Kolik zaplatíme penzijním fondům? Jsou tu nové poplatky

Gabriela Klimánková, Měšec.cz
12. 6. 2011 16:50
Ministerstvo financí dokončilo návrh zákona k důchodové reformě

Jaké poplatky si budou moci účtovat penzijní fondy po startu důchodové reformy? Jasnější představu přinesl návrh zákona, který dokončilo ministerstvo financí a poslalo jej do připomínkového řízení.

Penzijní společnosti získají právo na úplatu za to, že budou spravovat majetek v důchodových fondech a za jeho zhodnocení.

Zákon o důchodovém spoření nestanovuje přesnou výši poplatků, ale pouze je shora omezuje.

Poplatek za správu aktiv

Za správu majetku ve fondech proto podle návrhu zaplatíte penzijní společnosti maximálně:

- 0,3 % z průměrné roční hodnoty fondového vlastního kapitálu v důchodovém fondu státních dluhopisů,
- 0,4 % z průměrné roční hodnoty fondového vlastního kapitálu v konzervativním důchodovém fondu; (tato částka bude snížena o náklady na nákup cenných papírů kolektivního investování),
- 0,5 % z průměrné roční hodnoty fondového vlastního kapitálu ve vyváženém důchodovém fondu; (částka se opět snižuje o náklady na nákup cenných papírů kolektivního investování),
- 0,6 % z průměrné roční hodnoty fondového vlastního kapitálu v dynamickém důchodovém fondu; (částka bude snížena o náklady na nákup cenných papírů kolektivního investování).

Zmiňovaná průměrná roční hodnota fondového vlastního kapitálu se bude v každém fondu stanovovat k poslednímu dni období jako prostý aritmetický průměr hodnot vlastního fondového kapitálu za každý den období.

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Příklad: Pro názornost se podívejme na člověka s průměrnou mzdou 24 000 Kč měsíčně, která se dobrovolně rozhodne spořit ve fondu a za rok do něj odvede částku 14 400 Kč (24 000 x 12 x 5 %).

Poplatek za investici tedy bude činit maximálně

- 43,20 Kč ročně u fondu státních dluhopisů,
- 57,60 Kč ročně u konzervativního důchodového fondu,
- 72 Kč ročně u vyváženého důchodového fondu,
- 86,40 ročně Kč u dynamického fondu.

Poplatek za zhodnocení majetku

Za zhodnocení majetku zaplatíte 10 % z rozdílu průměrné roční hodnoty důchodové jednotky v příslušném období a nejvyšší průměrné roční hodnoty důchodové jednotky v letech, která předchází tomuto období od vzniku důchodového fondu.

Česky řečeno 10 % z částky, o kterou penzijní společnost prostředky zhodnotí oproti minulému období.

Požadovat po vás tento poplatek nebude mít penzijní společnost právo v případě, že průměrná roční hodnota důchodové jednotky v posuzovaném období bude rovna nebo nižší, než nejvyšší průměrná roční hodnota v předcházejících letech od vzniku fondu.

Toto pravidlo se vztahuje i na případ, kdy bude posuzované období kratší, než jeden rok. Takže pokud se prostředky nezhodnotí, poplatek byste platit neměli.

Průměrná hodnota se přitom stanoví k poslednímu dni období opět jako prostý aritmetický průměr hodnot důchodových jednotek fondu za každý den tohoto období.

Také vás zarazil termín důchodová jednotka? Zákon ji definuje tak, že představuje nejmenší podíl na majetku v důchodovém fondu. Hodnota důchodové jednotky se vyjadřuje v korunách a určuje se s přesností na čtyři desetinná místa.

První den, kdy penzijní společnost začne vytvářet důchodový fond, má tato jednotka počáteční hodnotu 1 Kč. Po tomto dni stanovuje její aktuální hodnotu penzijní společnost.

Společnosti si mohou účtovat také mimořádné poplatky. Podrobnosti se dočtete ve zbytku článku na webu Měšec.cz, kde najdete také diskusi k tématu.

Foto: Reuters
Čtěte více:
Pokračování článku a diskuze zde
 

Právě se děje

Další zprávy