Další nová banka slibuje férovější a jednodušší služby

Petr Kučera Petr Kučera
29. 6. 2011 15:37
Equa bank představí svou nabídku v září, vznikne přeměnou z Banco Popolare

Praha - Další nováček na českém bankovním trhu, Equa bank, představí své první nové produkty v září. Na setkání s novináří to sdělili zástupci vlastníka a vedení banky.

Oproti konkurenčním projektům Air Bank a Zuno, které vstoupí na trh zřejmě také do konce září, nezačíná Equa bank zcela "na zelené louce".

Equa bank totiž vzniká přeměnou stávajících českých poboček Banco Popolare. Ty koupil britský investiční fond AnaCap od italského vlastníka už v prosinci 2009, až teprve letos v červnu získal potřebný souhlas České národní banky.

Banco Popolare patří s bilanční sumou 4,5 miliardy korun mezi nejmenší retailové banky v Česku. Má zde sedm poboček a poskytuje služby jak běžným občanům, tak podnikatelům, zejména malým a středním firmám. Nyní má téměř 100 zaměstnanců, ztráta po zdanění vloni meziročně vzrostla o 28 milionů na 100 milionů korun.

"Očekáváme, že do pěti let získáme přes 300 tisíc klientů, kteří budou mít k dispozici více než 25 prodejních míst," říká generální ředitel Equa bank David Putts.

Ten zároveň předpokládá, že bilanční suma dosáhne téměř 25 miliard korun, čímž se nováček zařadí mezi deset největších bank na českém trhu.

Proč Equa? Má malebný zvuk

Šéfové nové banky také poprvé vysvětlili, proč zvolili právě název Equa.

"Je to slovo, které nemá v žádném jazyce konkrétní význam, ale jeho malebný zvuk by měl u klientů navozovat moderní, současný, transparentní a přátelský dojem," říká Putts.

Název pomáhala vybrat mezinárodní agentura Siegel+Gale, která sídlí v Londýně, a prošel rozsáhlým průzkumem mezi cílovými skupinami klientů.

Sedm současných poboček Banco Popolare už změnilo název, přesměrována je i původní internetová stránka. Značka Banco Popolare na českém trhu skončí.

"Až do září, kdy plánujeme spuštění nové technologie a produktů, se pro stávající klienty nic nemění," dodává Putts.

Dlouholetý šéf tuzemské Banco Popolare Leoš Pýtr zůstane předsedou představenstva i v nové bance.

Férová, příjemná a jednoduchá

Podobně jako další dva nováčči neslibuje ani Equa bank účet zcela zdarma. Stejně jako oni však láká na služby "bez zbytečného papírování, bezvýhradně férové, příjemné, transparentní a jednoduché bankovnictví, bez skrytých poplatků a nepříjemných překvapení".

Nováček nabídne "veškeré produkty a služby, jaké klient očekává od velkých bank" s možností ovládání jak na dálku, tak na pobočce. Hodně spoléhá i na nejmodernější bankovní technologii, která prý nemá obdoby.

Na český trh tak s vstoupí hned tři nové banky pro drobné klienty. Vedle Equa bank půjde o Air Bank ze skupiny PPF a internetovou Zuno Bank vlastněnou Raiffeisen International.

Češi jsou zatím málo zadlužení

AnaCap se chce soustředit hlavně na spotřebitele a malé firmy. Těm nabídne "větší výběr transparentnějších úvěrových, vkladových a spořicích produktů, které skutečně vyhovují jejich potřebám".

"Česká republika v současné době vykazuje nízkou úroveň spotřebitelských úvěrů. Zadluženost domácností dosahuje pouhých 26,5 % HDP oproti 65,1 % jako průměru zemí EU," říká Peter Cartwright, výkonný partner AnaCap.

Spoluinvestory nové banky jsou vedle fondů AnaCap také investiční fondy spravované Goldman Sachs Asset Management, Morgan Stanley Alternative Investment Partners, Alpha Associates, stejně jako New Jersey/Hamilton Lane.

Fond AnaCap už v Česku vlastní společnost Credoma, zaměřenou na poskytování nebankovních hypotečních úvěrů.

Ještě před akvizicí Banco Popolaare koupil fond AnaCap v Evropě další dvě banky. V květnu 2009 to byla britská Aldermore Bank (dříve Ruffler Bank), v červenci 2009 pak maltská privátní banka Mediterranean Bank. Kromě toho jsou fondy AnaCap většinovým investorem ve čtyřech dalších společnostech zabývajících se finančními službami.

Foto: Ludvík Hradilek
Čtěte také:
Zrušení účtu: Zdarma není bezplatně, banky obešly zákon
Na vysoké bankovní poplatky si posvítí speciální komise
Komerční banka mění účty, vrátí část poplatků

 

Právě se děje

Další zprávy