Banka zdraží levné konto z Kauflandu na šestinásobek

Petr Kučera Petr Kučera
7. 6. 2011 5:30
Nový sazebník Volksbank přináší slevy, ale uživatelé Aktiv konta si připlatí
Foto: Aktuálně.cz

Brno - Zhruba 10 tisíc klientů, které Volksbank v předchozích měsících nalákala na velmi levný účet Aktiv konto, zaplatí od srpna přinejmenším šestinásobně vyšší paušální poplatek než dosud.

Vyplývá to z nového sazebníku, který banka zveřejnila na svém webu.

Banka chce motivovat stávající drobné zákazníky k využívání zcela nového účtu, který nabídne pod názvem Domácí konto. Ten je pro většinu z nich skutečně výhodnější, nicméně právě uživatelé Aktiv konta si - i přes nový systém věrnostních slev - výrazně připlatí.

Levný účet se bance nevyplatil

Aktiv konto nabízela Volksbank ve speciálních prodejních místech pod názvem VolksbankShop, otevíraných postupně od září 2006 v síti obchodních domů Kaufland.

Až do konce loňského července bylo vedení tohoto balíčku zdarma, přitom obsahoval také platební kartu, internetové nebo telefonní bankovnictví, elektronický výpis a možnost povoleného přečerpání.

Banka vybírala poplatky jen za odchozí platby, výběry z bankomatů nebo hotovostní transakce na pobočkách.

Už během loňského prvního pololetí však Volksbank kvůli nerentabilitě zrušila deset ze zhruba třicítky těchto obchodních míst.

Od srpna 2010 pak banka pro nové klienty zdražila měsíční paušál z nuly na devět korun. I tak šlo o jedno z nejlevnějších kont na trhu. Pro lidi, kteří si účet sjednali do konce července, navíc zůstal paušál nulový.

Zbývajících 21 obchodních míst VolksbankShop pak banka zrušila ke konci letošního března, současně ukončila prodej Aktiv konta.

Klienty poté převedla pod své klasické pobočky, za vedení účtu ale nadále platili dosavadní ceny - tedy nulový nebo devítikorunový paušál.

"Přestože v průběhu loňského roku prošel koncept VolksbankShop změnou, která měla přinést oživení celé sítě, k očekávanému zlepšení obchodních výsledků nedošlo," vysvětlila tehdy online deníku Aktuálně.cz mluvčí banky Lucie Hálová. Projekt podle ní dlouhodobě nesplňoval naplánované cíle.

Od srpna za 55 korun

Vedení Aktiv konta od začátku letošního srpna zdraží na 55 korun, a to pro všechny smlouvy sjednané od 14. března 2007. K tomu lidé i nadále zaplatí pět korun za každou odchozí platbu do jiných bank, u inkasa a trvalého příkazu šest korun.

"Důvodem zdražení je přesun obsluhy klientů z VolksbankShopů na standardní pobočky, které nabízí komplexní servis včetně hotovostních operací, které na shopech nebyly dostupné," vysvětluje Hálová. Banka věří, že klienty zaujmou i další služby spolu s kvalifikovaným poradenstvím osobního bankéře.

Lidé, kteří se zdražením nesouhlasí, mají podle zákona nárok na bezplatné odstoupení od smlouvy. Jako důvod by měli uvést právě nesouhlas se změnami v sazebníku.

Pokud se klienti rozhodnou u Volksbank zůstat, mohou si místo Aktiv konta za 55 korun nově vybrat i Domácí konto za 47 korun měsíčně.

Jednotné Domácí konto

Právě pod názvem Domácí konto chce Volksbank sjednotit svou nabídku pro drobné zákazníky. Spolu s ním spustí i systém věrnostních slev. O obou chystaných novinkách předběžně informovala už v květnu.

Měsíční paušál 47 korun obsahuje vedení účtu, internetbanking, platební kartu, kontokorent a elektronické výpisy. K tomu však banka účtuje pět korun za každou odchozí platbu do jiných bank (u inkasa a trvalého příkazu šest korun) nebo za výběry z bankomatů.

Srpnová změna sazebníku přitom zdraží i výběry z bankomatů. V síti Volksbank vyjdou na čtyři koruny (o korunu víc než dosud), v síti ČSOB na osm korun (o dvě koruny víc) a u ostatních bank na 35 korun (o pět korun víc).

Na uvedených poplatcích ale nově může ušetřit 25 procent každý, komu měsíčně přijde na účet alespoň jedna bezhotovostní platba v minimální výši 15 tisíc korun a současně provede alespoň pět odchozích transakcí - do nich se počítají i platby kartou u obchodníků a výběry z bankomatů.

Sedm měsíců bez poplatků

Nové i stávající klienty chce Volksbank přesvědčit také sedmiměsíčním zkušebním provozem, během něhož mohou nové Domácí konto využívat zcela zdarma.

S výjimkou Aktiv konta "z Kauflandu" přitom mohou dosavadní klienti s novým Domácím kontem ušetřit i po skončení bezplatného provozu.

Nový balíček za standardních 47 korun totiž zahrnuje i internetové bankovnictví, za něž dosud platili samostatně 30 korun k paušálu za samotné vedení účtu (nejméně 35 korun).

Foto: Jiří Kropáček
Čtěte také:
ČSOB ruší kritizovaný poplatek za vklad na účet
Poštovní spořitelna zdraží platby na pobočkách i karty
Komerční banka mění účty, vrátí část poplatků

 

Právě se děje

Další zprávy