Úrokové sazby ještě nezvýšíme, rozhodla centrální banka

Petr Kučera ČTK Petr Kučera, ČTK
23. 6. 2011 15:12
Základní sazba už přes rok zůstává na historickém minimu
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Bankovní rada České národní banky na svém čtvrtečním zasedání ponechala úrokové sazby beze změny. Informoval o tom mluvčí ČNB Marek Petruš. Rozhodnutí odpovídá očekáváním většiny analytiků.

Základní úroková sazba -  dvoutýdenní repo sazba - tak už přes rok zůstává na historickém minimu 0,75 procenta, centrální bankéři o tom rozhodli na začátku loňského května. Diskontní sazba zůstává na 0,25 % a lombardní sazba na 1,75 %.

Od sazeb ČNB se odvíjejí úroky půjček i zhodnocení vkladů. Nižší základní sazby obvykle vedou ke zlevnění úvěrů komerčních bank. Lidé tak zaplatí nižší úroky například u hypoték a dalších půjček, na druhou stranu se jim méně výhodně úročí vklady například na spořicím účtu.

Analytici většinou očekávají postupné zvyšování úrokových sazeb v následujících měsících.

"Nadále počítáme se zvýšením hlavní úrokové sazby ČNB na 1,0 % ve třetím čtvrtletí. Dojít by k němu mohlo už na příštím zasedání v srpnu," říká analytik RaiffeisenbankMichal Brožka.

"ČNB má rozhodně čas vyčkávat, neboť poptávkové inflační tlaky se neobjevují a koruna je stále relativně silná," dodává.

Pro ponechání úrokových sazeb beze změny hlasovalo pět ze sedmi členů bankovní rady; dva hlasovali pro zvýšení sazeb o čtvrt procentního bodu.  

Centrální banka podle viceguvernéra Vladimíra Tomšíka očekává, že tržní úrokové sazby se budou v nejbližším období držet poblíž stávajících hodnot. Následovat by měl jejich pozvolný růst, a to počínaje čtvrtým čtvrtletím letošního roku.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Za nejlevnější hypotéky zaplatíte víc, než láká reklama
Dovolená v cizině vyjde levněji než vloni. Díky kurzu
Úroky mírně klesly, hypoték je nejvíc za tři roky
 

Právě se děje

Další zprávy