou případech obstarají autobusy.

Další etapa opravy tramvajové trati na Karlovarské třídě v Plzni dočasně přeruší provoz linky číslo 4 od Lékařské fakulty na Košutku, místo tramvají budou jezdit náhradní autobusy. Kratší výluky pak čekají i na linky číslo 1 a 2 (podrobněji zde).

Dražší plyn

Pražská plynárenská od července zvýší ceny plynu, následuje tak společnosti RWE Transgas, E.ON a ČEZ, které zdražily už od června.

Běžná domácnost, která plyn využívá k vaření, topení a ohřevu vody, si při roční spotřebě 11 megawatthodin připlatí měsíčně 92 korun. Domácnost s ročním odběrem 17 MWh zaplatí o 143 korun za měsíc více než dosud.

Zákazníci Pražské plynárenské, kteří využívají plyn pouze na vaření, zaplatí od července o 14 Kč za měsíc více než dosud. Domácnosti s ročním odběrem do osmi MWh, které plynem jen vaří a ohřívají vodu, si měsíčně připlatí 67 korun.

Zhruba o devět procent zdražuje také alternativní dodavatel Bohemia Energy. 

Plynový hořák
Plynový hořák | Foto: Aktuálně.cz
Čtěte podrobněji:
Kde od července koupíte plyn nejlevněji? Podívejte se
Držte si peněženky, u dveří je podomní prodejce energie

Konec analogové televize

Zhruba 1,5 milionu lidí v severovýchodních Čechách může od července přijímat už jen digitální televizní vysílání. Analogový signál totiž vypnuly hlavní vysílače Černá hora, Krásné, Ještěd, Litický Chlum a několik desítek vysílačů menšího výkonu. Jde o celý Královéhradecký kraj, významné části Pardubického a Libereckého kraje a část Středočeského kraje.

Analogové vysílání skončilo také v Brně a okolí. Konkrétně jde o vysílače  Brno - Kojál, Hodonín - Babí lom, Mikulov - Děvín, Svitavy - Kamenná Horka a Žďár nad Sázavou - Harusův kopec.

Poplatky Poštovní spořitelny

Výrazné zdražení transakcí na pobočkách a také druhých karet vydávaných ke stejnému účtu přichystala Poštovní spořitelna. Ceny elektronických transakcí ani výběrů z bankomatu se nemění.

Jednorázový i hromadný příkaz k úhradě, podaný formou papírového dokladu, zdraží z osmi korun na dvojnásobek. Za takzvanou účetní položku tedy lidé zaplatí 16 korun.

Poplatek za výběr hotovosti ve finančním centru stoupne na 35 korun. Dosud přišel na 26 korun v případě osobního účtu a 30 korun v případě Postkonta.

Vklad hotovosti na Postkonto prostřednictvím Maxkarty zdraží ze dvou na pět korun. Poplatek za vklady za osobní účet se nemění, zůstává na osmi korunách.

Vydání Maxkarty takzvané disponující osobě zdraží z 200 na 350 korun, pro majitele osobního účtu zůstane zdarma. Také u Postkonta zůstane vydání první karty zdarma, ale druhá a další zdraží z 200 na 350 korun.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
ČNB: Banky nesmí komplikovat rušení účtu kvůli příkazům
Volskbank zdraží levné konto z Kauflandu na šestinásobek
ČSOB ruší kritizovaný poplatek za vklad na účet

Klienti si připlatí také za zaviněnou výměnu Maxkarty, i v tomto případě poplatek stoupne z 200 na 350 korun. Při ztrátě nebo odcizení karty účtuje spořitelna 350 korun už nyní, zdražení se tak dotkne jen ostatních výměn na žádost klienta, typicky kvůli zapomenutému PIN.

Registrace k daním i elektronicky

Od července se lze registrovat k daním i elektronickou cestu. Je však nutný elektronický podpis nebo zaslání přes datovou schránku. Jinak lze sice formulář odeslat elektronicky, do pěti dnů je však nutné jej "potvrdit" osobně na finančním úřadě. Další možností je vytištění formuláře a odeslání poštou.

 

Právě se děje

Další zprávy