Naši banku budete mít rádi, slibuje Kellnerova Air Bank

Petr Kučera Petr Kučera
8. 6. 2011 13:20
První podrobnosti ke vstupu nové banky ze skupiny PPF - začne na přelomu září a října
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Nová Air Bank ze skupiny PPF, která minulý týden získala licenci od ČNB, začne nabízet své služby na přelomu září a října.

Podrobnější plány "první banky, kterou budete mít rádi" odkryl na středečním setkání s novináři její šéf Erich Čomor. Ten dosud vedl jinou finanční společnost ze skupiny PPF, Home Credit.

Už při startu bude v provozu zhruba osm až dvanáct poboček přinejmenším v Praze, Brně, Ostravě, Plzni, Liberci, Ústí nad Labem a Českých Budějovicích. Do tří let jich chce Air Bank provozovat kolem třiceti.

Nováček slibuje revoluci v tuzemském bankovnictví. Slibuje jednoduchost, transparentnost, srozumitelnost, otevřenost a přátelský přístup ke klientům.

"Tato slova sice slyšíme od všech na trhu, ale ve skutečnosti takové produkty a služby nenabízejí. My splníme to, o čem ostatní jenom mluví," říká Čomor.

I to je důvod, proč PPF budovala novou banku "na zelené louce" a nekupovala některou ze stávajících. Zmíněné vlastnosti prý totiž musí mít banka už od začátku.

Ne zadarmo, ale levně a jednoduše

Šéf Air Bank zopakoval, že nováček nenabídne účet zdarma jako už existující mBank nebo Fio. "Víme, že klienti jsou za kvalitní služby ochotni zaplatit. Dosud si stěžují hlavně proto, že jimi placené služby u konkurence nejsou dobré a ani konstrukce poplatků není jasná," domnívá se Čomor.

Nová banka chce zaujmout hlavně jednoduchým a přehledným sazebníkem. Celý se vejde na jednu stranu A4 a nejsou v něm žádné skryté nebo složitě určené položky.

Air Bank nabídne dvě varianty běžných účtů pro drobné klienty. Zatím prozradila jen jejich koncepci, nikoliv konkrétní ceny - nicméně mají být pod průměrem trhu.

U "malé" varianty nebudou lidé hradit žádný měsíční paušál. Zaplatí však za jednotlivé služby podle toho, jak často je využívají - půjde hlavně o odchozí platby do jiných bank a výběry z "cizích" bankomatů. Příchozí platby a vklady, výběry z vlastních bankomatů nebo transakce v rámci banky budou vždy zdarma.

U "velké" varianty pak lidé naopak zaplatí pouze měsíční paušál. V jeho ceně získají všechny základní služby včetně výběrů ze všech bankomatů, a to i jinde v Evropské unii.

Nejdříve účty a spoření, pak úvěry

Air Bank chce nabízet služby jen drobným klientům, tedy "běžným občanům" a podnikajícím fyzickým osobám. Pro právnické osoby nebo veřejnou správu je určena sesterská PPF Banka.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Nejvstřícnější bankou zůstává nováček bez poplatků
ČSOB ruší kritizovaný poplatek za vklad na účet
Banka zdraží levné konto z Kauflandu na šestinásobek

Hned při startu banka spustí "kompletní transakční balíček" - tedy běžný účet, spořicí účet, inkasa a trvalé příkazy, debetní kartu MasterCard, internetové a telefonní bankovnictví i služby na pobočkách.

Spořicí účet bude podle Čomora jednoduchý a srozumitelný, žádná komplikovaná pravidla pro úročení jako u některých konkurentů. V nabídce však nejsou termínované vklady - podle zástupců Air Bank jsou spořicí účty pohodlnější a umožňují okamžitý výběr peněz.

Od začátku roku 2012 pak chce nabízet i karty pro bezkontaktní platby. Během prvního pololetí roku spustí také úvěrové produkty, hlavně kreditní karty a hotovostní půjčky. Chystá také obdobu kontokorentu, jeho pojetí má být ale odlišné od konkurence.

Nejdříve v roce 2013 chce Air Bank nabídnout i složitější investiční produkty a také hypotéky. Výhledově plánuje i spolupráci se sesterskou Českou pojišťovnou a Generali, přinejmenším zpočátku ale ještě nepůjde o žádné společné produkty.

Vlastní bankomaty u každé pobočky

Nováček chystá postupně zprovoznit vlastní síť bankomatů, ty mají kopírovat hlavně pobočkovou síť.

Na bankomaty - či spíše vkladomaty - chce spoléhat i v samotných pobočkách místo klasických pokladen. Klientům ale má být k dispozici i pracovník banky, který mu v případě potřeby s obsluhou automatu pomůže.

Od konkurence se Air Bank chce lišit i tím, že pro výši případného poplatku za transakce a služby nebude rozhodující, zda klient použije internet, telefon nebo pobočku. Ostatní banky zpoplatňují operace na pobočkách často několikanásobně dráž než při online vyřízení.

Pobočky mají vznikat buď v obchodních centrech (otevírací doba pak bude v zásadě shodná, tedy většinou od 9 do 21 hodin od pondělí do neděle), nebo na hlavních ulicích ve městech (vedle všedních dnů mají mít otevřeno přinejmenším i v sobotu dopoledne).

Na konci prvního roku existence plánuje banka zaměstnávat kolem 120 lidí na pobočkách, dalších asi 50 na centrále a zhruba 25 na callcentru.

Plán? Za rok sedmdesát tisíc klientů

Po prvních dvanácti měsících by nová banka ráda získala přibližně 70 tisíc klientů. "Věříme, že většina z toho budou primární klienti, pro něž budeme hlavní bankou a nechají si k nám posílat výplatu," upřesňuje Čomor.

Ve třetím roce se má banka dostat ze ztráty do zisku. V pátém roce by pak ráda dosáhla čtyř- až pětiprocentního podílu na trhu, to je přibližně 250 tisíc aktivních primárních klientů.

Klienty chce získat hlavně klasickou kampaní, dosavadní zákazníky sesterské České pojišťovny prý osloví jen částečně.

"Za poslední tři až čtyři roky se výrazně zvedl počet lidí, kteří jsou nespokojeni se svou stávající bankou a jsou ochotni ji změnit," říká Čomor. Zatímco před deseti lety měnilo banku zhruba procento klientů, dnes je to 6 až 11 procent.

Zájemce chce banka oslovit také jednoduchou formou uzavření smlouvy. Pokud lidé nebudou chtít přijít na pobočku, mohou si otevřít účet během pár minut online nebo telefonicky.

A proč se nováček rozhodl zrovna pro název Air Bank? "Hledali jsme jméno, které vyjadřuje naše hodnoty jako otevřenost, jednoduchost, elegantní lehkost. Přitom aby bylo srozumitelné, univerzální a šlo jej registrovat. Výběr jsme postupně zužovali z asi dvou tisíc různých kandidátů," vzpomíná Čomor.

Letos startuje i Zuno Bank

Ještě během léta chce spustit své služby v Česku i Zuno Bank ze skupiny Raiffeisenbank International. Licenci získala už vloni, start původně plánovaný na letošní první pololetí ale o pár měsíců odložila.

"Českým klientům přineseme běžné účty v několika měnách, spořicí účty a termínované vklady," říká mluvčí Zuno Bank Pavla Renčínová. Nováček má fungovat nezávisle na tuzemské Raiffeisenbank a být čistě internetovou bankou.

Zuno Bank působí od loňského prosince na Slovensku. Neslibuje sice nulové poplatky za všechno, nicméně získat bezplatný nebo levný účet je pro klienty snadné. Nabízí běžné účty s debetní kartou, spořicí účty a vklady.

U základní varianty jsou na Slovensku bezplatné jak vedení, tak tuzemské transakce s výjimkou výběru z bankomatu. Nadstandardní varianta stojí 2,80 euro měsíčně a v tomto paušálu zahrnuje i výběry z bankomatu (alespoň 50 eur) a některé další služby. Kdo chce mít i nadstandardní variantu zdarma, musí měsíčně utratit kartou alespoň 300 euro, nebo mít v bance minimálně 6000 euro.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Banka dá 2000 Kč, když si založíte účet. S podmínkou
Zaplaťte, že se stanete naším klientem, chtějí banky
Poštovní spořitelna zdraží platby na pobočkách i karty

 

Právě se děje

Další zprávy